MONOTONÍA


Estic esmorzant en aquest restaurant vulgar, i miro, més enllà del taulell, la figura del cuiner. Quina vida és la d'aquest home? Des de fa quaranta anys viu gairebé tot el dia en una cuina; té unes breus vacances; dorm relativament poques hores; va de tant en tant al poble, del que torna sens dubte i sense pena; emmagatzema lentament diners lents, que no es proposa gastar; es posaria malalt si hagués de retirar-se de la seva cuina per anar-se'n (definitivament) als camps que ha comprat a Galícia; és a Lisboa fa quaranta anys i mai ha anat, ni tan sols, a la Rotonda ni a un teatre, i té un sol dia de Coliseu: pallassos en els vestigis interiors de la seva vida. Es va casar no sé com ni per què, té quatre fills i una filla, i el seu somriure, a l'inclinar-se, des del costat d'allà del taulell cap on sóc, expressa una gran, una solemne, una contenta felicitat. I no simula, ni quina raó té per simular.

Examino, astorat, el panorama d'aquesta vida, i descobreixo, quan vaig a sentir horror, pena, indignació davant d'ella, que qui no sent horror, ni pena, ni indignació, és el mateix que tindria dret a sentir-lo, és el mateix que viu aquesta vida. Un petit incident de carrer, que crida a la porta, l'entreté més del que m'entreté a mi la contemplació de la idea més original, la lectura del millor llibre, el més grat dels somnis inútils. Qui no ha sortit mai de Lisboa viatja a l'infinit en el tramvia quan va a Bemfica i, si un dia va a Cintra, sent que ha anat a Mart. I si la vida és essencialment monotonia, ell escapa d'ella més fàcilment que jo.


Fernando Pessoa
Llibre del desassossec, 1913-1935
ciudadseva.com
Comparteix:  

Comentaris

 1. Nolo he leído.
  Lo tengo presente.
  Gracies.

  ResponElimina
 2. És que qualsevol viatge és més interior que no pas exterior, les monotonies, també.

  ResponElimina
 3. La monotonía es un estat d´anim.

  Una abraçada.

  ResponElimina
 4. Aquesta reflexió que fa Pessoa, crec l'hem fet tots en més d'una ocasió, referida a cuiners de Baretos, cambrers o qualsevol altra feina rutinaria com de fet ho són gairebè totes.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada