El Joc de la Balena Blava, semblava cinrcumscrit a Russia, Brasil i Mèxic, pero informen avui a el Periódico que una noia de 15 anys ha estat ingressada en un hospital de l'àrea metropolitana de Barcelona després que el seu entorn detectés que havia començat a jugar a la 'Balena blava'. Tant els Mossos d'Esquadra com psicòlegs consultats per aquest diari confirmen l'existència d'aquest cas però tranquil·litzen també que no consten més episodis com el d'aquesta adolescent a Catalunya.
Que és la Balena Blava?. La dinàmica és aterridora, centenars de grups creats en xarxes socials inciten als adolescents, a realitzar una sèrie de tasques assignades per un 'mentor' durant 50 dies, orientant-los cap a la seva mort.
Aquest joc és una nova tendència està sorgint a les xarxes socials. Es tracta del 'Joc de la Balena Blava' que, d'acord amb autoritats d'intel·ligència cibernètica de la Ciutat de Mèxic, posa en risc la vida de nens i adolescents que tenen accés a un dispositiu mòbil, sense la prèvia supervisió d'un adult. 
La Policia Cibernètica de la Secretaria de Seguretat Pública de la Ciutat de Mèxic (SSP-CDMX) va emetre el mes passat un avís, després de detectar dos casos en els quals menors d'edat intentaven atemptar contra la seva integritat física en participar en aquests jocs suïcides.


"Els nens són manipulats a través de grups [de Facebook] en els quals són convidats, el que ells anomenen una marató de 50 dies en què el nen, nena o adolescent, se sotmeten a diverses proves que inicien amb el que en xarxes socials es coneix com 'cutting', és a dir, talls amb navalla en braços i cames ", ha indicat José Gil García, subsecretari d'Intel·ligència Policial de la SSP-CDMX.

Aquesta secta cibernètica és anònima i opera sota pseudònims. Els líders d'aquests grups assignen diverses proves que han de complir-se una vegada que decideixes acceptar el primer repte. Els reptes consisteixen des de veure tot el dia pel·lícules de terror, sotmetre a vetllades extremes, despertar a la matinada i continuar amb altres proves tot la nit durant els següents 50 dies.

"Si el nen decideix deixar de participar en aquest repte, el 'líder' que l'està manipulant, també ho amenaça amb fer-li mal a ell o ella, així com a la seva família. D'aquesta manera, el nen se sent pressionat i ha de continuar amb el desafiament. I no només això, el menor d'edat ha de mostrar fotografies [en el grup de Facebook] on documenti cada pas del repte fins finalitzar-", ha afegit el subsecretari.

Quan el petit conclou cada tasca, el repte final és suïcidar-se. I encara que les autoritats de la Ciutat de Mèxic asseguren que no hi ha un registre que avali el suïcidi d'aquests menors d'edat, si hi ha proves contundents que alguns d'ells ho han intentat. D'acord amb una investigació publicada a Rússia, s'estima que almenys 130 joves d'aquell país han mort per culminar el 'Joc de la Balena Blava', entre novembre de 2015 i abril de 2016. L'autora de l'article, Galina Mursalíeva, va revelar l'existència de 1.500 d'aquests grups en VK, la xarxa social més popular d'aquell país. Aquestes comunitats, administrades per adults, presumptament induïen al suïcidi a menors d'edat sense que els seus pares se n'adonessin. 

Malalties de la modernitat, dins una sociedad immadura i avorrida, que és incapaç de controlar que fan els seus adolescents a la xarxa, francament, és molt preocupant.