Això de les primàries socialistes comença a ser alguna cosa insofrible. Tants mesos en mans d'un error històric té aquestes coses, que determinats anàlisi de la realitat resulten a hores d'ara del partit solitaris esperpèntics.
Això ha passat amb les eleccions franceses. La victòria d'Emmanuel Macron, que es perfila com el futur president de França, ha estat rebuda per la lideressa andalusa, Susana Díaz, amb un tuit memorable per la seva profunditat i oportunisme: "Les eleccions franceses són una demostració concloent que els socialistes ens exigeixen alternatives solvents i per a grans majories".
Curiosa manera de celebrar la derrota del candidat socialdemòcrata, Benoît Hamon, que ha quedat cinquè amb un percentatge inferior al 7%, el pitjor resultat aconseguit per l'esquerra des de 1969. Perquè això és el que sembla, que Susana Díaz aprofita el desastre de la seva cosí germà gal per desmarcar-se de les posicions d'esquerres que, al seu parer, no contenen alternatives solvents ni projectes per a les grans majories.

Està bé que Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, home fort de Pedro Sánchez a Andalusia, li hagi recordat que a Portugal governa i bé "un partit d'esquerres, autònom, dels militants i lleial amb el guanyador, amb el seu secretari general". El de lleial amb el seu secretari general té molt recorregut. És una pulla a res.

En fi, deu ser que Susana Díaz, en la seva recerca de les grans majories, ha abandonat les idees socialdemòcrates i navega ara per altres aigües ideològiques. ¿Les pròpies de la dreta? El seu conservadorisme i les seves vel·leïtats dretans no donen per dir tant. ¿Les liberals que predica Macron? No em quadra per molt que ara li interessi desesperadament ser Macron. Pedro Sánchez, que passa en aquests dies per ser un roig i un radical (visió Lambán), té més punt liberal que la presidenta andalusa.

Al meu entendre, Susana Díaz està instal·lada al populisme. A lloms d'ell, va guanyar les últimes eleccions andaluses -per cert, amb els pitjors resultats collits pel PSOE-A en la seva història-, repartint campechanería, proximitat i abraçades, destil·lant clientelisme i desnaturalitzant el projecte socialista en nom d'un projecte nacional- personalista que està posant al socialisme andalús, tal com va dir recentment en una entrevista al 'comandant' Carlos Sanjuán, exsecretari general dels socialistes andalusos, a la porta de sortida de les institucions andaluses. Porto bastant temps advertint i lamentant-ho.

En fi, ja ho va dir l'escriptor i periodista Juan José Millás: "Susana Díaz és l'encarnació mateixa del populisme. Qui pensa que pot ser secretària general del PSOE és que no està en el seu seny ".

Vist així, la trianera està més a prop de Marine Le Pen que de Macron. I de Jean Luc Mélenchon, no? És veritat que el seu no és el discurs feixistoide de la filla de Jean Marie ni la deriva antisistema del parent de Pablo Iglesias, però no és menys cert que beu d'algunes de les fonts universals del populisme: la demagògia, la mentida, el tacticisme , la urticària als processos democràtics, el culte a la personalitat, el fariseisme, l'oportunisme ... i sobretot d'alternatives presumptament solvents i grans majories construïdes a cop de poc 'curro' i molta cobla els 365 dies de l'any.


Populismo en vena.
JORGE BEZARES
DIARIO PÚBLICO