Explica Monegal a el Periódico que en la nova temporada de Cuando ya no esté (#O, Movistar+), Iñaki Gabilondo ha viatjat fins a Kyoto per conèixer el professor Hiroshi Ishiguro, màxima autoritat mundial en androides i robots. La trobada ha sigut(1) interessantíssima. També molt inquietant. Van parlar d'aquell futur, gairebé immediat, en què els androides ja estaran treballant per a nosaltres -o potser contra nosaltres- i formaran part de les nostres vides. «Ens reemplaçaran en les nostres activitats. Ara ja tenim robots que conviuen amb nosaltres perquè són més eficients. Un telèfon mòbil alberga més números de telèfon que tots els que nosaltres podem memoritzar, per exemple. Això avui ja ho sabem. Però de seguida vindran els androides. ¡Són l'evolució natural de l'espècie humana!». ¡Ahh! Malgrat que el professor Ishiguro era parc en gestualitat, i d'un petri hieratisme facial, vam notar brillantor als seus ulls. Hi havia il·lusió, i alegria, en aquell dibuix de l'immediat futur que ens està preparant. Gabilondo, en canvi, semblava preocupat. I parafrasejant Stephen Hawking va murmurar: «La intel·ligència artificial serà el final de la raça humana». I va afegir, citant aquella sentència del filòsof Nick Bostrom, inventor del concepte de risc existencial: «El robot androide serà l'últim invent humà. A partir de llavors només inventaran ells». O sigui, posem-nos a tremolar.
En un moment donat, Gabilondo va voler conèixer l'última creació d'Ishiguro, l'androide Erika. ¡Ah! És una criatura singular. La seva cara de silicona ha sigut dotada de dolçor en la mirada. El va rebre murmurant-li: «¡Hola Iñaki!». Hi havia fins i tot tendresa en el seu timbre, imperceptiblement artificial. Em sembla que Iñaki va quedar molt descol·locat. El que és terrible d'aquesta trobada és que en cap moment va semblar surrealista. Ni impostada. Ni teatral. Erika parlava i ens transmetia una sensació preocupant: semblava humana.

Una cadena de televisió japonesa ha encarregat la fabricació de dos o tres androides com Erika per presentar programes. Home, per a espais informatius com els telenotícies o els telediaris, és un avanç. No és que ara no tinguem excel·lents exemplars de lloritos que reciten de memòria els missatges i consignes que els manen impulsar. Aquí l'avantatge és que a l'androide no se li ha de donar ni tan sols el salari de la por. I al final del programa, se'l desconnecta i es guarda en un armari. De fet la diferència entre Erika i qualsevol presentador o presentadora de TN és que no hi ha diferència, nomès que en el cas de l'androide les consignes li seràn directament programades i ens causarà menys vergonya aliena quan l'escoltem, i quan s'hagi de disculpar o sigui fer un Urdaci, o farà d'una manera molt més elegant, que no pas aquell dropo lletrejant les sigles C.C.O.O. per no dir comisiones obreras, que no té per cert, res a veure amb les comisiones del tres por siento, que són una altra mena de comisions.

 

(1) Sigut que s'empra sovint, és correcte? no es millor escriure: ha estat, que no ha sigut?