Gairebé tots els dirigents polítics, ja siguin de l'esquerra tradicional o de la dreta, ja siguin del Sud o del Nord, confessen una veritable devoció pel mercat, i en particular pels mercats financers. En realitat caldria dir que ells han muntat una veritable religió del mercat. Cada dia, en totes les cases del món que tenen televisió o internet, es celebra una missa dedicada al déu Mercat durant la difusió de l'evolució de les cotitzacions de la Borsa i dels mercats financers. El déu Mercat envia els seus senyals a través del comentarista financer de la televisió o de la premsa escrita. Això passa no només en els països més industrialitzats sinó també en la major part del planeta. A Xangai o a Dakar, a Rio de Janeiro o en Tombouctou, un pot saber quines són «els senyals enviats pels mercats». A tot arreu, els governs han dut a terme privatitzacions i han creat la il·lusió que la població podria participar directament dels ritus del mercat (mitjançant la compra d'accions) i que com a contrapartida es beneficiaria si interpretava correctament els senyals enviats pel déu mercat. En realitat, la petita proporció de població treballadora que va adquirir accions no té el més mínim pes sobre les tendències del mercat.

D'aquí a alguns segles, potser es llegirà en els llibres d'Història que, a partir dels anys vuitanta del segle XX, va fer furor cert culte fetitxista. L'expansió així com el poder que va arribar a tenir aquest culte potser es relacionarà amb els noms de dos caps d'Estat: Margaret Thatcher i Ronald Reagan. Es destacarà que aquest culte es va beneficiar des dels seus inicis de l'ajuda dels poders públics i de les potències financeres privades. En efecte, perquè aquest culte trobés cert ressò en les poblacions, va ser necessari que els mitjans de comunicació públics o privats li rendissin homenatge quotidianament.

Els déus d'aquesta religió són els Mercats Financers, als quals es van dedicar temples anomenats Borsa, i on només són convidats els grans sacerdots i els seus acòlits. Al poble dels creients se li convida a entrar en comunió amb els déus Mercats mitjançant la pantalla de TV o de l'ordinador, el diari, la ràdio o la finestreta del banc. Fins en els racons més recòndits del planeta, gràcies a la ràdio o la televisió, centenars de milions d'éssers humans, als qui es nega el dret de tenir les seves necessitats bàsiques satisfetes, són convidats a celebrar als déus Mercats. Aquí al Nord, en la majoria de diaris llegits pels assalariats, les mestresses de casa i els desocupats, hi ha una rúbrica del tipus «on col·locar els seus diners», tot i que una aclaparadora majoria de lectors i lectores no compta ni amb una acció en la borsa. Es paga als periodistes perquè ajudin els creients a comprendre els senyals enviats pels déus.

Per augmentar el poder d'aquests déus sobre l'esperit dels creients, els comentaristes anuncien periòdicament que aquests han enviat senyals als governs per indicar-los la seva satisfacció o el seu descontentament. El govern i el Parlament grecs, havent comprès finalment el missatge rebut, han adoptat un pla d'austeritat de xoc que farà pagar la crisi als de sota. Però els déus segueixen descontents amb el comportament d'Espanya, Portugal, Irlanda i Itàlia. Els seus governs també han de portar com a ofrenes importants mesures antisocials per a calmar-los.

Els llocs on els déus aclaparen amb la manifestació de les seves humors estan a Nova York, a Wall Street, a la City de Londres, a les borses de París, de Frankfurt i de Tòquio. Per mesurar la seva satisfacció, es van inventar instruments que porten el nom de Dow Jones a Nova York, Nikei a Tòquio, al CAC40 a França, el Footsie a Londres, el Dax a Frankfurt, l'IBEX a Espanya. Per assegurar-se la benevolència dels déus, els governs sacrifiquen els sistemes de seguretat social en l'altar de la Borsa, i a més privatitzen.

Valdria la pena preguntar-se per què a aquests operadors se'ls ha atorgat aquesta dimensió religiosa. Ells no són ni desconeguts ni mers esperits. Tenen nom i domicili: són els principals dirigents de les 200 multinacionals més grans que dominen l'economia mundial amb l'ajuda del G-7 i d'institucions com ara l'FMI -que va tornar al centre de l'escenari gràcies a la crisi després d'haver passat un temps a el purgatori-. També actuen el Banc Mundial i l'Organització Mundial de Comerç, tot i que aquesta no estigui en el seu millor moment, ningú sap si de nou pot ser l'elegida dels déus. Els governs no són una excepció: des de l'era de Reagan i Thatcher van abandonar els mitjans de control amb què comptaven sobre els mercats financers. Dominats pels inversors institucionals (grans bancs, fons de pensions, companyies d'assegurances, fons d'inversió lliure ...) els governs els van donar o prestar bilions de dòlars perquè puguin cavalcar de nou, després del desastre de 2007-2008. El Banc Central Europeu, la Reserva Federal nord-americana, el Banc d'Anglaterra presten diàriament, amb un tipus d'interès inferior a la inflació, enormes capitals que els inversors institucionals s'afanyen a utilitzar en forma especulativa contra l'euro, contra les tresoreries dels Estats , etc. Actualment, els diners pot travessar fronteres sense cap imposició fiscal. Cada dia circulen al món 3 bilions de dòlars saltant-se les fronteres. Només menys del 2% d'aquesta suma s'utilitza directament en el comerç mundial o en inversions productives. Més del 98% restant es dedica a operacions especulatives, especialment sobre les monedes, els títols del deute o les matèries primeres. Hem d'acabar amb la trivialització d'aquesta lògica de mort. 
Es necessita crear una nova disciplina financera, expropiar a aquest sector i posar-lo sota el control social, gravar amb forts impostos als inversors institucionals que primer van provocar la crisi i després es van aprofitar d'ella, auditar i anul·lar els deutes públics il·legítims, instaurar una reforma fiscal redistributiva, reduir radicalment el temps de treball per tal de poder contractar massivament, però sense disminuir els salaris, etc. En dues paraules, començar a posar en marxa un programa anticapitalista. Com diu l'acudit de el roto: si manen els mercats, estalviem-nos els Governs.

La religió de mercat - Eric Toussaint - 
Traduït per Griselda Pinero i Raúl Quiroz 
http://www.cadtm.org/La-religion-de-mercado