“Pots empresonar un revolucionari, però no pots empresonar la revolució”, Huey Newton.
Segons les estadístiques de les investigadores Maria Stephan i Erika Chenoweth, citades per Jesús Castañar a Teoria i història de la revolució noviolenta, durant el segle 20, les revolucions ídem han triomfat en un 60% mentre que les violentes ho han fet només en un 30 %.
En totes les revolucions que al món han estat i són des del carrer, amb èxit i sense ell, hi ha un denominador comú que consisteix en una reivindicació social a un sistema de lleis i poders que ja no responen ni –ni molt menys- satisfan a realitats canviants i evolucionades. De grans revolucions han sortit grans lleis; recordem els precedents del vot femení interruptus del segle passat i el matrimoni homosexual d’aquest, tot i el Partit Popular.
La revolució que respira del poble, de la gent, es nodreix dels seus anhels i necessitats, creix amb ells i es manifesta amb una contundent crida d’atenció a sistemes, institucions i poders que ja no representen a aquesta societat. Demanen al sistema atenció i ajuda, perquè la seva nova realitat necessita el seu ordenament institucional corresponent perquè el canvi flueixi per vies ordenades. Per això, tribunals i forces de seguretat del sistema, de l’Estat, mai estaran amb les revolucions i els seus impulsors i seguidors, sinó amb allò -el sistema- del que formen part. No esperin, doncs, els revolucionaris o defensors de democràcies al servei de la gent suport d’un sistema que tracta de perpetuar per pur reflex acomodatici i, en el cas que ens ocupa, per interès partidista i / o personal, davant del sentir legítim de la revolució.
Són llavors més democràtics els sistemes instaurats caducs o les revolucions que els qüestionen emparades en una base social inqüestionable en la seva magnitud? És més democràtic votar lliurement l’1 d’octubre a Catalunya o no fer-ho sense llibertat perquè ho ordena sota amenaça el sistema? La reivindicació d’una aclaparadora majoria a Catalunya (80%) demanant aquest vot, aquestes urnes, ha adquirit ja l’estatus d’una de les grans revolucions del segle 21 a Espanya, molt similar a la inconclusa del 15-M. Només la ceguesa, tancament i ineptitud política dels que ens governen i dels que maneguen els mateixos interessos de ‘l’ordeno i mano’ propis d’un poder fossilitzat, tan allunyats de la seducció, l’empatia i la Política amb majúscules, neguen una realitat que per canviant hauria ser abordada amb la forma exquisida de qui tracta d’entendre i acaba entenent i / o compartint perquè posa tot de la seva part; cos i ànima, nit i dia, que això i no una altra cosa és la vocació política, de servei públic. I de l’enteniment a la solució, mai definitiva, naturalment, perquè les societats són canviants i cal donar-los respostes de continu.
L’única certesa que tenim ara no és que Catalunya vulgui ser independent, sinó que vol votar i enfront d’aquest anhel legítim, l’Estat capitanejat per Rajoy ha respost a part del seu poble amb una guerra bruta (operación Cataluña) amb els diners de tots , bloquejos, amenaces, denúncies, presó, boicots, multes, vet d’actes i la promesa de les Deu Plagues bíbliques sobre Catalunya, generant, a més, una gegantina onada de simpatia de la resta d’Espanya cap al poble català. No busquin, per cert, la plasmació d’aquesta simpatia en els mitjans de comunicació deutors de l’Ibex que mou els fils del govern: Busquin al carrer, als bars, a les xarxes, als supermercats, a les portes de les escoles bressol, en els exteriors dels col·legis, interior d’universitats o a les places dels pobles.
Va ser Pepe Bono qui a Castella-la Manxa, quan la presidia i col·laborava jo amb ell encastada per un llibre de cara a les seves següents eleccions, es va plantar davant un dels seus consellers, que insistia que no podia fer alguna cosa que li havia demanat una associació de veïns perquè “la llei [autonòmica] ho impedeix”, i li va deixar anar (com era aquell Pepe): “no em vinguis amb la llei, la llei … Les lleis es canvien quan es demostra que no serveixen a la gent ; són per resoldre la vida de la gent, no la teva “. No sé que pensarà Bono ara, és possible que digués això perquè hi havia una periodista davant i l’exministre no donava puntada sense fil, però és un fet que aquell president passava més temps als carrers dels pobles que en un cotxe oficial. Poso aquest exemple, a més, perquè podria apel·lar a un altre previsible i més ajustat al tòpic del polític revolucionari, però la realitat és menys romàntica que tot això.
Un polític (no una burda rèplica amb barba) està per resoldre problemes, no per crear-los; i a Catalunya, hi ha un problema perquè l’absència intencionada de voluntat política, el menyspreu per la voluntat popular i els seus representants, l’autoritarisme de la dreta més rància, els mètodes delictius i feixistes exercits des de les clavegueres d’Interior i una propaganda excloent del que pensa diferent han creat el caldo de cultiu d’una revolució no violenta (llevat de quatre tarats/des, de moment) que ja no té marxa enrere. I és una revolució bella perquè demana exercir un dret bonic: votar. Res més i, sobretot, res menys.
Ana Pardo de Vera. Directora de Público
Jo vull votar i es que no concebeixo Catalunya ni cap Espanya sense el dret de votar o sense el dret de referèndum. Per tant aniré a votar perquè no es il-legal el que una majoria reclama. Fins i tot alguns espanyols voldrien votar però el seu president no els dóna opció, ni tan sols ho ha plantejat que els espanyols votin.
ResponEliminano serà fàcil aconseguir votar diumenge, que és el que pretenen des del Govern de Madrid.
ResponEliminaPer cert a Sabadell a on anireu a votar? Hi ha guàrdia civil allà o només a Barcelona?
ResponEliminajo, al lloc de sempre, ho vaig mirar per internet. No hi ha guàrdia civil, pero això no vol dir que el diumenge hi sigui.
ResponEliminaPUIGCARBÓ
@FRANCESCPUIGCAR
More
EM TOCA VOTAR AQUI: COM SEMPRE
C RIBOT I SERRA 265
SABADELL
Districte:2
Secció:3
Mesa: 0U
Caram, no li podien posar un altre nom a la mesa? Jajajaj
ResponEliminaostres es cert. Ho dius pel Ribot, o per la Serra?
ResponEliminaHo dic perquè si hi ha la Guàrdia Civil haurà de ser amb pit i cullons o si no res de res..i sembla que la teva mesa es la del ou. Ho sento però si no m ho agafo amb una mica D,humor això és pot fer molt pesat..
ResponEliminaHolaaaaaaaaaaaaa..Bon día día ¡¡
ResponEliminaSoc Francesc Puigcarbó i a mi si m´importa un OU ¡¡¡¡¡
jajajaja
et futaran al carré a la primera de cambi ¡¡ jajajajaja
Ahhh no creguis la del ou es la bona sempre que no deixis sortir la gallinaaaaaa. Jajaaja
ResponEliminaAmb l'ou i la gallina em perdo, llevat que et refereixis a l'anècdota de Woody Allen
ResponEliminaLa veritat es que tinc por, perque veig que aixo será un enfrontament entre la guardia civil i els mossos i si arriben a utilitzar les armes será molt penos. Val la pena? Vull dir que pressa no en tenim realment, ja se que ens han negat moltes coses que ens han intimidat molt i molt pero realment val la pena que algu que no te mes cullons que cumplir ordres com son els mossos o la guardia civil prenguin mal per culpa de no haver aturat aixo aquesta bojeria en la que s,ha transformat tot? De veritat que aquest punt el trobo molt injust pero es que no Vull veure ni sang ni cops ni violencia Vull que continuem presionant als politics i si em de fotre fora al pp Ho fem avui dema o d aquí dos anys no podem alentar la violencia entre dos cossos de segurerat, son uns manats, a ells, als que donen Les ordres d,aixo es a qui hem de fer fora. No tinc clar si tinc tanta empenta catalanista o si que la tinc pero fen les coses com cal. Nomes son unes paperetes uns vots que son aixo davant del que pot succeir, no están aquí perque si, i ja no parlem de controlar a la gent quant veritablement hi Hagi violencia.. Diga,m Francesc que en penses d,aixo. Qui será responsable del que pugui passar? Jo si tingues un fill mosso o guardia civil em feriria molt que fossin les persones a qui se suposa que han de donar los seguretat les que els están buscant el seu mal... No se si Vull no se que passara pero res de Bo no están aquí per res.
ResponEliminaNO DESCARTO ENFRONTAMENTS, confiem en el sentit comú d'uns i altres, però em temo hi haurà violència. Avui deien des del Govern que si sintentàven detenir al President ja sabien que havien de fer, encara que no crec els altres ho facin.
EliminaLa clau de tot, rau en la quantitat de gent que voti - si pot - diumenge. Si es pot votar amb relativa normalitat, uns 3 milions de persones, i el si guanya amb escreix, Rajoy haurà de plegar o l'hauran de fer fora, car no crec vulgui negociar. En realitat ningú té ni idea de que pasarà diumenge, dilluns i dimarts vinent. Tothom és mou en el terreny de les suposicions, entre elles que faran els mossos d'esquadra a l'hora de la veritat.
La vigilia d'una guerra, sovint, o gairebé sempre, sembla una festa - JOAN FUSTER.
Aquest aforisme realista defineix la situació actual en que hi ha molta conyeta amb el passi-ho bé o el Piolin, però se'n pot anar tot en orris en qualsevol moment i esclatar la tragedia.
DIUMENGE A LES 9 EN PUNT intentaré votar, veure'm si puc fer-ho.
Si, diuen que hi anem a primeres hores...ja veure,m. Gracies i Bona nit.
ResponElimina