El diari especialitzat en política Político, amb seus a Washington i Brussel·les, ha publicat el que considera que són les 7 claus a retenir, per interpretar "la insurrecció catalana". "L'escenari està a punt per esdevenir una de les crisis polítiques més greus que Espanya ha hagut d'afrontar en els seus 40 anys d'història democràtica recent", indica. Al seu entendre, els punts són els següents:

1- Pot ser que no hi hagi votació

Politico afirma que sobre el paper Mariano Rajoy i el poder judicial espanyol "tenen prou eines" per impedir la votació, i assegura que el president espanyol "té una pressió creixent" dels conservadors que li reclamen que "doni una lliçó" als independentistes catalans. Però apunta que "una resposta dura" pot provocar més suport a l'independentisme. No descarta en aquest sentit que el govern espanyol optés per un "enfoc més suau" tolerant a la pràctica el referèndum, a l'estil del 9-N. Ho expliquen a nacio.cat

2- Puigdemont és al punt de mira

"Sigui quin sigui el resultat, Madrid i els tribunals espanyols estan decidits a fer que els funcionaris catalans paguin per haver desafiat la unitat", afegeix, i cita en aquest sentit especialment el president Carles Puigdemont. 

3 - El front unionista emergeix

Politico destaca el suport de Pedro Sánchez (PSOE) i Albert Rivera (Cs) al govern espanyol, davant del referèndum català. Precisa, però, que hi ha "petites diferències" i que mentre Rivera defensa prohibir l'1-O, Sánchez no és tan partidari de mesures dràstiques.

4- La propaganda és clau

Segons el diari, les dues parts treballen amb intensitat la propaganda, i recorda en aquest sentit la polèmica que hi va haver després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. "Els independentistes diuen que Espanya és un país autoritari que es nega a permetre que els catalans puguin expressar la seva voluntat democràtica a les urnes. El govern espanyol els titlla de separatistes fanàtics que menyspreen la democràcia i l'Estat de dret".

5- El Maidan català pot ser contraproduent

Politico apunta que "una de les qüestions més delicades" és si la situació pot derivar en una campanya de desobediència civil al carrer, com a Ucraïna l'any 2014 a la plaça Maidan. La mesura atrauria l'atenció internacional, però segons el diari seria "una arma de doble tall" per al sobiranisme. Recorda que una part important de la base independentista són "moderats de classe mitjana".

6- És un joc de xifres

El diari remarca que si finalment el referèndum tira endavant, seran clau les xifres de participació. "Una baixa participació participació debilitaria el procés", apunta.

7- El mal de cap no s'acaba l'1 d'Octubre

Segons el diari, passi el que passi l'1 d'Octubre, l'endemà "serà problemàtic per a Espanya", perquè el Govern i la majoria secessionista del Parlament "s'han rebel·lat contra el principi de sobirania nacional espanyola". Apunta en aquest sentit la necessitat d'una solució negociada. - nacio.cat