El Govern decideix seure sobre les baionetes a Catalunya - Iñigo Saez de Ugarte. Les detencions de responsables polítics de la Generalitat per l'organització del referèndum ens obliga a recordar una frase molt coneguda, a més d'una altra opinió que escoltavem ahir a l'alcaldessa de Madrid. "Amb les baionetes, tot és possible. Menys asseure's a sobre", és la frase que s'adjudica a Talleyrand. Per baionetes, també podem entendre en aquest cas la Guàrdia Civil.

En un programa de televisió, Manuela Carmena va venir a dir alguna cosa també rellevant, òbviament adaptada a la situació actual: "Pensar que eliminant paperetes es pot canviar una situació social no és seriós. El Dret penal no canvia idees". Els jutges còmplices dels plans del Govern i els guàrdies civils no canvien idees. Els problemes polítics profunds, producte d'errors contumaços que es remunten a anys, no troben solució a través simplement d'alliberar les capacitats repressives d'un Estat modern.

El Govern estava obligat a respondre al desafiament independentista i fer tot el possible perquè no se celebri aquest referèndum, una consulta unilateral dissenyada perquè surti el sí. La confiscació de paperetes i urnes era una mesura obligada. De fet, les imatges de guàrdies civils plantats durant hores davant impremtes sense obtenir resultats començava a fregar el ridícul.

La detenció de polítics embarcats en tasques polítiques, per contràries que siguin a les decisions del Govern i el Tribunal Constitucional, és una línia vermella que no se sol creuar en democràcia per raons òbvies. No val l'argument que només es fa quan es vulneren lleis. També les dictadures tenen lleis. No val enarborar la hipèrbole que el contrari seria la llei de la selva. L'Estat té múltiples instruments coercitius per imposar les seves normes.

Crear màrtirs és una alternativa estúpida, sobretot si t'importa el dia després. Que alguna cosa sigui legal -i això sempre admet múltiples interpretacions diferents- no vol dir que sigui intel·ligent. Idees extremistes com la suspensió de l'autonomia catalana o la detenció preventiva de càrrecs polítics abans que se celebri el referèndum- posen en perill la legitimitat de l'Estat a Catalunya i acabaran per convertir en irreversible la separació de Catalunya. Llevat que l'única alternativa que ens presentin Rajoy i Rivera sigui ampliar les presons en aquesta comunitat autònoma per anar omplint-les de polítics.

En aquest moment, l'alternativa passa a mans dels independentistes. Quedaran convençuts que tot depèn d'ells, de la seva capacitat per convèncer els seus seguidors que han d'assumir un risc personal per aconseguir l'objectiu de la independència.
En aquest moment, l'Estat seguirà tenint a la Guàrdia Civil, però només li servirà per anar complint el paper que li assignin els que s'atreveixin a desobeir. És a dir, serà cooperador necessari de la independència de Catalunya.

Es deia que aquesta comtesa la perdria qui cometés el primer i greu error, i avui el Govern Espanyol l'ha comés, oblidant que aquesta revolta va començar desde baix, i els de baix avui ja s'han manifestat, per primera vegada s'ha ultratjat per la força una revolta pacífica. Aixó no habia passai mai, i aquesta gent no han entés res, no han comptat amb la gent, aquest a estat el seu error, un greu error.
I ara, superat ja el dia 1-O ens hauriem de situar al dia 2-O, tot depén de si el Govern català té un pla B, car la gent estarà més mobil·litzada que mai, i el procés ja té els primers màrtirs, pitjor no es podia gestionar tot plegat.

A partir del dia 2 tenim un nou escenari, complex per nou, per inèdit i francament costa imaginar que pasarà, però el que queda clar és que el procés ara és ja imparable i ja no hi ha marxa enrere. Francament ningú sap que passará, però Catalunya ja ha desconnectat d'Espanya.

El que no acabo d'entendre és la marxa enrere de Junqueras enviant avui l'informe semanal de despesses a Montoro, tot apunta a que el Govern de l'Estat aplicarà l'article 155, per legitimar la seva felonia, temerosos que a partir del dia 2 el Govern es llenci de cap a una DUI, per això el referèndum del 1-O ja no serà el que habia de ser, o això és pensen. El dia 1 d'Octubre ha de parlar la ciutadania, ho ha de fer sense por, i estic segur que ho farà, i aixó serà la clau del desllorigadior, amb baionetes o sense.


I a partir del dia 2, si s'ha celebrat el referendum, Rajoy ha perdut, y si no es fa també, el pitjor pel sobiranisme seria un referendum tipus 9-N amb poca participació, cosa poc probable si de la gent depén, i si no es pot votar, anem a unes eleccions plebiscitàries urgents amb un gran creixement del vot sobiranista. O sia, que en qualsevol dels suposits Rajoy perd, de fet ja ha perdut, i ho sap.