libremente si quieren que les sirvan las alubias
dulces o cocidas en su ultima comida...
... Porque su suerte ya esta echada.
També nosaltres podem decidir lliurement si volem que ens serveixin el nostre avui com explosió d'una bomba o com una carrera de bobsleigh. Per que ja s'ha disposat de nosaltres, els que prenem aquesta lliure resolució, perquè ja s'ha decidit sobre la nostra lliure elecció. En efecte, ja està decidit que nosaltres hem de prendre la resolució com a consumidors de ràdio o televisió: és a dir, com a éssers, que estem condemnats a acontentar-nos amb fantasmes del món en comptes d'experimentar el món i que ja gairebé no desitjavem cap altra cosa, incloses altres formes de llibertat d'elecció, o potser ja no podem ni imaginar-les.
Quan vaig exposar aquesta idea en un congrés de cultura, se'm va objectar que, al final, un té la llibertat d'apagar el seu aparell, fins i tot de no comprar-ne cap i de dedicar-se al món "real" i només a aquest. Cosa que qüestiono. I precisament perquè s'ha disposat dels que, a la manera de vaguistes, s'abstenen no menys que dels consumidors: que prenguem part o no, nosaltres participants, perquè se'ns fa copartícips. Fem o deixem de fer, vivim ja en una humanitat, per a la qual ja no val el "món" i la experiència del món, sinó només el fantasma del món i el consum de fantasmes: sobre això la nostra "vaga privada", la nostra abstenció no canvia res: aquesta humanitat és ja el món que ens envolta, amb el qual hem de comptar i no és possible fer vaga contra ell. Però també l'anomenat "món real", el dels esdeveniments, ha canviat així mateix mitjançant el fet de la seva conversió en fantasma, ja que està tan profundament organitzat que transcorre de manera optimamente fantasmal. I això, per que no hi hagi dubtes, és a dir, que s'ha acceptat en la seva propia versió. Günther Anders - L'obsolescència de l'home.
No n'hi ha prou amb transformar el món. Això ho fem sense més, i això succeeix àmpliament fins i tot sense el nostre concurs. També hem d'interpretar aquesta transformació, i precisament per transformar-lo. Perquè el món no segueixi canviant sense nosaltres, i no es transformi al final en un món sense nosaltres, afirma Anders, però aquesta afirmació no deixa de ser una ben intencionada teorització de la utopia. Malauradament no podem transformar no ja el món, sinó el nostre entorn més proper, i el món com la naturalesa va fent i canviat constantment aliè a nosaltres que ens hem de limitar a contemplar-lo amb impotència i cara de estaquirot displicent. Sol succeir que la vida, és tot allò que no hem fet.
Tal com ho pinta sembla que estiguem condemnats a viure en comptes de a morir-nos. Per aixo mateix un te que fer un cop de cap a la vida i dir seré el que vull ser..no es tan difícil quant tens les idees clares.
ResponEliminaés que viure, és una condemna preventiva, car encara no hem comès cap pecat i ja estem condemnats.
EliminaTodo parece sencillo, fácil, como que uno puede escoger, hacer, determinar y labrarse "el porvenir".
ResponEliminaCuando Ortega dijo aquello de "uno es uno, y sus circunstancias" no se refería al mero entorno, sino a lo que le iba a "esclavizar" de por vida.
No es lo mismo nacer negro, que blanco. Apellidarse Trump que de Gimenez, el de la chabola. Sin brazos que con ellos.
Ni es lo mismo, y en la misma circunstancia ser mujer que hombre (menos sueldo, más acorralamiento, doble sumisión).
La circunstancia de tener padres mayores y hacerse cargo de ellos, que de no tenerlos. O el que te salga un hijo con síndrome de Down.
Uno puede tener las ideas claras, y tanto que puede. Y conciencia, que es la suma de tu lebertad más tu responsabilidad, pero puede no tener márgen de maniobra, y no valen golpes de puño en la mesa, porque solo lograrás romperte el metatarso.
A lo más que puede hacer el ser, es a superarse interiormente. A intentar vivir con dignidad. A ser "persona". A respetar su idea y hacerlo con los que están enfrente. Todo lo demás es un imposible, porque el mundo no se cambia, LO trasforman quince o vente compañías fácticas y un par de religiones, fácticas también.
Los dados siempre están marcados.
Salut
no és fàcil poder escollir i més difícil encara, encertar a l'hora de fer-ho.
EliminaJa ho va dir Johnn Lennon : "La vida és el que passa mentre nosaltres fem plans de futur".
ResponEliminaLa diferència és que ara ni tan sols tenim voluntat per fer plans de futur. La por ha paralitzat fins i tot la nostra capacitat per a generar-nos esperança. Som com un ocellet posat en un filferro, que veu l'escopeta apuntant-li, i ni tan sols intenta fugir para salvar la vida.
Segueixo creient que som els amos del nostre destí, i podem triar el model de societat que volem i necessitem.
Només ens cal el valor de posar-nos als comandaments. Som lliures. I podem fer-ho.
Salut.
Només ens cal el valor de posar-nos als comandaments. Som lliures. I podem fer-ho...
ResponEliminaD'acord! Qui dona el primer pas?
Cualsevol que estigui fart de deixar-se enganyar, aixo per començar.
ResponEliminadoncs que es manifesti ja!
Elimina