Quan es reuneixen dos intel·lectuals de pro, poden donar-se reflexions tan profundes com les que els dirigents socialistes Garcia Page i Javier Lamban van expressar ahir en la seva visita a la RAE. Reconforta tenir intel·lectuals d'esquerres que vegin la situació de la llengua a Catalunya en el seu just punt, i es preocupin per ella. Hauríem de estar-els-hi molt agraïts els qui adoctrinats com hem estat, encara no sabem com cony vam aprendre a parlar i escriure en castellà o espanyol d'Espanya. Commou també la seva preocupació per la salut de la RAE, motivada suposo per la provecta edat i relativa indigència dels seus components que caminen reconeixent noves paraules amb palès retard, i això que són uns senyors stupendos que diria Blasillo.
Senyor, senyor, ¿que li ha passat al socialisme espanyol?, que camina més perdut que el guionista de the Walking Dead, i com en la sèrie deambula el socialisme infectat de zombies.

"El president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha alertat aquest dimarts del risc de fer de les llengües cooficials com el català "un corralito cultural". Així ho ha expressat durant una visita a la Reial Acadèmia Espanyola, acompanyat del president d'Aragó, el també socialista Javier Lambán, que ha manifestat la seva aposta per comprometre amb Espanya i amb idioma espanyol.
La visita ha estat un gest de suport polític a la RAE, a la qual tots dos governs han expressat també la seva voluntat de contribuir econòmicament. Preguntat si considerava que el català a les Balears s'ha convertit en una barrera, per exigir com a requisit als professionals sanitaris, García-Page ha respost que les llengües cooficials que reconeix la Constitució suposen una "riquesa cultural" i que, com a tal, ell s'alegra quan escolta al Rei parlar en català.

"Ara bé, hi ha qui pot tenir temptacions des de plantejaments independentistes d'acorralar o atacar a l'espanyol, al castellà, i això és el que cal evitar", ha advertit, alertant de la possibilitat de fer de les llengües cooficials com el català "un corralito cultural ". Hi ha qui pot tenir temptacions des de plantejaments independentistes d'acorralar o atacar a l'espanyol, al castellà, i això és el que cal evitar"

Sota el seu punt de vista, "el mínim evident és que l'idioma espanyol s'ha de parlar i ha de garantir a tot el país l'accés als drets bàsics i fonamentals". García-Page ha lamentat que mentre l'espanyol està en plena expansió en el món, a Espanya, "immersa en un" permanent debat territorial ", de vegades s'usi" com a element de confrontació ".

"L'idioma ha de servir per unir, i en el cas de l'espanyol, a més, en el conjunt d'Espanya ha de ser un vehicle d'igualació de drets. És la garantia que qualsevol espanyol, neixi on neixi, pot treballar, viure i accedir a serveis públics sense que l'idioma es converteixi en una barrera", ha assenyalat.

García-Page ha manifestat, davant la situació descrita, que les comunitats autònomes castellanoparlants estaran "molt vigilants, sobretot, no perquè es deixi de parlar el català on hagi de fer-se, però sí perquè cap idioma faci de frontera o de corralito cultural que ens converteixi en espanyols diferents o amb drets diferents en la pràctica segons l'idioma que parlem ". "Una cosa és estudiar català i una altra que s'estableixin limitacions a l'espanyol en l'ús dels serveis públics, de l'accés a la funció pública i de tantes i tantes coses", ha incidit. Dit això, García-Page ha assenyalat que el PSOE és la formació política que està en millors condicions de "harmonitzar la igualtat de l'idioma i la igualtat de drets a Espanya" sense caure en el "fonamentalisme".

El president manxec assenyala que el PSOE és la formació que està en millors condicions de "harmonitzar la igualtat de l'idioma i la igualtat de drets a Espanya" sense caure en el "fonamentalisme"

Per la seva banda, el president d'Aragó, el socialista Javier Lambán, ha subratllat la importància de comprometre amb Espanya, que travessa una "forta crisi política", i amb l'idioma espanyol. Acompanyats del director de la RAE, Darío Villanueva, i dels acadèmics José Manuel Blecua, Aurora Egido i Soledad Puértolas, els presidents autonòmics han recorregut la seu de la Reial Acadèmia.
El president aragonès ha anunciat que la Comunitat estudia tornar a la Fundació pro real Acadèmia Espanyola i ha criticat el Govern de Mariano Rajoy per desatendre aquesta institució en retallar en un 50 per cent dels fons que destinava el Govern anterior. "Desatendre a la RAE és desatendre Espanya i incórrer en una frivolitat i irresponsabilitat imperdonable", ha comentat. Així mateix, ha destacat que "la llengua espanyola és el que dóna suport fonamental a una gran nació" i ha instat a assumir-ho "amb més força".