Itàlia reté un vaixell de l'ONG espanyola Proactiva Open Arms per fomentar la immigració il·legal. El vaixell es troba atracat al port sicilià de Pozzallo, on va arribar ahir per fer desembarcar als 216 immigrants rescatats davant de les costes de Líbia.
"L'ONG espanyola Proactiva Open Arms va confirmar a EFE que la fiscalia de Catània, a l'illa italiana de Sicília, ha realitzat un segrest judicial preventiu del seu vaixell i que se'ls ha obert una investigació per fomentar la immigració il·legal després que ha passat en el seu últim rescat.
El fiscal de Catània, Carmelo Zuccaro, ha obert la investigació contra el comandant del vaixell, Mark Reig i la coordinador de la missió, Anabel Montes, en considerar que en l'últim rescat «han fomentat la immigració il·legal i han violat els acords internacionals» , segons els mitjans italians.
El vaixell es troba atracat al port sicilià de Pozzallo, on va arribar ahir per fer desembarcar als 216 immigrants rescatats davant de les costes de Líbia. Zuccaro és el mateix magistrat que l'any passat va assegurar que algunes ONG estaven d'acord amb els mateixos traficants i que fins i tot rebien finançament d'ells.
La investigació s'ha obert després del que ha passat aquest cap de setmana quan l'ONG va denunciar que una embarcació de guardacostes libis es va aproximar al vaixell i va amenaçar amb obrir foc si no els lliurava els immigrants que acabava de rescatar en alta mar. L'incident es va produir fora d'aigües territorials líbies, a unes 73 milles (uns 117 quilòmetres) de la costa del país nord-africà, va subratllar a Twitter el president de l'organització humanitària, Óscar Camps.
Per la seva banda, la Guàrdia Costanera italiana va explicar que la missió estava sent coordinada pels libis. No obstant això, en un comunicat al qual ha tingut accés Efe dissabte, l'autoritat marítima líbia va acusar per la seva part a l'organització humanitària espanyola ia les altres que treballen en el rescat de persones a Líbia d'interferir en les operacions i de violar les seves aigües territorials, malgrat que aquestes operen més enllà de les 25 milles corresponents.
El vaixell va demanar després el permís d'atracar en un port italià, però no el van rebre fins divendres a la noche.Desde consolat espanyol a Roma i el cònsol a Catània, a Sicília, s'han posat ja en contacte amb el capità del vaixell , han informat a EFE fonts del Ministeri d'Exterior italià. Els tripulants investigats compten ja amb l'assistència d'una advocada, Rosa Emanuela El Far, que va explicar als mitjans italians amb ironia que l'únic delicte comès seria el de «la solidaritat» perquè «ningú comet delicte per socórrer les persones»."

El divendres a la tarda Helena Garcia Melero ja va parlar amb Òscar Camps, que va advertir que tenien quasi tres-centes persones rescatades a bord i no els deixàven desembarcar-los a cap lloc i que els libis els havien amenaçat amb disparar trets si els recollíen. Es veu que a aquesta Europa insolidària, li molesten aquestes ONG com Proactiva Open Arms, i van a per elles, a inutilitzar-les, millor que els migrants s'ofeguin a la Mediterrània, menys feina i  al cedmentiri de la mar morta encara n'hi caben uns quants milers.