ESTÀTUES AL TERRAT


Una nova instal·lació artística domina el terrat del gratacel de la cadena britànica ITV a Londres: 84 estàtues humanes treuen el cap per la vora al buit, perillosament prop de caure. Formen part de Project 84, una obra per conscienciar sobre el suïcidi, especialment el masculí, tres vegades superior al femení tant allà com a Espanya. És la primera causa de mort violenta, per davant dels accidents de trànsit. La idea és de l'organització Campaign Against Living Miserably (CALM), el nom pot traduir-se com "campanya contra la vida miserable". Per què 84 figures? Perquè són els homes que es treuen la vida a la setmana al Regne Unit. "Amics i familiars dels morts han ajudat en la creació de cada estàtua. Cadascuna és un punyent record d'una vida real perduda i una crida a la unitat social contra el suïcidi", diuen des CALM.


Olvidan que està o hauria d'estar prohibit suicidar-se en primavera:

Morir-se voluntariament no és gaire poètic, llevat del cas d'en Ramón Cabau que un matí es va agenollar a l'entrada del Mercat de la Boqueria, va dipositar un ramet de violetes al terra i es va prendre una ampolleta de cianur, mentre demanava perdó per les molesties que pogués ocasionar. En Ramon Cabau havia estat el propietari del restaurant l'Agut d'Avignon i va decidir treure's la vida. El Sr. Cabau lluia uns aristocràtics i decimonònics bigotis i un canotier, i amb aquesta posada en escena es va acomiadar d'aquest món en el que no hi sabía viure.

El suicidi com el sexe es tabú, no s'en parla, no existeix. Fixeu-vos que en el cas de l'exporter del Barça Robert Enke alguns mitjans no parlaven de suicidi sinó d'accident, que de fet ho és un accident però no en el sentit que li volen donar pèr no reconèixer que una persona ha decidit treure's la vida per pròpia voluntat.
Semblaria que l’índex més elevat dels suïcidis hauria de ser a la tardor o a l'Hivern, però en canvi, l'esser humà que és ja una contradicció en si mateix, és precisament a la Primavera, quan tot brota de vell nou, quan la natura esclata en mil colors de la nova saba de la vida i els animals de tota mena i espècie s'aparellen, va l'esser humà i és quan més decideix llevar-se la vida. Cioràn que havia parlat i teoritzat molt sobre el suïcidi, va morir de mort natural al llit als 84 anys, i en general els qui parlen de suïcidi no solen dur l'acte final a termini, malgrat diuen els entesos que si. que els qui en parlen acaben duent l'acte a terme. Potser perquè malgrat tots els malgrat, aixó de viure és millor que el no res que els espera als qui en un moment d’ofuscació o reflexió opten per la solució definitiva. Un no res, i una covardia vers els qui resten aquí en aquesta vall de llàgrimes com diu el tòpic. Sembla que actualment se'n parla més obertament del suïcidi, tema que no fa massa era tabú. Algú es podia creure que José Agustin Goytisolo que no havia tret mai ni un plat de la taula, estava arreglant una persiana quan fatalment va caure al buit?. Entenc i reconec que l’acte del suïcidi com el de l’avortament és una opció personal i vàlida, com en el cas de començaments d'any d'aquell l'home d'Anglès, amb setanta anys, malalt de càncer i amb una filla de 30 discapacitada. Però tot i així, sempre hi ha una esperança de sobreviure una temporada més abans de prendre aquesta decisió sense camí de retorn ni possibilitat d’esmena. Estic segur que els suicides - i així ho certificava una doctora en el cas d'algun supervivent que ho havia pogut explicar - en el darrer instant se'n penedeixen, només que ja no hi són a temps.


Seria bo que els Governs als qui tan els hi agrada legislar sobre la vida pública i privada dels ciutadans, com l'Obra de teatre d'Alejandro Casona “Prohibido suicidarse en Primavera”, prohibissin a la gent suïcidar-se almenys en aquesta època de l’any. No serviria per a res, però li donaria un toc poètic al drama de llevar-se la vida, sovint sense necessitat real de fer-ho.
Amb aixó de la vida, passa com amb la democracia, que no sent un sistema perfecte és el menys imperfecte de tots, i que de fet, si som honestos, sovint succeeix que un problema que ens havia arrivat a angoixar i preocupar, sol arreglar-se tot sol, i que llevar-se la vida si que no el soluciona. En el fons, tot i que és un dret que tenim ja que en no consultar-nos per dur-nos aqui ja el tenim adquirit a decidir quan i com anar-nos-en, però no cal exercir-lo, no soluciona el problema i és un acte de valenta cobardia.

Publica un comentari a l'entrada

14 Comentaris

  1. En el Forense del Clinic entran tres al día. Ahora cuenta en Bellvitche, Vall d´Hebrón, Sant Pau y Hospital del Mar, que son los de referencia..

    ResponElimina
  2. El suïcidi encara no s'ha 'normalitzat', és una forma de morir com qualsevol altra, però sembla que quan tu decideixes encara és 'pecat', teu o dels qui t'envolten.

    ResponElimina
    Respostes
    1. dona, ja que no pots triar el fet de venir al món, almenys crec que tens el dret adquirit d'anar-te'n quan et sembli.

      Elimina
  3. Quan d'algú conegut no diuen la causa de la mort, normalment és un suïcidi, és curiós, quan sovint són famílies se suposa que 'avançades'...

    ResponElimina
  4. No els donis idees de prohibicions. Encara li farien pagar a la família del finat la multa corresponent. I ja n'hi ha prou amb l'actitud cínica de les administracions amb el tema. Cap publica les estadístiques de suïcidis al nostre país.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser per què és la primera causa de mort, més que d'accidents de transit, drogues, cáncer, o avorriment.

      Elimina
  5. Hay que estar muy quemado o muy solo.Hay mucho acoso en esta sociedad,mucha presión.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No creas, yo cuando paso por un puente o un sitio elevado, tengo que contenerme, sino me lanzaría, no se si es debido al vértigo o a algo vocacional pero tengo que andar con cuidado. Y no lo digo en broma. Pienso que és tan fácil que ni hacen falta motivos....

      Elimina
    2. Eso es diferente,es la misma atracción a cuando tienes un cuchillo y te pinchas la mano.Igual pasaba cuando en la mili te ponías el fusil encarado al pecho y apretabas el gatillo,sabías que estaba descargado.

      Elimina
    3. coño, esto del fusil no se me ocurrió nunca, que al Leopoldo le dimos sin querer porque se equivocó y se metió detrás de las dianas mientras disparábamos con el cetme, de ahí le quedò el mote "Leopoldo el de la bala".
      Peor fue el 'Peruga' Un hijo de papa de Granollers que se llevó a la mili el 'Mini cooper' y un dia que hacíamos lanzamiento de granadas de mano, cogió una sin carga y se la tiró haciendo ver que se equivocaba a los altos mandos que se cagaron vivos.

      Elimina
  6. Crec que cada cas de suïcidi es diferent i s'han de contemplar de forma individual, no cal estar cremat, ni trist, ni sol. A la peli que comentava fa poc una parella gran se suïcida tot i que té un fill metge que els estima, decideixen que ja han fet el que havien de fer, vaja. Molts casos van relacionats amb depressions però no pas tots, hi ha moltes variables, el problema és que el suïcidi encara està 'mal vist' en la nostra societat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, una parella crec que ere la filla i el gendre de Karl Marx, es varen suïcidar juts en complir 50 anys, varen considerar que ja n'hi havia prou, com els avis que expliques.
      Està mal vist el suïcidi i en canvi esta ben visr deixant que la gent es vagi degradant a base de drogar-los amb pastilles fins arribar a ser una ombra del que havien estat, tot plegat per res, llevat d'augmentar l'estadístida dels anys de vida de la gent, que és més falsa que un duro sevillano, car el que hauria de comptar és la qualitat de vida, no el temps.

      Elimina
  7. ¡¡ Coll... amb las bromas del fusell o la pistola "descarregats" !!. Vaig ser testimoni d´un cas que va pasar de la broma a la tragedia en un no res, i va provocar que jo estigués tres dias sense poder menjar res.

    I d'un idiota que va tirotejar una taula "verificant" que la pistola estigués descarregada.

    Aquets no conten a l´estadistica.

    Salut.

    ResponElimina
  8. Dignes de figurar en l'imbècil del dia de l'Arusitys.

    ResponElimina