La detenció de Puigdemont a Alemanya i el processament dels líders independentistes ha dibuixat una línia divisòria emocional. D'una banda, els que celebren aquestes desgràcies amb alegria; d'una altra, els que, militant o no en l'independentisme, ho lamenten. Indiferents a les causes que ens han conduït a aquest present desolador, els que festegen les detencions persisteixen en el relat oficial: saltar-se la llei té un cost, desafiar un dels estats més vells d'Europa era una temeritat i una insensatesa. Donen per fet que, gràcies als jutges, la crisi catalana ja està dominada. Llarena apareix davant l'opinió pública espanyola com "un terratrèmol purificador" (Ignacio Varela). Excepte Podem, pràcticament ningú, en el conjunt d'Espanya, es pregunta si la repressió dels líders significarà la rendició, el silenci i la submissió de dos milions d'independentistes. Felipe González ho dubta. També alguns periodistes de vàlua. Carlos Sánchez a El Confidencial reflexiona sobre la fortalesa de l'Estat: una democràcia forta -sosté- no és la que aixafa la dissidència, ja que, des de la perspectiva de la contundència legal, és més eficient una dictadura. Forta ho és la democràcia capaç d'integrar a tots els seus ciutadans en un projecte comú. Ara bé, aquestes reflexions són marginals en un país en què els dos partits de la dreta i els principals diaris es disputen el fuet de domador de catalans.
Pel que fa a les organitzacions de l'independentisme, ja fa mesos que han passat del somriure i la il·lusió al malestar i el ressentiment. Viuen les detencions com l'enèsima confirmació de la "maldat congènita" de la cultura política espanyola i, tot i que tot el que està passant desmunta les fantasies argumentals i nua les celebrades astúcies del procés, no poden sortir del bucle: la major part dels propagandistes de l'independentisme defensen el xoc al carrer que la declaració teatral de la república va avortar. Si fins ara, sense majoria social ni electoral, defensaven la ruptura de la legalitat, ara que el moviment ha quedat escapçat, propugnen la socialització del conflicte: que el Parlament i el carrer es confonguin, com sempre va defensar la CUP. Mancat de direcció política, l'independentisme corre el risc de convertir-se en una caricatura exasperada del que va ser.
Diverses veus catalanistes, disconformes amb el procés, s'ofereixen a la majoria independentista per afavorir un canvi de rumb. Recuperar les institucions, ajudar els presos, iniciar una lògica política realista. Reunificar el país, recuperar la serenitat, acumular força negociadora. Però els joves independentistes que, com Jordi Graupera, aspiren a ocupar el buit de lideratge, s'allunyen de la transversalitat catalanista, com el gat de l'aigua. Porten anys assenyalant el catalanisme com el pitjor dels mals. "Deshonest", el adjectiven. Abans d'acceptar la reconstrucció del vell front catalanista, propugnaran una caiguda col·lectiva al precipici. Un remake esteticista de les clàssiques derrotes catalanes.
últims moviments
ANTONI PUIGVERD
lavanguardia.com
Jordi Graupera, aspiren a ocupar el buit de lideratge, s'allunyen de la transversalitat catalanista..." pos si. I aixó no és bo, crec.
ResponEliminaNo gira rodó el Graupera, no m'agrada i a més pontifica des de Nova York
EliminaMi catalanismo:disfrutar de las verbenas,de las monas de Pascua,de Mesi,Liceo y que mis nietos me hablen en catalán.Facil
ResponEliminaHay muchos, demasiados nietos que no hablan en catalán, yo tengo uno. Eso hay que tenerlo en cuenta.
EliminaHay la extendida creencia que gente como yo, que soy casi jacobino, estamos en contra de Cataluña o los catalanes. Es una chorrada ingente, me caen mal algunos catalanes, también algunos andaluces y muchos más de Burgos (simplemente porque conozco más de Burgos que de fuera).
ResponEliminaLo que es claro es que estos han generado un problema donde no lo había y como te dije ya hace algún tiempo, estos movimientos,(que para mi se crearon para tapar la mierda), son fáciles de levantar pero luego muy difíciles de parar. Esta tomando tintes kafkianos, la verdad.
Acabará imperando el sentido común, es cuestión de tiempo.
EliminaPor cierto, es tradición peninsular desde hace siglos, desde antes de los romanos, generar conflictos entre nosotros, más que soluciones, y esa tradición hace que no tengamos un siglo en paz, nunca lo hemos tenido.
ResponEliminaSi, ahí les has dado, y me da que continuaremos igual unos cuantos siglos más.
EliminaPues ayuda a ese nieto.Mira yo tengo uno en el Colegio Alemán,habla alemán y castellano,pero le cuesta el catalán.Doy bronca a los padres,para que le ayude.Me gusta de Puxi,su dominio en lenguas,cosa que no ocurre en los políticos españoles.
ResponEliminaMi nieto habla catalán y castellano perfectamente, su padre que és de Córdoba pero vino de muy pequeño aqui, no habla casi nunca en catalán como muchos emigrantes de segunda generación, la escuela a la que va tiene muy pocos alumnos catalanes y si muchos africanos, magrebies y sudamericanos y hablan entre ellos siempre en castellano, conmigo y su abuela hablaba en catalán pero a medida que se va haciendo mayor cada vez lo usa menos. Y es que el entorno es propicio para hablar en castellano, por eso es importante tener TV3 y Catalunya Radio, no para adoctrinar, sino para mantener el idioma.
ResponEliminaMi nieto sabe quien es Espriu, Marti i Pol, o Maria Mercé Marçal, tiene una buena profesora en literatura, pero como muchos niños de su edad (10) habitualmente se expresa en castellano con su entorno, y es lo que hay, digan lo que digan los de la chusma mesetaria.
Pues si,es lo que hay,has definido la realidad catalana.No hay entornos absolutos y obligados.
EliminaLo que hay es mucha pluralidad y opciones diferentes que si nadie mete la mano (polítcos) funciona de manera armónica sin ningún problema cada cual con su opción, respetñandose unos y otros.
ResponElimina