Curar malalties no és negoci. O, per posar-nos estrictes, guarir malalties no és bo per als beneficis a llarg termini de les farmacèutiques. No ho diu cap activista anticiencia: són les conclusions d'un informe de Goldman Sachs sobre biotecnologia que acaba de transcendir a la premsa.
Durant anys, l'argument de "curar no és negoci" s'ha utilitzat com a part de l'argumentari de molts grups que (amb més o menys rigor) qüestionaven les pràctiques de la indústria farmacèutica. No obstant això, no era un problema real perquè la trista realitat és que el nostre desenvolupament tecnològic no ens permetia curar (moltes) malalties independentment dels comptes de resultats. Moltes vegades hem aconseguit cronificarlas. Però va aparèixer la teràpia gènica. Precisament, sobre això versa l'informe de Goldman Sachs, sobre la 'revolució genòmica' (de fet, es diu "The Genome revolution). És a dir, es centren més en el futur del desenvolupament biomèdic que en el passat. L'informe es pregunta si "curar els pacients era un model de negoci sostenible" i la conclusió és rotunda: "No".
Cito textualment: "El potencial d'administrar 'remeis totals' és un dels aspectes més atractius de la teràpia gèniques [...]. No obstant això, aquests tractaments ofereixen una perspectiva molt diferent pel que fa als ingressos recurrents enfront de les teràpies cròniques. Si bé la proposta té un enorme valor per als pacients i la societat, podria representar un desafiament per als desenvolupadors de medicina genòmica que busquin un flux d'efectiu sostingut ". El millor exemple d'això és Gilead Sciences. Aquesta empresa comercialitza tractaments per a l'hepatitis C amb una efectivitat superior al 90%. El 2015, les vendes del tractament van arribar als 12,5 mil milions. Les previsions d'aquest any se situen en 4 mil milions. Ens enfrontem a un dels grans problemes ètics de la biomedicina moderna. L'informe estableix algunes estratègies per assegurar la rendibilitat a llarg termini de les empreses de biotecnologia: dirigir-se a grans mercats (malalties amb un gran creixement anual com l'hemofília que creix a un 6-7% anual), abordar trastorns amb alta incidència o innovar constantment i expandir la cartera de solucions.


Això pot solucionar els problemes a llarg termini. i no obstant això, hi ha alguna cosa de tot això que em resulta tremendament familiar. Ha volgut la casualitat que l'informe transcendeixi coincidint amb l'aniversari de la vacuna de Salk contra la poliomielitis. És interessant perquè Salk va renunciar a patentar-la i, gràcies a això, estem a punt de eradicar-la. Ha arribat el moment de l'open-source a la indústria farmacèutica?  - @dronte. Hi ha qui es pregunta: ¿per qué no una farmaceútica pública?.