El procés independentista a Catalunya va posar en relleu que gran nombre de periodistes estrangers havien assumit les tesis dels independentistes catalans i així ho reflectien en els seus articles i cròniques. Una cosa que el Govern espanyol voldria posar remei. L'orientació pro independentista tenia a veure amb un programa de viatges, aquests darrers anys, pagats amb diners públics pel Govern de Carles Puigdemont, en els quals se'ls aportava informació esbiaixada sobre la situació política a Catalunya.
A això es va afegir la política informativa catalana en els mesos anteriors i posteriors al referèndum il·legal de l'1-O, que des de Madrid es va titllar de "manipulació" i que tant la Secretaria d'Estat de Comunicació com el Ministeri d'Afers Exteriors només van poder contrarestar amb entrevistes d'Alfonso Dastis en mitjans internacionals, i amb cartes al director per part d'alguns ambaixadors espanyols quan algun mitjà estranger publicava articles en línia amb l'argumentari de Puigdemont.
EL govern de Mariano Rajuà i Alfonso Dastis de plastis, a travès del Ministeri d'Exteriors intenta ara acostar-se al grup de corresponsals estrangers amb una iniciativa que ha causat certa perplexitat entre alguns diplomàtics: la creació dels 'Premis de Periodisme Palacio de Viana', que estaran dotats amb 36.000 euros en la seva primera edició.
Els diners es repartirà en tres categories, a raó de 12.000 euros per a cada guardó: el primer, per premiar el millor article sobre política exterior en premsa escrita; el segon, per al millor programa en ràdio i televisió també sobre política exterior; i el tercer, el més polèmic, serà per a l'article d'un corresponsal estranger que millor contribueixi a la bona reputació d'Espanya.
Els premis són una iniciativa de la Direcció General de Comunicació i Informació Diplomàtica, que encapçala l'actual directora de l'Oficina d'Informació Diplomàtica (OID), Ana Rodríguez, i es finançaran amb el pressupost ordinari d'aquesta direcció general, de manera que des d'Exteriors se subratlla que "no suposarà major despesa".
"És un premi de periodisme i política internacional per reconèixer les peces d'opinió i de caràcter informatiu aparegudes en els mitjans de comunicació que contribueixin a la difusió del paper d'Espanya. Ens ha semblat important posar-lo en marxa", ha argumentat.
Veieu amiguets i amiguetes com barrina Dastis de Plastis, com se les empesca per intentar recuperar un prestigi que irremeiablement ja ha perdut Egpaña!, comprar periodistes, aquesta és la seva brillant i gran idea.

Dastis es mereixeria el guardó O.T.B. (ole tus buevos) pero es que el director de RTVE, José Antonio Sánchez (vegeu el video) el guanya amb escreix.