Creure en una justícia en què es prenen aquestes decisions, resulta molt difícil. Però no disposem d'una altra alternativa. Quan hi ha un abisme entre la Justicia i la societat, no és justicia.
Vaig tenir la impressió quan vaig llegir la sentència de "La Manada" que el jutge que va signar el vot particular és el que havia marcat el debat a l'interior de l'òrgan col·legiat. Va aconseguir l'objectiu que perseguia: afeblir la convicció dels seus dos companys de Sala, de tal manera que no hi hagués concordança entre el relat de fets provats i la qualificació jurídica dels autors dels mateixos.
El vot particular va ser inusitadament extens. És possible que els lectors el recordin o no, però per recordar-ho, per si és necessari, és per al que estem els professors de dret, que entenem que forma part de la nostra obligació docent no solament ensenyar a les aules, sinó també projectar la docència en el procés de formació de l'opinió pública. La Universitat és una reserva de coneixement que ha d'estar a disposició de la societat. Els professors universitaris tenim un estatut privilegiat en comparació co el dels professors en els nivells preuniversitaris. El nostre nombre d'hores lectives és molt menor, la possibilitat d'assistir a congressos i seminaris dins i fora del país és molt més gran, les biblioteques de què disposem solen ser excel·lents... La societat inverteix molt en la formació d'un professor universitari, que deu, en conseqüència, estar disponible més enllà del compliment de la seva estricte horari lectiu.
Torno després del parèntesi, al vot particular, que, com deia, va ser inusitadament extens. L'extensió del vot particular, a més del to en què està redactat, ens dóna una idea del que va haver de ser el debat entre els tres magistrats que componia la sala. Hi ha un esforç titànic per part de l'autor del vot particular en excloure que es pogués contemplar si més no que la conducta dels membres de "La Manada" pogués ser considerada constitutiva del delicte de violació.
Ja que en el relat dels fets era molt difícil que si no hi havia una coincidència plena, hi hagués una discrepància absoluta, era en la qualificació jurídica on es centrava el debat. Sembrar el dubte en els seus dos companys sobre aquesta qualificació ha estat la tasca de l'autor del vot particular, que, per a això, havia de portar la seva argumentació fins a un extrem que resulta difícil d'entendre. Llegir el relat de fets provats com una orgia en què havien participat activa i joiosament tant els cinc homes com la noia adolescent, no pot tenir una explicació que no ratlli amb el patològic.
L'autor del vot particular no veu res punible en els fets que van tenir lloc aquest dia. Atenent-nos a les seves paraules, ell mateix podia haver-se incorporat a "La Rajada" i participar en l'orgia, ja que el que estaven eren mantenint relacions sexuals agradables per a tots els que hi participaven. I és amb aquesta posició extrema amb la qual va aconseguir sembrar el dubte en els seus companys de sala i que quedés descartat el delicte de violació. Buscar el punt intermedi entre les dues qualificacions extremes. Ni Absolució, ni Violació.
No es que em produeix més desassossec, si la brutalitat del vot particular o la "debilitat" dels magistrats que van dictar la sentència. L'autor del vot particular es retrata amb la literalitat del mateix, que, probablement és un pàl·lid reflex de la violència amb què va haver de expressar-se en el debat amb els seus col·legues. Però la pusil·lanimitat dels dos magistrats que dicten la sentència genera un neguit molt pertorbadora. Com es pot ser tan covard?
En qualsevol cas, un cop dictada la sentència en els termes que va ser dictada, la decisió de posar en llibertat als integrants de "La Manada" no crec que pugui sorprendre. Creure en una justícia en què es prenen aquestes decisions, resulta molt difícil. Però no disposem d'una altra alternativa. Cal seguir lluitant amb els instruments de què disposem. Ja tinc els suficients anys com per saber que qualsevol temps passat va ser pitjor. - Javier Pérez Royo
9 años son años. Con lo que intuyo (no soy abogado), que el delito no es pequeño.
ResponEliminaLuego, si el delito no es pequeño ¿porqué se les deja libres?.
Se me puede decir a modo de explicación que está recurrido, o sea, que aún no está el veredicto final. Bien, y aquí insisto, si hay dos individuos de estos cinco que son reicidentes por el mismo motivo, ¿no es justificable que vuelvan a reincidir?.
No entiendo la condena, esperaba más, es cierto, pero no soy juez, y no esperaba la libertad condicional, porque es a "condición", ¿condición de qué? ¿de portarse bien?, ¿y lo que se ha echo, es que no necesita de una reparación a la sociedad en general y a la víctima -que dicho sea de paso han arruinado su vida para siempre- en particular?
Un abrazo
cony, es que els Jordi's si haguessin violat alguna noia, tindrien menys condemna i ja estarien al carrer, sobretot si no fossin catalans e independentistes.
Elimina"echo" en este caso va con "h" (es una cosa que sucede o se hace). Perdón, me he dado cuenta ahora.
ResponEliminaCada día tengo más dudas de lo que ocurrió allí y mis dudas no van precisamente a castigar a estos idiotas de la "manada", cada día tengo más dudas de que allí ocurrió lo que se llama violación y no digo que no sea punible lo que pienso que ocurrió pero estoy, cada día más convencido, de que no es para una condena de nueve años.
ResponEliminaNo se lo que ocurrió, tengo mi intuición, pero si un juez cree que esta gente es inocente viendo los videos, los audios y demás y defiende la inocencia de estos idiotas contra viento y marea, arriesgándose a ser condenado, crucificado, insultado, difamado y a arriesgar su futuro profesional, creo que es el tipo de juez que nos conviene a un país que quiere ser moderno. La otra juez, también es favorable, algo habrá visto, quizás piensa en su fuero interno que no debieran estar en la cárcel, y esto es una forma de acomodar su conciencia, no lo se, pero si se, que no se puede juzgar a la moda, que no se puede meter a gente en la cárcel porque lo pidan manifestaciones de gente que, como yo, no saben lo que ocurrió, pero se erigen en jueces y dictan sentencia sin conocer los hechos.
Yo no quiero esta Justicia de panfleto, de manifestación, de titular y de moda, algunos dicen que ella podía haber sido mi hija, si, desde luego, ella podía haber sido mi hija, pero también ellos podían haber sido mi hijo.
Un saludo
Pero fue una hija, Daniel. Y aqui lo que no puede ser es que haya criterios diferentes a la hora de excarcelar o no a la gente.
EliminaUfff,la cosa está muy caliente,se hace difícil ser juez.La realidad es que han estado dos años en cárcel y pueden entrar
ResponEliminaotra vez.Hay que confiar en la Justicia,es muy duro lo que ha ocurrido,pero hay que confiar en la Justicia.
No podemos ni debemos confiar en la Justicia cuando no es justa. Y no lo es.
ResponEliminaLes lleis no sempre son justes, cada cas és diferent, els fets, les formes, les proves...és un conjunt el que al final s'exposa per encaixar-ho en un delicte o altre. Per mi els jutjes no es poden jutjar el que si jutjo jo és com presenten el cas, les proves i el delicte cadascúna de les parts. En el cas dels presos polítics, el fiscal va presentar la papeleta davant del jutge i aquest el va aprovar, però el va admetre perque per ell, els arguments del fiscal estaven complementats amb uns fets que cal demostrar. És arbitral la feina del jutge. Els fiscals depenen de l'estat? si depenen de l'estat segons com has vegut oli..
ResponEliminaEn el cas dels Jordi's, la setmana vinent emetrà TV3 un documental de Mediapro d'en Jordi Roures que desmunta totes les acusacions del fiscal. Però ells porten vuit mesos a la presó, saps perquè?. Perquè són ostatges, presos polítics.
Eliminason presos polítics perque el fiscal ha demanat la màxima per ells, i perque encara no els han jutjat.
ResponEliminaDONCS SÍ!
ResponEliminaHombre Francesc,no te entiendo.El mimo derecho que tienen los Jordis,para salir de la prisión preventiva,hasta sentencia definitiva,tienen los de la "manada".Justicia,simple.Luego está el rechazo o no en cada caso
EliminaNo, porque habia riesgo de fuga de la manada, y en la resolución del TSJ de Navarra mienten al decir que ya ha cumplido el plazo reglamentario de prisión preventiva, YA QUE AL ESTAR CONDENADOS AUNQUE PENDIENTES DE RECURSO, podrían retenerlos dos años y medio más, y el riesgo de fuga existe, o existe el mismo o menos que en el caso de los Jordi's, que no serán condenados, porque no se puede condenar a un inocente que no ha hecho nada. Y SI LES CONDENAN será una condena política no judicial. Y en el caso de Las manada no se ha comentad,o pero hay alarma social, y encima ni la fianza se ha puesto correctamente, ya que esta va en función de los ingresos de cada uno y estos no tienen los mismos ingresos, o quizás será que uno de ellos es GUARDIA CIVIL. Todo esto no deja de ser una prevaricación más.
ResponEliminaLa justícia s'ha convertit en una qüestió d'opinió, de dubtes i d'interpretacions. En aquest cas els fets que descriu la sentència són els que són, però tot i així, com es veu, genera aquestes dubtes, també diferents interpretacions i opinions. No només en la gent, també en els magistrats. Uns opinen tal cosa i uns altres tal altra.
ResponEliminaQue bé!!!!
Ole, ole.
Sincerament, més que angunia, el món mental de tot plegat em produeix por, molta por.
perquè la sentencia està mal engiponada, i amb moltes contradiccions.
Elimina