El 23 de Juliol es compliran 34 anys de la mort de Xesco Boix. M'he esgarrifat en recordar-ho, 34 anys, i sembla que fos ahir que el vaig veure i escoltar a Camprodon, en una calurosa tarda d'estiu quasi normal com la d'avui... 

XESCO BOIX - (records d'una tarda quasi normal)

Era una tarda quasi normal d'estiu, d'un més d'Agost a Camprodon. Estàvem de vacances amb la Nuri, la Maritxell i la Vanessa. Com poc hi ha a fer en un lloc d'estiueig a muntanya, anàvem cada tarda a passejar i a berenar a alguna font. Però aquella tarda quasi normal, va passar a ser especial. Passàvem per davant de L'Església que hi ha al nord de Camprodon, i a la gespa que hi ha a sota vàrem veure tot de mainada asseguda entre els plataners. 
Era evident que esperaven algú. En preguntar, ens varen dir que havia de venir un noi amb una guitarra a cantar cançons. Decidirem quedar-nos i esperar sense saber qui era. Va aparèixer, una mica tard, i amb una guitarra sota el braç,- o a vegades amb un banjo -,  un home menut amb ulleres, barba, llargs cabells i gorra. Es va asseure mentre fèiem una rotllana i va començar a cantar-nos cançons, i la tarda va deixar de ser normal per passar a ser màgica. L'home menut de la guitarra era Xesco Boix (ja quasi oblidat) de qui uns anys més tard misericordiosament és va dir que l'havia atropellat un tren. I és que els trens atropellen massa gent, i fins i tot els poetes moren en intentar arreglar una persiana de casa seva.