Els llibres arriben en ruc als llocs més apartats i pobres de Colòmbia. Des de fa 21 anys els quadrúpedes Alfa i Beto recorren llocs intricats per portar l'amor per la lectura als nens.

La transcendència d'aquesta història sorgeix de la senzillesa. Luis Soriano, un professor rural colombià, tenia llibres per compartir i quan va pensar en la manera de com fer-ho va unir dos elements aparentment adversos: llibres i rucs.
'El Quixot colombià', com l'han anomenat, recorre els intricats viaranys de la seva natal La Glòria, al departament del Magdalena, a la regió caribe colombiana, sobre el llom dels rucs Alfa i Beto, que transporten una càrrega composta de pàgines i tinta. Soriano, que va estudiar Espanyol i Literatura a la Universitat del Magdalena, a Santa Marta, tenia 70 títols que volia compartir amb les persones dels masos propers, però com ho faria? Va pensar que seria més fàcil mobilitzar-los amb l'ajuda dels animals utilitzats tradicionalment per dur embalums a través de llargs camins a les zones camperoles. " 'Sense voler volent' em vaig muntar en ruc i vaig anar amb els llibres a cases veïnes", explica per telèfon.


El Biblioburro, com és va dir la unió de dos elements tradicionalment oposats en forma de biblioteca no convencional, va néixer el 1997, de la mà de Soriano. El creador de la idea explica que inicialment no va rebre suport econòmic, però en l'actualitat és sostingut per la Caixa de Compensació Familiar de la Magdalena (Cajamag), que ha finançat la promoció i animació de la lectura amb una xarxa de "biblioburristas" en territoris de difícil accés de la Regió muntanyenca de Santa Marta, on es troben comunitats indígenes com els arhuacos, els kogis o els wiwas, entre d'altres.
Els primers Alfa i Beto van morir i altres animals més joves compleixen ara amb la seva tasca i porten el seu mateix nom en homenatge. Beto va ser atacat per una serp i Alfa, que va estar trenta anys amb Soriano, va morir a una avançada edat. Aquest professor amb 25 anys d'experiència en l'àmbit educatiu recorda que en algunes oportunitats va ser qüestionat per la seva família i els seus coneguts per dedicar-se a una tasca que no donava dividends. Actualment, amb el finançament que rep, ha conformat una xarxa d'entre sis i vuit persones, que a més formen part del sistema de biblioteques públiques.
Alfa y Beto, els rucs que recorren els pobles amb Luis Soriano./Fundación Biblioburro
Quan se li pregunta sobre la seva raó per emprendre llargs viatges, fins a diverses hores sobre els quadrúpedes, parla de l'alegria dels nens quan els burros treuen el cap pels llocs apartats del Magdalena, un dels cinc departaments més pobres del país sud-americà.

"Hi ha petits molt intel·ligents que aporten al Biblioburro, que són líders en la seva comunitat, que s'encarreguen d'organitzar els altres", afegeix.
En una trucada telefònica, Henry Candanoza, qui des de 2010 conforma la Fundació Biblioburro costat de Soriano, refereix que els petits a les comunitats "despullen seu cor en tenir un llibre a les mans", malgrat les seves pròpies limitacions. "Escassament tenen per menjar però quan vam arribar posen un somriure d'orella a orella".
El Biblioburro fa visites de dues a tres vegades per setmana a diferents poblacions. Participen en el programa uns 340 nens al costat d'altres que, tot i que no estan registrats, gaudeixen de les activitats.
"Als nens els oferim eines per transformar el seu pensament, per estimular la seva imaginació, perquè sàpiguen que tenen drets i deures", expressa Candanoza.
La constància d'aquests 21 anys d'aprenentatge a través del Biblioburro es referma cada jornada que acaba quan els petits diuen: 'no ens deixin de visitar, no ens abandonin'", recorda Candanoza.
Per què un ruc? - L'intel·lectual colombià Alfredo Molano, en parlar del seu títol 'A llom de mula', diu en una entrevista que és més fàcil conèixer Colòmbia sobre aquest animal que en un helicòpter. Aquest sembla ser l'esperit de Soriano.
Recorda les burles i l'escepticisme d'alguns coneguts quan van saber que cavalcaria un ruc per precisament promoure la lectura. "El veien amb una connotació ridícula" en aquells primers anys.
En el seu caminar ha tingut camins més escarpats que altres, i moments complexos on la seva pròpia vida s'ha vist en perill. Als anys noranta va ser retingut en una oportunitat per un grup de paramilitars, que després d'unes quantes hores, el va deixar marxar. En altres ocasions només van ser preguntes sobre el que feia.
El 2009, mentre complia amb la seva tasca, va caure d'Alfa. Després de tres anys d'intensos dolors, li van haver d'amputar una cama. No obstant això, aquest accident i les experiències sorgides en el si del conflicte al país sud-americà no van incidir en la continuació del projecte.
L'educador considera que si bé el seu país ha estat estigmatitzat pel tema de la violència i la droga, la tasca educativa i cultural del la promoció de la lectura "ha transformat ments, comunitats, escoles, mestres. És una cosa que no es pot amagar ". En la seva opinió, la seva comunitat ha canviat. "És una població que desperta, que reclama, que ho fa per les vies corresponents".


Soriano parla de la promoció de la pau que han de fer els líders socials com ell, i Candanoza explica que alguns participants del Biblioburro, que ja són adults, "anaven a anar-se'n a la guerra i no ho van fer".
"Quan veus que els nens trien els llibres en comptes d'armes, en comptes d'estar asseguts en una cantonada mirant a qui roben, veiem i sentim satisfacció", diu amb emoció a l'altra banda del telèfon Candanoza.
El coneixement no només viatja al llom d'Alfa i Beto, també ho fa per mitjà de les eines tecnològiques i internet "per enfortir l'aprenentatge", a través del programa Biblioburro Digital, explica Candanoza.
El treball d'aquest jove, que és el director de comunicacions de la fundació, s'ha centrat en l'adequació dels continguts educatius per a una pàgina web encara en construcció. Per ara, les històries i imatges d'aquesta tasca es poden trobar a les xarxes socials com Facebook, Instagram i Twitter.
Un altre dels programes que ofereixen és un voluntariat anomenat "Biblioburro very well" dirigit a estrangers que vulguin visitar la fundació i participar en activitats de voluntariat i intercanvi cultural, sense cap cost. En aquest cas el correu per obtenir informació o fer donacions és
henrycp.biblioburro@gmail.com.
A través d'Biblioburro s'han erigit tres escoles, un saló digital i una biblioteca amb més de set mil llibres, que han estat donats per persones dins i fora de Colòmbia. El Biblioburro ha transcendit les seves pròpies senderes i ha caminat per altres mapes. A Itàlia té un parell anomenat Serafino, que de la mà de Lucía Pignatelli, recorre els carrers de la província de Milà. Ella es va inspirar en la iniciativa de Soriano.
Aquesta sala de lectura itinerant ha estat reconeguda tant dins com fora de Colòmbia, "perquè encara que no té grans recursos, és un treball on dos rucs, que són els més intel·ligents, porten educació i transformen vides", afirma Candanoza.