{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

CULTURA I SIMULACRE


Disenylandia és un model perfecte de tots els ordres de simulacres entremesclats. En principi és un joc d'il·lusions i de fantasmes: els Pirates, la Frontera, el Món Futur, etcètera. Es sol creure que aquest món imaginari és la causa de l'èxit de Disneyland, però el que atrau les multituds és, sens dubte i sobretot, el microcosmos social, el gaudi religiós, en miniatura, de l'Amèrica real, la perfecta escenificació dels propis plaers i contrarietats.
Un aparca fora, fa cua estant dins i és completament abandonat en sortir. L'única fantasmagoria en aquest món imaginari prové de la tendresa i calor que les masses emanen i de l'haver estat concebut i realitzat per un home avui congelat també: Walt Disney, qui espera seva resurrecció acompanyat per 180 graus centígrads.
Per tot arreu, doncs, a Disneyland, es dibuixa el perfil objectiu d'Amèrica, fins i tot en la morfologia dels individus i de la multitud. Tots els valors són allà exaltats per la miniatura i el dibuix animat. Embalsamats i pacificats. D'aquí la possibilitat (L.Marín l'ha dut a terme excel·lentment en «Utópiques, Jeux d'Espaces») d'una anàlisi ideològic de Disneyland: nucli del «american way of life», penegíric dels valors americans, etc., transposició idealitzada, en fi, d'una realitat contradictòria.
Però tot això amaga una altra cosa i tal trama «ideològica» no serveix més que com a tapadora d'una simulació de tercer ordre: Disneyland existeix per amagar que és el país «real», tota l'Amèrica «real», una Disneyland (a la manera com les presons hi son per amagar que és tot el social, si banal omnipresència, el que és carcerari). Disneyland és presentada com imaginària amb la finalitat de fer creure que la resta és real, mentre que el que l'envolta, Los Angeles, Amèrica sencera, no és ja real, sinó que pertany a l'ordre de l'hiperreal i de la simulació. No es tracta d'una interpretació falsa de la realitat (la ideologia), sinó d'ocultar que la realitat ja no és la realitat i, per tant, de salvar el principi de realitat.
L'imaginari de Disneylandia no és ni veritable ni fals, és un mecanisme de dissuasió posat en funcionament per regenerar a contrapèl la ficció de la realitat. Degeneració de l'imaginari que tradueix la seva irrealitat infantil. semblant món es pretén infantil per fer creure que els adults estan més enllà, en el món «real», i per amagar que el veritable infantilisme és a tot arreu i és l'infantilisme dels adults que ve a jugar a ser nens per convertir en il·lusió el seu infantilisme real. - Jean Baudrillard - Cultura i simulacre - (pdf)

Publica un comentari a l'entrada

16 Comentaris

  1. Disneylandia té la virtut de què en seguida li podem reconèixer les trampes, però ens movem enmig de moltes disneilàndies amb coartada cultural pel mig i que tenen prestigi assolit que caldria debatre, molts museus i espais 'culturals'diversos són una mica el mateix.

    ResponElimina
    Respostes
    1. l'escrit de Baudrillard ja va per aqui, Disneyland és una part del text que tens sencer en pdf.

      Elimina
  2. Nunca me ha gustado Disney, hay algo tenebroso en él. No se que es, pero no me gusta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. He estat dues vegades a Disneyland Paris, i es como si tornessis a l'infantesa...

      Elimina
  3. Lo acabo de leer. No se puede ser tan cortos de miras.
    "...La CUP se alía con Puigdemont para arrinconar a ERC..."
    O sea, el único que está en chirona por sus ideas, y que está dando ejemplo y aprovechan los de la Cup y los Neo-convergentes (ya pueden ponerse el nombre que quieran) para la pinza.
    De verdad que alucino pepinos.
    Eso si, al presidente en el exilio y a su secretario en la oficina les ha faltado tiempo para subirse casi 7.000 euracos el sueldo. Y van por 147.000 al año.
    Trabajar poco, pero especular con Junqueras en la cárcel si que saben hacerlo, si.

    ResponElimina
  4. Ja ho he llegit, quin desastre, crec que engarjolar Junqueras va ser un greu error del Jutge i el Govern de Madrid, dona ales a aquesta patoleia, veuràs quan surti Junqueras (espero que aviat) els posarà a tots al seu lloc.

    ResponElimina
  5. Nunca he ido a Disney,me he librado de llevar a los nietos,porque han ido con los otros abuelos.No se si me he perdido algo interesante.Si que los he llevado a las ferías de Andalucía y se lo han pasado muy bien,comiendo jamoncito y gambas,mientras los abuelos bailamos sevillanas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si has estado en Port Aventura, Eurodisney és lo mismo pero a lo bestia de grande, ahora la comida no tiene ni jamoncito, ni gambas ni nada de eso, pizzas y poco más.

      Elimina
  6. A mi m'agrada molt més Eurodisney que Port Aventura, la casa de por el primer cop que la vius t'encanta és boníssima amb els hologrames, el tren de la mina és per repetir-lo una i un altre vegada, està plé de detalls i d'emocions, la casa de les nines és impactant doncs hi hà totes les nines del món, i l'space mountain el viatge de la terra a la lluna i la tornada vertiginosa de la lluna a la terra, i la elecrical Parade amb els focs artificials i la "campanilla" fent de les seves...la primera vegada que vaig anar, feien en 3D el "Trhiller" d'en Mickael Jackson, va ser impresionant, insuperable, era la primera vegada que veia les 3D en una pantalla gegant i amb el video dels zombis..brutal, era com tenir-lo davant o millor estaves tú mateix a dins del Trhiller, el van posar durant dos anys o tres després el van cambiar, jo no ho hagués fet perque era molt més impactant que els posteriors. I les aventures de Gepetto...totes les atraccions son màgiques. Els focs artificials només els fan a l'estiu. Acabes reventat però val la pena, jo crec que quant era petita no era tan infantil com ara amb aquestes coses,ara per mi té més valor la màgia o la sorpresa, el fet de veure-la i sentir-la, d'adulta. No sé com explicar-ho és com la infància dius però la meva infància no va ser així, hi hà emocions que tornen que les tens per primer cop de gran.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Varem ser-hi el primer anys a Eurodisney i després al calp de set o vui que fins i tot m'en vaig endur al meu pare. Els focs a la nit són una meravella, el que hi trobo a faltar és més atraccions d'aigua comparat amb Port Aventura, potser es pel clima. Ara em consta que hi han afegit moltes més atraccions. La primera vegada que hi vàrem anar estavem en una especie de roulottes al mig d'un bosc d'eucaliptos a 2 qm. d'Eurodisney, amb un poblat de l'Oest on hi havia un 'super' amb tota mena de menjar, i a la roulotte teniem una barbacoa a fora, o sia que de menjar no vàrem tenir problemes, que és una de les mancances que hi habia a Eurodisney, o era, que no sé com està ara.

      Elimina
  7. Al David Crockett Ranch, vas estar, jo també el primer cop, son una mena de Bungalows per sis persones, ben equipats i amb preus més assequibles si vas en grup o en familia, els altres anys o m'allotjava a Paris o a casa de les meves cosines que estan a vint quilòmetres de París i és on es menja millor de tot França :D no puc dir el contrari doncs cada vegada s'han lluit amb la seva hospitalitat que després procuro molt que trobin quant elles venen aqui. Però en general en aquets parcs no trobes menjar bó com a casa ni semblant, és menjar ràpid que els nens si que disfruten i t'adverteixo que a mi de tant en tant una hamburguesa amb ceba formatge i ketchup m'agrada amb una Coca-Cola de llauna no de màquina. Es un festin realment si ho menges de tant en tant..

    ResponElimina
  8. Clar, nosaltres hi vàrem anar amb cotxe des de Sabadell, i per anar al parc l'agafavem cada vegada, l'autobus era més complicat.

    ResponElimina
  9. El teu pare també va repetir? Jo un dia vaig engrescar al meu avi a fer un vol amb globus per la plana de Vic, Osona i la Garrotxa, amb noranta anys que tenia llavors li va semblar meravellós i ho és, és molt bonic quant t,alces i emocionant quant aterres, enlairar-se sense el soroll d,un motor és una sensació estranya però molt bonica passar per sobre dels teulats i dels arbres, si no ho has fet mai t,ho recomano perquè és màgic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan varem anar a Eurodisney el pare en tenia 85, no havia pujat mai a un avió (va ser el segon cop que hi anàvem), l'endemà d'haver-se estrellat el Concorde del que vàrfem veure les restes. El que més li va agradar va ser un dia que vàrem anar a primera hora a Paris i tot el dia el vaig tenir voltant per la ciutat.

      https://anoarra.blogspot.com/2017/10/el-recordes-santiago.html

      Elimina
  10. No m'agrada cap parc temàtic però sí que m'agraden moltes pelis de Disney, tothom es fica amb ell, fins i tot les monges hi trobaven trets imorals

    ResponElimina
    Respostes
    1. Disney té pelis interessants com qualsevol altre companyia, de fet han ampliat molt la se va gama de registres, no nomès dibuixos.

      Elimina