Ni Colom era genovès ni les naus amb les que va descobrir Amèrica -la Pinta, la Niña i la Santa Maria- van partir de Pals de la Frontera (Huelva). L'almirall en realitat es deia "Colom" i la seva famosa expedició va sortir de Pals (Baix Empordà). Aquesta és la hipòtesi que el Cercle Català d'Història (CCH) defensarà a través de dues ponències aquest divendres, 20 de juliol, en el 56è Congrés Internacional d'Americanistes, que se celebra a Salamanca. Una tesi descartada per la comunitat historiogràfica, pel que la seva exposició al congrés ha suscitat certes crítiques.
Imatge parcial del mapa d'Ambrosio Borsano on apareix a l'alçada de la platja de Pals la paraula 'Port' (Biblioteca nacional d'Espanya)
Aquesta historia de la catalanitat de Colón o Colom, no és nova, fa ja temps que circula, tant que ve d'abans de la guerra civil. Ara torna a l'actualitat en cel·lebrarse a Salamanca un Congrés sobre América. A la Vanguardia ho expliquen amb tot detall incloent-hi un pdf d'una carta del 1930 de Don Luís Ulloa.