A vegades, les obvietats són tant obvies que les obviem. Ho pensava l'altre dia mentre esperava a la perruqueria Los hermanos a què em tallessin els cabells. La perruqueria Los hermanos, la porten dos germans marroquins, per això es deu dir Los hermanos. De fet, totes les perruqueries de l'entorn de casa (7) llevat d'una que és del país les porten marroquins, de la mateixa manera que tots els bars de l'entorn (12) menys un del país i un altre d'un Pakistanès, els porten xinesos, que tambè ho combinen amb les botigues de tot a cent, o a 1 eulo.
Bé, això només és una anècdota dels nous temps. Del que volia parlar, i per això em referia a les obvietats al començament, és que si ho mirem a la Vikipedia, un barber és un senyor que afaita la barba dels homes i, en general, que talla els cabells
Bé, això només és una anècdota dels nous temps. Del que volia parlar, i per això em referia a les obvietats al començament, és que si ho mirem a la Vikipedia, un barber és un senyor que afaita la barba dels homes i, en general, que talla els cabells
una fulla d'afaitar com aquesta tenen els hermanos |
Ja té dallonses la cosa, no hi havia caigut mai, potser perquè el barber al qual anava de petit era peculiar, era al carrer Campany, darrere mateix de La Via Masseguer on vivia jo; era alt i gros, amb bigotet franquista a l'us i calb, amb un perruquí al damunt del terrat orfe de cabells d'aquells que semblen un gat mort aixerrancat i que mai duia ben posat. Era molt faldiller, abans es deia 'mujeriego' i cada vegada que passava alguna dona pel carrer, si la veia, deixava la feina i sortia a treure el cap i deixar-li anar algun 'piropo'. A més, era trompetista i si no tenia clients o li venia la inspiració ho deixava tot i es posava a tocar la trompeta. També tenia revistes de senyoretes en pilota picada dins del Dicen. En fi, tot un personatge d'un temps, d'un país.
Doncs bé, a partir d'ara ja no diré més a la Nuri que vaig al barber, ni faré brometa dient que 'me bajo al moro', que de fet Mossèn Cinto deia 'moro' i no com a menyspreu, ho deia i punt, i ho sé perquè el pare se sabia de memòria gairebé tota l'Atlàntida, i per algun dels versos sortien els moros, i el blat de moro... O sia què, a partir d'ara, aniré al perruquer.
Todavía queda una peluquería en la Gran Via que tiene el cartel de " tonsonería".
ResponEliminaPero lo curioso es que deriva de "tonsura", o sea, del círculo que se dejaba en la coronilla cuando un hombre se consagraba a Dos y se hacía sacerdote.
Algo que no me lo he explicado nunca. ¿Cómo puede haber una peluquería que se haga llamar tonsonería?
guaita que he trobat.
Eliminahttps://totbarcelona.wordpress.com/2010/07/13/erase-una-vez-tonsoneria-fue-peluqueria-hubo-estilistas-y-me-apostillan-que-psicoesteticas/
De Word press, abans del Google ¡¡¡ fa temps ¡¡
EliminaPotser és una perruqueria per a novicis, es podria preguntar...
ResponEliminaLa paraula "moro" no és cap concepte despectiu. El gentilici prové de l'època romana, quan tot el Magrib actual era la província de la "Mauritània Tingitana", i als naturals se'ls coneixia com "mauros". La vella paraula llatina va passar al castellà com "moros".
ResponEliminaEl que passa, és que la "correcció política" ha acabat corrompent el llenguatge, i ara creiem que és un mot malsonant, cuán es del mes correcte.
jo sé, ho he dit per què hi ha gent que es pensa que es una manera despectiva de descriurel's. Passa amb els negres, són negres, no morenets ni de color.
EliminaLa barbería de mi barrio,era el único lugar donde se podía leer el diario,así que el barbero me lo dejaba leer,de pequeño.Me bebía las gestas de Bahamonte,prácticamente dos hojas sin apenas fotos,no las necesitaba para ver lo que había ocurrido,eran unos magníficos periodistas.Luego los toros,con ese estilo peculiar de figuras literarias y adornos
ResponElimina,una delicia.Mi barbero uno de aquellos hombres serios de la época,parecía con úlcera eterna,nunca hubiese vuelto la cara al paso de una mujer,pero le caía simpático porque veía el interés con el que leía, a veces le explicaba lo poco que en aquel mundo ocurría.Una caída de la bicicleta,una pequeña cornada sin consecuencias y como más grave la notícia de que había multado a uno que traía medias de cristal de estraperlo de Gibraltar,nada para inquietarse.El periódico acababa a trozos para limpiar la navaja,para envolver y como papel higiénico,triste o glorioso final,según se mire.
y luego estaba la pregunta de la conversació a dar: ¿toros o fútbol?
ResponEliminaQuan duia el meu germanet al barber sempre tenien 'La Codorniz'.A alguns pobles els barbers anaven a afaitar els dies de mercat, a afaitar i tallar cabells, per estirar la pell alguns posaven el dit a la boca de l'afaitat, jo encara havia vist fer això de petita, però a pobles petits. Els xarlatans del Paralelo es feien un tip de promocionar fulles d'afaitar i també la radio i la primera tele n'anunciaven. Recordo un anunci de la ràdio de la Hoja Palmera que feia: soy el fantasma barbudo, es un tipo pistonudo, no lo pueden afeitar, ay, ay, mamita ay ay... al final, amb la Palmera, l'afaitaven. El barber sembla avui un ofici en decadència, de fet són perruquers i tot això de la sicostètica, alguna cosa ha de canviar per tal que res no canviï, al meu barri encara en queda algun d'autèntic, com el del carrer Vallhonrat, però té molts anys.
ResponEliminatot depèn del to amb què es digui moro, negre o català, ep. O coses més rares. Una mare de la meva escala li deia al fillet 'mariconet meu' i era molt entranyable. Avui potser la denunciarien.
ResponEliminadona, segur que la denuncien i li treuen la custodia del fill.
Elimina¡¡ Ai !!, aquesta es molt bona. Avuí la denunciarien per maltracte infantíl i per homofobia, ja,ja.
EliminaI Gila amb Filomatic. Da un gustirrinin!
ResponEliminaHola Francesc, m'ha agradat el teu comentari sobre barberies i perruqueries. Jo també vaig deixar d'anar al barber del meu barri perquè era una mica brut, tenia de tot a la barberia, fins i tot quadres per negociar, i molta pols, i la veritat les eines no feien cap goig. Així que quan vaig descobrir a 50 metres que s'obria una barberia de "pakis", vaig anar a provar-los i realment allò sí que dóna gust. Són uns autèntics professionals de la barberia. Jo els dono poca feina perquè sóc força calb i passant-me la maquineta al 1 o al 2 per tot el cap ja hem acabat, però a més aquest pakistanès em retalla les celles, em retalle els pels que surten de les orelles, m'arregla la barba i el bigoti amb una precisió fantàstica i a més per tot plegat em cobra 14€. Ah, i un altre cosa important, tot l'instrumental és nou de trinca i te la barberia neta i polida i l'horari el que vulguis, de 9 a 21h. més dissabtes i també diumenges... La diferència amb el tradicional i força descurat, és abismal. Com tu dius, són coses dels nous temps a la nostra societat... Una abraçada
ResponEliminasón els nous temps, Salvador, el marroquí que vaig jo, no els hermanos, que el meu és de vacances, és pro independencia, i xerraire com pocs....
ResponElimina