{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

LA QUOTIDIANITAT DEL MAL


La quotidianitat del mal forma part d'una societat que no es reconeix responsable del que produeix, tot i produir-lo de forma deliberada. El malson s'eixampla sense altres expectatives de resposta que no siguin, de forma regular, merament defensives o simples fantasies compensatòries. El fantasma conjurat de la revolta ha estat trepitjat per al fantasma de la restauració feixista, fins i tot si les seves modulacions són diferents a les que històricament ha produït.
Fins i tot el terrorisme que atemoreix les masses occidentals cada vegada perd una mica de la seva potència originària, per més brutals que segueixin sent els seus atemptats. Així ha ocorregut a l'Orient Mitjà i a l'Àfrica i així passarà probablement en el vell continent, a Rússia o als EUA, a mesura que perdin el seu caràcter excepcional. Si bé és cert que el valor jeràrquic dels morts continua per altres mitjans la desigualtat dels vius, tampoc els subjectes metropolitans escapen a aquesta necrosi sensible enfront de la repetició de la massacre. L'exposició continuada al terror en les seves diferents versions fa de l'amenaça una presència més o menys difusa amb la qual s'aprèn a coexistir, encara que es tracti d'un aprenentatge induït, entre altres qüestions, pel desplegament inèdit d'un aparell de seguretat que no cessa de retallar llibertats en nom de la llibertat i per l'extraordinària visibilitat que aquests fenòmens adquireixen a nivell mediàtic quan ocorren en territori europeu o nord-americà.

En termes generals, la rutina del crim amb prou feines aconsegueix mobilitzar una mica de les nostres energies polítiques. Si d'una banda la percepció d'amenaça és omnipresent, d'altra banda, les respostes socials prevalents no semblen ser altres que un accentuat replegament narcisista: ja que estic amenaçat, em reafirmo contra el món, trencant el mirall odiós de l'altre. Davant les inquietuds del present, aquesta mena de retorn narcisista és previsible. L'energia libidinal es retira, per així dir-ho, d'una exterioritat significada com amenaçant, en la qual també apareixen una multitud de "ells". Una resposta defensiva semblant condemna a distància als altres a partir d'un principi d'indiferenciació. És la altra cara subjectiva d'una economia política del sacrifici que no cessa de produir, com a part de la seva dinàmica funcional, noves categories de damnificats.
La mort per abandonament de milers de desplaçats a la vora d'Europa, la plaga del feminicidi, l'empobriment estès en plena expansió de corporacions transnacionals que concentren gran part de la riquesa social, la precarització laboral generalitzada i l'atur elevat, la multiplicació de les guerres neocolonials que s'acarnissen contra centenars de milers de persones innocents, el crim organitzat a escala internacional, l'escalada de l'autoritarisme a presumptes estats de dret i la criminalització de la dissidència política, els suïcidis perpetrats per un sistema bancari que desnona als quals va prometre albergar, la corrupció estructural que perpetua els privilegis de les elits dominants, el predomini de la rapinya financera en l'economia mundial, el racisme i la xenofòbia institucionalitzats contra les minories, la fam i les desigualtats recurrents plantejades com a inevitables, la imposició ideològica de la "economia de mercat a les seves víctimes, els desastres ecològics periòdics que expulsen milions fora de les seves llars, la violació sistemàtica dels drets humans de dos terços de la humanitat, l'hegemonia cultural de l'individualisme més mortífer, entre altres elements sobredeterminats, participen en un procés social de «otrificación» que eximeix als "propis" no només de la responsabilitat de protecció i assistència a les persones damnificades sinó també del deure de canviar el món que sosté aquest règim de desigualtats.

A escala global, l'aprenentatge és gairebé perfecte, si no fos pel recordatori relativament incòmode d'activistes, grups i moviments dissidents que, com a partícips d'una època ombrívola, no es conformen amb fer-se lloc en l'espectacle. Contra aquest recordatori, però, plana el desplegament de les indústries culturals dominants. A força de repetició de l'horror, el que ens va semblar inconcebible s'ha fet part del soroll de fons de la quotidianitat: l'evidència d'un mal que passa en una altre lloc.

ARTURO BORRA


Publica un comentari a l'entrada

6 Comentaris

  1. i, per desgràcia, si et passa a tu els de l'altre lloc també passen

    ResponElimina
    Respostes
    1. depén, en ser menyhs usual aquí, té més ressó, allí passa tant sovint que ni ens n'adonem o no li donem importància.

      Elimina
  2. Ciertamente damos por hecho que el progreso trae consigo una serie de "cobros". Un ejemplo es el de la carretera. Ahora encontramos normal que haya 500 muertos al año "porque hay mucho coche y nos movemos mucho", y damos muchas situaciones como "dadas".

    Somos, como bien dice el artículo, "economía de mercado", y aceptamos lo del "paro estructural" como un mal endémico, cuando sabemos por experiencia que no todos valemos "para estudiar".

    Está claro que nuestras emociones se han "homogeneizado" y que lo que hace un tiempo se veía como anécdota hoy ha pasado a ser "norma. Se acepta el calentamiento global porque se acepta que hayan vuelos a 25€ Barcelona/Londres, y que salga uno cada media hora.

    Por cierto, y lo que hablamos por normal. Cada minuto y medio hay dos movimientos de aviones en Barcelona (aterrizaje /despegue). Hace años que los campos de alcachofas del Prat ya no se hielan; dicen los payeses que es debido al aire caliente que desprenden los aviones.
    Al menos han ganado en algo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. bé acceptem avió com animal de companyia si evita que es congelin les carxofes.

      Elimina
  3. Y esa foto,qué es,una composición artística,una piedra que vence el principio de Newton...Que complicado.Bueno,no es que seamos tan malos,más o menos como siempre,es que tenemos a nuestro alcance más medios,coches de alta cilidrada,motos,internet...Hasta con un patinete coincidiendo en el carril bici,puedes ser violento.Y si además eres un taxibici,con un cajón inmenso,con el que le das el pan a tus hijos o te apartas o te tira a tierra.Esas cosas no existían antes, ese tipo de conflictos humanos.Es lo que hay,uno se acostumbra a ir en bici con una sonrisa en la boca,no sea,que te la rompan.

    ResponElimina
  4. LA FOTO ANDABA POR AHÍ, no me fijé de donde la saqué, lo que dices suena a excusa de mal pagador que se solía decir. La verdad es que cada vez estamos más inmunizados ante este tipo de noticias de desgracias que como son reiterativas, casi cotidianas ya no nos afectan ni les damos importancia, y quizás sea que tampoco seria esto de nuestro negociado, nosotros nos limitamos a deambular por nuestro territorio como podemos o nos dejan, son conflictos viejos nuevos que suceden lejos de aquí.

    ResponElimina