CÒLERA


Escric el matí de divendres. Tot d'una, pel digital d'aquest diari, m'arriba la notícia de les peticions dels fiscals en el judici dels líders independentistes i abandono el que escrivia per aquest dilluns: una reflexió crítica sobre les conseqüències negatives que ha tingut el procés per al incert futur de la llengua catalana. L'independentisme ha comès molts errors, però després de constatar una vegada més que l'Estat abandona el dret per posar-se al servei d'una causa general contra una ideologia, avui em sento incapaç d'escriure segons els criteris que jo mateix m'imposo. Avui no puc posar el cor en el congelador i reflexionar sobre els esdeveniments del país amb la pretensió de superar els conflictes promovent l'empatia, el reconeixement de les raons de l'altre i el diàleg polític. Avui, sincerament, no puc.
El que estem vivint aquests anys amb el plet entre Catalunya i Espanya és la victòria de l'oblit. La transició, amb tots els seus defectes, mancances i limitacions, va ser inspirada per la memòria. Llavors no necessitàvem el que després hem anomenat "memòria històrica". I és que tots recordàvem perfectament (per vivència directa o per transmissió d'aquells que la van viure) la barbàrie que es va desencadenar abans i durant la guerra i, després, en la llarga dictadura, en tots els racons d'Espanya (Catalunya inclosa). El pacte de impotències de la transició ara no es podria produir, perquè cada part pensaria, com pensa ara gairebé tothom, que, tot i l'empat, la confrontació és positiva i necessària ja que és el camí més recte i clar cap a a la victòria dels teus.
Aznar (que és un any més gran que jo) tenia perfecta notícia del bàrbar passat comú. Però, sent molt jove, en plena transició, en els seus escrits a La Nova Rioja, ja s'oposava a la reparació (Títol VIII de la Constitució) per resoldre un plet històric. El plet català ve de segles i torna sempre que algú creu que, reprimint-lo o fent trampes, el despatxa. Aznar, dèiem, va enterrar el consens, per tou, i va abanderar la confrontació i l'estratègia amic-enemic. Ell va inaugurar el futur. Un futur que, com passa sempre, va triomfar col·lectivament quan la majoria de la població espanyola i catalana va oblidar el passat tràgic que arrosseguem i el va convertir en una pel·lícula de l'oest amb indis i cowboys, amb bons i dolents.
Amb l'oblit del passat ha tornat la lògica del fort i la pretensió d'abusar del poder per doblegar l'adversari. També ha tornat la descripció del dialogant com feble, covard, traïdor. Sé el que està de moda. Aquí, al Brasil o a l'Amèrica de Trump. El que influeix en l'opinió ciutadana no és l'escriptura raonada i prudent, sinó tot el que contribueix a excitar els ànims del personal. Fabricar frases feridores i ofensives. Afalagar el baix ventre de la teva manada. Encendre fogueres. Portar els arguments al límit. Practicar la mentida o la mitja veritat. Bombardejar ponts i àgores. Promoure trinxeres. Afavorir el tremendisme. Fabricar antagonismes. Fomentar els extrems. Afavorir els desacords. Arrossegar el personal al dilemes binaris. Impossibilitar el diàleg. Fer burla dels moderats o dialogants fins a aconseguir que s'avergonyeixin de la seva posició i no els quedi més alternativa que refugiar-se en un o altre extrem.
Sé que en l'era del soroll mediàtic i de les insomnes xarxes socials, dominen els antagonismes viscerals i les tensions. I és que ajuden a pujar les audiències, exciten la testosterona ambiental i animen a la confrontació. Som víctimes de l'oblit, del soroll i de la passió desfermada. Per això, tendeixo a predicar (al desert) la primera màxima que aprenen els metges: primum non nocere: el primer, no empitjorar el malalt. Que escriure no causi més mal del que ja estem patint.
Però hi ha dies en què el fàstic s'imposa a totes les prudències, contencions i raonaments. Hi ha dies en què la moderació i la realitat són incompatibles. Hi ha dies com avui en què, més enllà del pessimisme i la desesperança (desgraciadament habituals en un observador de la realitat catalana, espanyola i mundial), necessitaria vomitar la indignació que porto dins. El mateix dia en què hem sentit a l'exministra Cospedal passejar-se per les clavegueres de l'Estat com si estigués al palau de Versalles, hem sabut que la Fiscalia demana més anys de presó per als pacífics líders independentistes dels que es demanen per a un assassí. La mala sang em domina, els sentiments em corroeixen i descobreixo en mi les serps de la medusa que convertia en pedra a tots els que la miraven.
Avui vomitaria còlera com lava el volcà. Per als que escrivim amb el fre posat, procurant no empitjorar les coses, treballant per refredar les emocions col·lectives i pugnant per tenir en compte no només el que ens surt de dins o ens agafa a prop, sinó també el que captem a les antípodes del nostre pensament, expressar còlera és constatar el fracàs personal. 








Antoni Puigverd
lavanguardia.com

Publica un comentari a l'entrada

16 Comentaris

  1. Lúcid Puigverd, em sap greu que estigui tan enfadat, t'has d'acabar resignant al fet de què les coses que passen i que poden passen no sempre responen a les nostres esperances.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un article molt honest, i és aquella indignació del débil, del menys fort, que és a la llarga la pitjor i més perillosa de les indignacions.

      Elimina
  2. Este buen hombre(es una expresión),ya no se acuerda de cuando en las mañanas de TV3,los jóvenes leones independentistas tertulianos y la Heredia,entregada y sumisa lo humillaban con las risas crueles de la juventud,que se creían triunfantes.Cada uno y una ya se veían,con altos cargos de buenos sueldos,en esa república catalana.Divina y cruel juventud.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    2. Es un buen hombre, lo demuestra en este escrito que suscribo de la primera a la última palabra, porqué el no se refiere a estos jóvenes leones ni a los tertulianos.

      Elimina
    3. Por eso digo que es un buen hombre,lo que tuvo que aguantar,en aquellos matinales del Procés,en esas tertulias de un cuerdo(él) y cinco más exaltados,que se reían muy seguros de su triunfo.Pero aún así divina juventud.

      Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Lo de siempre desde que el mundo es mundo : los tibios, al paredón.

    Este no es ahora mismo pais para reflexiones, aquí prima la bilis, de los dos lados.

    ResponElimina
  5. Per aixó és d'agrair un article com aquest d'un personatge gens sospitós com Puigverd.

    ResponElimina
  6. Un silencio muy elocuente respecto de mis  últimos comentarios. No tenía ni idea de que no era bien recibida. No habría escrito ni una sola palabra de haberlo sabido. Me sigue faltando mucho por aprender. Mucho. Un saludo.

    ResponElimina
  7. No entiendo de que estas hablando, veo que has borrado un comentario en el que salia una palabra que he tenido que mirar que significaba, y no lo acababa de entender, francamente no entiendo la rabieta que has cogido.
    Creo que siempre se ha contestado a todos tus comentarios y de nos ser así és una potestad no hacerlo, a veces no hace falta, en el comentario está la respuesta.

    saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me expreso regular y no se me entiende, lo sé. Y lo de la rabieta son reminiscencias de la infancia. No consigo hacerme mayor.

      Elimina
  8. Bueno en eso de no hacerse mayor, ya somos dos, aunque la síndrome de peter pan parece más cosa de hombres. Dicho esto, si que se te entiende y si repasas todos los comentarios que has dejado
    verás que se han contestado. Venga, dale al play y comenta que comentarás....

    saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No. En el ámbito de los buenos modales en los blogs es donde no consigo hacerme mayor. Seguro que existe algún manual de estilo que aborde esa cuestión y que en el párrafo primero de la primera página pone que dejar de comentar es la solución. Sin embargo, yo quiero y necesito seguir aprendiendo. Esa es mi motivación.

      Y un beso para Júlia, por sus impresionantes blogs.

      Elimina
    2. No hay manual de estilo, ni en los blogs ni en la vida, hay que ir aprendiendo sobre la marcha.

      Elimina