La interpretació segons la qual l'actual Eslovènia va obtenir la seva independència mitjançant la violència no té cap fonament real i denota ignorància dels fets. La via eslovena cap a la independència estatal va ser extremadament pacífica. Eslovènia es va emparar en el dret constitucional a l’autodeterminació i en un referèndum en què el 88,5% dels ciutadans van decidir viure en un país separat. Malgrat que l’estat iugoslau i la cúpula militar ja havien rebutjat tota possibilitat de diàleg i de resolució política de la crisi en les relacions entre els pobles i les repúbliques de la Iugoslàvia socialista, Eslovènia va continuar cercant un acord sobre la desintegració del país de manera pacífica. Malauradament, totes les repúbliques tret de Croàcia van rebutjar la proposta. Finalment, la Conferència de Pau sobre Iugoslàvia de la tardor del 1991 impulsada per la Comunitat Europea i el reconeixement internacional d’Eslovènia per part de països europeus i d’altres continents a principis del 1992 van confirmar l’actitud pacífica i democràtica d’Eslovènia davant la independència.
En el cas de la crisi catalana, el problema és d’índole política i només es pot resoldre des de la política i entaulant un diàleg franc, tolerant i argumentat
A Eslovènia, la guerra li va ser imposada. L’exèrcit iugoslau va atacar el país l’endemà de la proclamació de la independència, el mes de juny del 1991. L’agressió va durar deu dies i, desgraciadament, es van perdre 76 vides: 19 eslovens, 45 soldats de l’exèrcit iugoslau i 12 estrangers. L’autèntica profunditat de les desavinences entre nacions i repúbliques, que ja havia fracturat l’estat compartit abans de la independència d’Eslovènia, es va manifestar amb una violència militar de proporcions inaudites en altres repúbliques iugoslaves.
Totes aquestes víctimes mortals i els danys morals i materials són el balanç tràgic de la ceguesa política i de la negativa de l’estat iugoslau i la cúpula militar a abordar un problema polític important des de la política i el diàleg. L’experiència d’Eslovènia amb l’arrogància política iugoslava és instructiva i posa de manifest que els drets de les nacions que volen exercir el seu dret a l’autodeterminació de manera democràtica no es poden reprimir mitjançant la violència policial o militar.
Atesa la seva experiència, Eslovènia va donar suport al dret dels catalans a decidir sobre el seu futur democràticament i va condemnar la violència policial amb què l’anterior govern espanyol va voler reprimir aquest dret. També en el cas de la crisi catalana, el problema és d’índole política i només es pot resoldre des de la política i entaulant un diàleg franc, tolerant i argumentat amb el govern de Madrid, especialment en aquest moment, després del plebiscit català i abans que, a finals de gener del 2019, comencin els judicis contra els polítics i els líders de la societat civil catalans empresonats. La independència de Catalunya i el seu encaix a Espanya és una qüestió que han de resoldre els governs de Madrid i de Barcelona de manera democràtica, pacífica i responsable. La via eslovena, que va passar per exercir el dret a l’autodeterminació de manera pacífica, podria ser un bon exemple de com fer-ho. És un tema que vam tractar amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la seva visita recent a Eslovènia.
MILAN KUCAN
Expresident d'Eslovènia
ara.cat
La via eslovena va ser pacífica i la via catalana tambè ho és, però la eslovena tenia el suport del 87% de la població mentre la catalana nomès tenia (no se si ara el té) el suport del 47%. Aquesta diferencia és molt important i Torra i els seus ho haurien de tenir en compte.
No compararía la situación después de la muerte de Tito de, Croacia, Macedonia, Serbia, Montenegro, Kosovo y Bosnia Herzegovina.
ResponEliminaAquello era un polvorín. El odio desde la primera mundial y las ganas de venganza de los Serbios contra los Croatas era innegable. Además, detrás estaba la religión (musulmana, ortodoxa y católica), cosa que aquí todos profesan la misma.
El MIlan no me convence en absoluto. Me se todos los cuentos y como acaban.
Salut
I si malgrat tot s'en varen sortir, raó de mes per provar-ho, si no fos per que aqui el recolzament nomès era (no se si ho és ara) del 47%...
ResponEliminaQue alguien le pregunte a los muertos lo pacifico que fué aquello.
ResponEliminaQue cinismo.
Cinisme no, realisme, la revolta va ser pacífica, i els morts els va posar Serbia, AQUI TAMBÈ VA SER TOT PACÍFIC,pero la llenya del 1-O la va posar Serbia/Espanya...
ResponEliminaEs que no tiene nada que ver ,Yugoslavia fue un estado prefabricado,después de las consecuencias de dos guerras mundiales y la desaparición de los imperios centrales,sólo los unía un concepto vago de socialismo comunista y Tito.Se le permitió,mientras que no se alineara a ninguno de los dos bloques y desde luego vivieron tiempos felices,como representante del llamado bloque no alineado(me gustaba ese nombre,de los no alineados),nuestra niñez estuvo marcada por Tito,porque el Franquismo,quería en cierto modo tener una validez internacional,aproximándose al concepto de no alineado,que indicaba neutralidad,pero no era cierto y más aún con la dependencia militar con Usa y sus bases en territorio español,pero sonaba bien eso de no alineado.Murió Tito,desapareció el comunismo y desapareció Yugoslavia.Que no se enrolle el presidente,con palabras bonitas y compresión,no es tan fácil en el caso de España y Cataluña,porque si lo fuera ya se habría solucionado.
ResponEliminaESPAÑA TAMBIÉN ES PREFABRICADA. Lo que aqui falló es que murió Franco y no desapareció España. La vía eslovena es una opción razonable, si.., si tienes un 87% de la población dispuesta a aplicarla que no es ni será el caso de Catalunya, por lo tanto es un brindis al sol.
ResponEliminaA veces confundimos el concepto de las cosa, y el hecho de publicar este escrito es porque entiendo que tiene su interés,porque se han dicho por parte de los otros muchas tonterías sobre la vía eslovena, que fue...pacífica, petó con un soporte de un 87% de su población y el manto protector de Alemania.
Se trata entonces de rebatir a Torra con este sencillo razonamiento sin descalificar para empezar a los eslovenos y a nuestra inteligencia.
Claro,con un 87%,ya tendríamos lo que quisiéramos hasta un país nuevo,Nueva España de los Pirineos,monarquía social.Es que no es el caso de Yugoslavia,se mire por donde se mire.España es también prefabricado,pero hace siglos,eso pesa.Miro mi familia y sus ascendentes,los hay rubios,morenos,más negros,menos negros(mis nietos),algunos van al colegio Alemán y creían que eran alemanes,por su color rubio.Los hay independentistas,medio independentistas y nada de independentistas(mi caso).Diversidad,No es el caso de Eslovenia.
ResponEliminaCataluña debe ser eso Cataluña y toda su diversidad,que se den cuenta de una puñetera vez.
Yo soy muy moreno,jejeje.
La clave es el %, eso es lo que no acaban de entender Torra y los suyos, que solo tienen un 47% y.... bajando, y sinó al tiempo.
ResponElimina