Fraguas és un despoblat espanyol que forma part del municipi de Monasterio, a la província de Guadalajara, comunitat autònoma de Castella-la Manxa. El seu terreny es caracteritzava per la seva mala qualitat i era poc productiu, amb alguns prats naturals i una devesa de pastura poblada de roure, marojo i estepa. Produïa blat, sègol, patates i pastura i es criava bestiar cabrio, lanar i boví, que es complementava amb la caça de perdius i conills. La localitat i el seu terme, amb una extensió de 1134 hectàrees, van ser expropiats pel govern franquista el 1968 per declarar-la muntanya d'utilitat pública, forçant així la seva despoblació. Posteriorment va ser transferit a la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa i en 2011 va passar a formar part del Parc natural de la Serra Nord de Guadalajara. El 2013 es va establir a l'antic poble un grup de pobladors, el que va desencadenar un litigi judicial amb la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa després de ser denunciats per delictes d'usurpació de la muntanya, contra l'ordenació del territori i per danys al medi ambient , diu la Junta si no se l'unta, i el resultat s'explica a continuació...
Els sis imputats per la Junta de Castella-la Manxa per repoblar Fraguas, un poble abandonat a la Serra Nord de Guadalajara, han estat condemnats a un any i sis mesos de presó ia una sanció de 16.380 euros. A més, hauran de pagar la demolició de les cases que han anat aixecant de les ruïnes en els últims cinc anys. La Junta serà qui valori el cost final d'aquestes tasques de demolició. Si als sis condemnats es neguen a pagar o no són capaços de reunir els diners, la pena augmentaria a un total de tres anys de presó, cosa que els obligaria a ingressar efectivament a la presó. Els condemnats van a recórrer la sentència davant l'Audiència Provincial de Guadalajara.
"Ens ha sorprès moltíssim, pensàvem que podíem tenir l'absolució perquè tenim arguments de pes al nostre a favor. Amb aquesta sentència ens queda clara l'actitud de la Junta de Castella-la Manxa davant iniciatives per combatre la despoblació del món rural. Han volgut posar-nos un càstig exemplaritzant ", afirma Jaume Merino, portaveu dels condemnats i resident a Fraguas, un llogaret abandonat el 1968 que gràcies a aquest procés de repoblació iniciat el 2013 ha passat a tenir uns 15 habitants fixos i una creixent activitat en forma de tallers per a nens, investigació mediambiental i construcció sostenible.
La Junta de Castella-la Manxa es reafirma en la seva intenció d'empresonar durant quatre anys a sis persones que han repoblat Fraguas, un llogaret abandonat de Guadalajara
La Junta demanava en la seva denúncia quatre anys i quatre mesos de presó per a cada acusat per dos delictes d'usurpació de muntanya pública i ordenació del territori. El jutjat d'instrucció número 1 de Guadalajara només ha atès la segona acusació, condemnant per això a cada 'okupa' de Fraguas a un any i sis mesos. Pel que fa al delicte d'usurpació, es fixa una multa de sis euros diaris durant tres mesos.
"Volem deixar clar que no tenim recursos econòmics per afrontar les multes, i tampoc per afrontar el pagament de la demolició, per la qual cosa l'ingrés a la presó és segur", adverteix Merino. "És una sentència dura. Encara que s'evita l'entrada a la presó d'inici, la capacitat econòmica d'aquestes persones és molt limitada. Han trigat cinc anys a poder rehabilitar tres cases", indica Erlantz Ibarrondo, advocat dels condemnats. "Ara estem a l'atzar del que la Junta consideri que costa demolir el poble. Pot ser la quantitat que sigui. És surrealista que els obliguin a destruir el que han fet perquè hi hagi unes ruïnes de nou", prossegueix. Ibarrondo insisteix que de cap manera el delicte dels okupes cap en el codi penal i que el lògic hauria estat que la Junta ho portés per via administrativa.
Fraguas, que pertany a l'ajuntament de Monestir (16 empadronats), està enclavat al mig del parc natural de la Serra Nord de Guadalajara. Fonts de la Junta de Castella-la Manxa van afirmar abans de la sentència a aquest diari que no tenien més alternativa que denunciar i sol·licitar l'entrada a la presó dels sis okupes: "No es pot aixecar un nucli de població aïllat en un espai que no està catalogat per a això. És totalment inviable tenir informes i denúncies que deixen constància que s'està vulnerant la legalitat i mirar a una altra banda ".
Els repobladors de Fraguas asseguren que han intentat arribar a un acord amb el govern autonòmic, però que aquest, mitjançant el delegat provincial d'Agricultura, Santos López Tabernero, només s'ha prestat a dialogar un cop hagués sentència judicial. L'audiència provincial haurà de valorar si aquest projecte de repoblació en un dels llocs més castigats per l'abandonament a Espanya, i la il·legalitat admeten els propis condemnats, mereix condemnes de presó o una simple sanció administrativa.
Ves per on que una iniciativa interessant que es podria aplicar a molts poblets abandonats que hi ha al llarg de la península, se n'ha anat en orris per la obcecació cerril de la burocracia administrativa. Se m'acut que poblets d'aquests es podrien repoblar amb immigrants amb un ajut inicial que els ajudés a tirar endavant amb el seus recursos propis, és una manera de mantenir el territori en condicions i una solució per els que no tenen ofici ni benefici, o si en tenen però no el poden exercir...
La ley es la ley,tienen buenas intenciones(se supone),pero es un Parque Nacional,protegido,por lo mismo se podrían montar un hotel,un club de alterne,una discoteca...uf cuantas ideas se me ocurren.Es una tierra para lagartijas,que también tienen derecho a vivir.
ResponEliminaNo es lo mismo ocupar un pueblo abandonado y reconstruirlo,que onar un hotel o algun negocio con ánimo de lucro, que no és el caso de esta gente, máxime cuando son terrenos expropiados por el franquismo. Esta decisión es una barbaridad desde cualquier punto de vista, un absurdo abuso de poder...
ResponEliminaJo canviaria la llei i deixaria que alguns hi poguessin viure sempre i quant cuidessin l,entorn i fossin hospitalaris amb els visitants i les construccions fossin adequades amb l,entorn. Crec que podrien vigilar el bosc i cuidar l,entorn, fer formatge de cabra o d,ovella i vendre,l als visitants...un espai natural però alhora cuidat i explotat crec que a Guadalajara no Hi ha una superpoblació..
ResponEliminaA Menorca com a moltes altres illes que he visitat arran de mar els hippies vivien en coves ara veus les coves buides i tens una sensació de paisatge devastat, meravellós però dessolat. No veig gens inapropiat que amb consciència hi visquin i cuidin l,entorn.
jo també ho veig així, regulat però es una bona solució que no malmet l'entorn, ans al contrari, el conserva i regula.
EliminaLas Ermitas de Córdoba es un lugar precioso de la sierra cordobesa,El permisivo comunista Anguita,dejó hizo la vista gorda y se construyeron,cositas como esa por los ochenta,hoy día son edificaciones aberrantes y horteras,con piscina,chalets,ilegales pero ahí siguen.Un Parque Nacional,ni una construcción,todo para las lagartijas.Es que sino no tendremos espacios libres,productores de oxígeno.Guadalajara es dormitorio de Madrid,pronto se unirán,ya pasó con Getafe y otros pueblos.
ResponEliminaVivo en los pies de Collserola,continuamente luchando por ella,para que los jabalíes y otros mamíferos ,menos el hombre,puedan vivir y nos suministre oxígeno.
Cojonudo... En cuando las primeras parejas tengan algún niño lo primero que se pedirá será un colegio y un maestro, o sino un autocar para llevarlos al próximo.
ResponElimina¿donde se empadronan si el pueblo está dado de alta como abandonado?
¿Cuándo haya un percance..quien tiene que ir? ¿una ambulancia por aquellos parajes? o se cogerá el helicóptero del tio Armani?
¿Donde se pagan los impuestos, el IBI, la radicación?...todo aquello que hace que tu después reclames por los servicios...
¿Agua potable?...A quien se reclama si pasa algo.
Todo es una obra de teatro anarca, de aquella que todos quieren todo pero que nadie se responzabiliza de nada.
Todo se ha de hacer bajo la Ley, todo. No hay reclamaciones después.
I perque no una escola, i perque no un cop assentats pagar impostos, aigua? cap problema n'hi ha de sobras arreu, com la llum. Miquel estic describint el futur, o una part del futur possible, sostenible i social.
EliminaSerà que no hi ha pobles que reclament gent per que hi vagi a viure, que la necessiten per mantenir una escola i un mínim de serveis
No es factible, FRANCESC, no es factible. Primero se ha de poner industria, en su defecto agricultura, y de ahí logística.
EliminaYo también conozco muchos pueblos abandonados, muchos, todo el Alto Aragón, de donde es mi señora, y no es factible, porque no es rentable, así de sencillo.
Salut
Amb un petit ajut inicial, si tenen aigua, bestiar, hort i camps de cultiu, poden anar tirant molt millor que al seu país d'origen.
EliminaUna cosa es lo que cuentas de Córdoba y otra la de Fraguas, no tiene nada que ver un caso con el otro. Este de Fraguas ha sido un exceso de celo de la Junta de Castilla la Mancha, un exceso innecesario que nada soluciona...
ResponElimina