Fraguas és un despoblat espanyol que forma part del municipi de Monasterio, a la província de Guadalajara, comunitat autònoma de Castella-la Manxa. El seu terreny es caracteritzava per la seva mala qualitat i era poc productiu, amb alguns prats naturals i una devesa de pastura poblada de roure, marojo i estepa. Produïa blat, sègol, patates i pastura i es criava bestiar cabrio, lanar i boví, que es complementava amb la caça de perdius i conills. La localitat i el seu terme, amb una extensió de 1134 hectàrees, van ser expropiats pel govern franquista el 1968 per declarar-la muntanya d'utilitat pública, forçant així la seva despoblació. Posteriorment va ser transferit a la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa i en 2011 va passar a formar part del Parc natural de la Serra Nord de Guadalajara. El 2013 es va establir a l'antic poble un grup de pobladors, el que va desencadenar un litigi judicial amb la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa després de ser denunciats per delictes d'usurpació de la muntanya, contra l'ordenació del territori i per danys al medi ambient , diu la Junta si no se l'unta, i el resultat s'explica a continuació... 

Els sis imputats per la Junta de Castella-la Manxa per repoblar Fraguas, un poble abandonat a la Serra Nord de Guadalajara, han estat condemnats a un any i sis mesos de presó ia una sanció de 16.380 euros. A més, hauran de pagar la demolició de les cases que han anat aixecant de les ruïnes en els últims cinc anys. La Junta serà qui valori el cost final d'aquestes tasques de demolició. Si als sis condemnats es neguen a pagar o no són capaços de reunir els diners, la pena augmentaria a un total de tres anys de presó, cosa que els obligaria a ingressar efectivament a la presó. Els condemnats van a recórrer la sentència davant l'Audiència Provincial de Guadalajara.
"Ens ha sorprès moltíssim, pensàvem que podíem tenir l'absolució perquè tenim arguments de pes al nostre a favor. Amb aquesta sentència ens queda clara l'actitud de la Junta de Castella-la Manxa davant iniciatives per combatre la despoblació del món rural. Han volgut posar-nos un càstig exemplaritzant ", afirma Jaume Merino, portaveu dels condemnats i resident a Fraguas, un llogaret abandonat el 1968 que gràcies a aquest procés de repoblació iniciat el 2013 ha passat a tenir uns 15 habitants fixos i una creixent activitat en forma de tallers per a nens, investigació mediambiental i construcció sostenible.
La Junta de Castella-la Manxa es reafirma en la seva intenció d'empresonar durant quatre anys a sis persones que han repoblat Fraguas, un llogaret abandonat de Guadalajara
La Junta demanava en la seva denúncia quatre anys i quatre mesos de presó per a cada acusat per dos delictes d'usurpació de muntanya pública i ordenació del territori. El jutjat d'instrucció número 1 de Guadalajara només ha atès la segona acusació, condemnant per això a cada 'okupa' de Fraguas a un any i sis mesos. Pel que fa al delicte d'usurpació, es fixa una multa de sis euros diaris durant tres mesos.

"Volem deixar clar que no tenim recursos econòmics per afrontar les multes, i tampoc per afrontar el pagament de la demolició, per la qual cosa l'ingrés a la presó és segur", adverteix Merino. "És una sentència dura. Encara que s'evita l'entrada a la presó d'inici, la capacitat econòmica d'aquestes persones és molt limitada. Han trigat cinc anys a poder rehabilitar tres cases", indica Erlantz Ibarrondo, advocat dels condemnats. "Ara estem a l'atzar del que la Junta consideri que costa demolir el poble. Pot ser la quantitat que sigui. És surrealista que els obliguin a destruir el que han fet perquè hi hagi unes ruïnes de nou", prossegueix. Ibarrondo insisteix que de cap manera el delicte dels okupes cap en el codi penal i que el lògic hauria estat que la Junta ho portés per via administrativa.
Fraguas, que pertany a l'ajuntament de Monestir (16 empadronats), està enclavat al mig del parc natural de la Serra Nord de Guadalajara. Fonts de la Junta de Castella-la Manxa van afirmar abans de la sentència a aquest diari que no tenien més alternativa que denunciar i sol·licitar l'entrada a la presó dels sis okupes: "No es pot aixecar un nucli de població aïllat en un espai que no està catalogat per a això. És totalment inviable tenir informes i denúncies que deixen constància que s'està vulnerant la legalitat i mirar a una altra banda ".
Els repobladors de Fraguas asseguren que han intentat arribar a un acord amb el govern autonòmic, però que aquest, mitjançant el delegat provincial d'Agricultura, Santos López Tabernero, només s'ha prestat a dialogar un cop hagués sentència judicial. L'audiència provincial haurà de valorar si aquest projecte de repoblació en un dels llocs més castigats per l'abandonament a Espanya, i la il·legalitat admeten els propis condemnats, mereix condemnes de presó o una simple sanció administrativa.

Ves per on que una iniciativa interessant que es podria aplicar a molts poblets abandonats que hi ha al llarg de la península, se n'ha anat en orris per la obcecació cerril de la burocracia administrativa. Se m'acut que poblets d'aquests es podrien repoblar amb immigrants amb un ajut inicial que els ajudés a tirar endavant amb el seus recursos propis, és una manera de mantenir el territori en condicions i una solució per els que no tenen ofici ni benefici, o si en tenen però no el poden exercir...