Una adolescent de 16 anys, s'ha suïcidat a Malàisia després de publicar una enquesta en el seu compte d'Instagram preguntant als seus seguidors si hauria de morir o no. El 69% dels que van respondre l'enquesta van votar que havia de fer-ho. La policia de l'estat de Sarawak, a l'est del país, va explicar que la nena, de qui no s'ha fet públic el seu nom, va publicar l'enquesta en aquesta xarxa social amb el missatge: "Realment important, Ajudeu-me a triar D [death] / L [Life] ". Després que la majoria dels que van respondre van votar per la primera opció, ella es va suïcidar, segons publica The Guardian.
La seva mort va portar a un advocat a suggerir que aquells que van votar per que es suïcidés podrien ser culpables d'incitar al suïcidi. Ramkarpal Singh, un advocat i diputat al estat nord-occidental de Penang, es preguntava: "¿La nena encara estaria viva avui si la majoria dels cibernautes en el seu compte d'Instagram l'haguessin animat a no suïcidar-se? Hauria escoltat els consells dels internautes per buscar ajuda professional?. "¿L'alè d'aquests cibernautes va influir realment en la seva decisió de suïcidar-se? Atès que l'intent de suïcidi és una ofensa en aquest país, es dedueix que incitar a intent de suïcidi també pot ser-ho", afegia.
El ministre de joventut i esports de Malàisia, Syed Saddiq, va assegurar que la tragèdia ha posat sobre la taula la necessitat d'iniciar una discussió a nivell nacional sobre la salut mental del país. "Estic realment preocupat per l'estat de salut mental dels nostres joves", va dir. "És un assumpte nacional que s'ha de prendre seriosament". Al febrer, Instagram va anunciar que llançarà "pantalles de sensibilitat" per bloquejar imatges d'autolesions. La decisió es va produir després de la mort de l'adolescent britànica Molly Russell, els pares creuen que la seva filla va visionar imatges de suïcidi i autolesió en l'aplicació abans que se suïcidés el 2017, als 14 anys.
En un altre ordre de coses, però en la mateixa línia, diversos casos de lesions en menors han fet saltar les alarmes en un col·legi de Bilbao. Es creu que estan relacionats amb el joc anomenat l'Abecedari del Diable. Després detectar-s'ha enviat un comunicat a les famílies alertant sobre aquesta perillosa moda i demanant-los als pares que vigilin ferides en mans i braços. El dubtós repte consisteix a ferir-se en mans i braços mentre es recita l'abecedari. El centre educatiu ha incrementat la seva vigilància en aquest sentit després de descobrir-se quatre nous casos. "t'acabes fent una ferida greu però es fa des de fa molt temps", diuen els alumnes. Els que participen no només ho fan amb l'ungla, sinó també amb tisores o altres utensilis. Aquesta preocupació ja es va estendre fa dies després que sortissin a la llum quaranta casos d'afectats en un col·legi d'Astúries. A més, cal destacar que no és l'únic desafiament d'aquest tipus. Altres com Momo o Balena Blava també són molt arriscats: consisteixen en passar proves (alguna molt perillosa) i enviar fotos un cop aconseguit.

Comença a ser preocupant l'hipnòtic efecte negatiu de les xarxes socials en els joves, abunden els reptes cada vegada més arriscats, després hi ha les víctimes inconscients dels selfies de risc, etc. En certa manera és el peatge que cal pagar per poder viure a la societat digital; abans els adolescents es mataven o lesionaven per altres qüestions, però ho feien també, suposo que cal un temps per normalitzar la relació 'ésser - màquina', i no només entre els joves, també hi ha molts adults addictes que a més vicien ja de petits als nens, als que en comptes d'explicar-els-hi contes, els s'endollen directament el mòbil amb dibuixos animats perquè es distreguin i no donin la llauna. En el fons, és el problema de tota una societat nihilista i decadent incapaç d'administrar amb responsabilitat i mesura les noves tecnologies.