L'ALCALDE DEL MEU POBLE



Hi ha una dita que diu: 'uno es de donde pace, no de donde nace'. No ho tinc tant clar, jo sóc nascut a Sant Feliu de Codines i em considero més santfeliuenc que sabadellenc, i aixó que nomès hi vaig nèixer, però ho vei així. He pensat en aquest fet en anar a mirar qui havia quanyat les municipals d'enguany a Sant Feliu de Codines, i una vegada més ha estat en Pere Pladevall i Vallcorba (Junts), per un regidor pero ha guanyat i ho te fàcil, nomès pactar amn ERC o PSC ja tindrà majoria absoluta. Pere Pladevall que és amic del meu germà Santi és alcalde de Sant Feliu de Codines des del 2007, va remodelar l'ajuntament del poble en una decisió de la que en principi podria discrepar quan a la façana, que ho compensa amb un meravellós rellotge de sol, que faria salivar en Cartisano. 
Pere Pladevall

De fet, Sant Feliu de Codines té un museu del rellotge i cada any celebra la fira del rellotge, que te el seu origen al 1996, quan el poble de Sant Feliu de Codines celebrava el bicentenari de la construcció de la Torre del Rellotge, erigit al 1796 quan la població estava dividida per un torrent que impedia escoltar el campanar religiós d’una banda a l’altra de la població. L’empenta dels veïns de la zona de la Venderia va portar a la seva construcció, que ha donat des de sempre un to peculiar a la població amb el contrapunt de dos campanars, el religiós i el civil. Aquest rellotge funciona fins avui correctament gràcies a una persona que és en Ton que cada dia puja al campanar per donar-hi corda. Per tal de commemorar aquesta data, l’Associació Fira del Rellotge de Catalunya, una entitat vinculada molt estretament a la vida cultural i associativa de la població, i al mateix temps, dinamitzadora de molts dels actes que se celebren a Sant Feliu, va proposar la idea de fer una fira de rellotges. El marc de la trobada ja el donava la Plaça del Rellotge que està al peu de la Torre del Rellotge.

A Pere  Pladevall el conec de trobar-me'l en tots i cadascún dels enterraments a que he hagut d'asistir, atés no s'en perd ni un, va a tots com a bon alcalde de poble, és obert i proper con nomès ho pot ser un alcalde en un poble en que es coneixen tots, pel nom i pel malnom de casa seva, hi ha can Carabrut, Can Cuà, Ca la Cana, el Jep de les Vetes, Can Rodó on estiuejava el polític franquista Laureano López Rodó, o en Fontseré, de Can Fontseré, que fabricava la lleixiu el Zorro...., o el pare que era el fill de Lluis de l'oli i la Maria cotillaire, perquè als pobles la gent té identitat própia, amb nom, cognoms i malnóm. Jo ja he anat a menys i nomès sóc, el noi del Santiago.

Veureu en aquesta foto el cotxe de línia, un cotxe de línia que segurament conduía el meu avi Matern, en Frances Reixach Pou, que va ser anys després l'encarregat de l'empresa Sagalés de Caldes de Montbui. L'avi Fransiscu va nèixer a Vinyoles d'Orís, i va morir Sant Feliu de Codines.
I per acabar, una perla: el que no sabia d'en Pere Pladevall i és la cirereta a la seva figura, que també és actor i havia sortit a la sèrie Makinavaja on el protagonista era Rubianes i ell feia de Fernandez el pilota del Banc a l'atracament. Com diria aquell: vaja, vaja!. Vés per on m'ha sortit l'ànima de cronista de la Vila, de la meva vila, on vaig néixer i on voldria morir.

Comparteix:  

Comentaris

  1. Yo tengo tantas costumbres como lugares donde he vivido. Una de ellas es intentar mantenerme mantenerrme a distancia de un mundo vergonzoso, estéril e indefectiblemente descolorido.

    ResponElimina
  2. ...acabas de describir una ciudad, no un pueblo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    2. Por aquí en general, salvo alguna excepción todo fluye con calma, para sarao en twitter

      Elimina
    3. Doy el tema por concluido y borro mi anterior comentario, con tu permiso. En unas semanas termino las clases del presente período. Todos los conatos de poemitas dedicados a ti por estos pagos han sido escritos por mí con fines exclusivamente didácticos y para homenajearte. A mis alumnos les gustan mucho, pero no tanto como los de tu autoría. Con alguno de tus poemas o escritos, a veces, tanto ellos como yo, nos quedamos mudos. En algún momento habré de calificarte poéticamente hablando porque la verdad es que nos encanta tu estilo. Además, he leído muchas de tus entradas antiguas. No deseo que seamos amigos, solo aprender todo lo que puedas enseñarme, que es mucho. Llaman por el telefonillo. En nada estaré hablando de viva voz, que eso es realmente lo mío.

      Elimina
    4. Gracias, hablar de viva voz, recitar poemas de viva voz no es fácil...

      Elimina
  3. El reloj de sol de tu pueblo es un magnífico ejemplar. Suelo verlo verlo una vez al año, cuando voy a la "fira", fira que ultimamente está un pelín desmejorada porque cada vez abundan más los relojes "made in" y no los autóctonos, o sea, aquellos fabricados en casa, que los hay, y muy buenos, si consideramos que van sin rubies y esas cosas "modernas" que agilizan la mecánica sin rozamientos entre piezas mecánicas.
    El Museo del Reloj es otra cosa, hay un ejemplar único que vale la pena ir a visitar.
    Sobre las votaciones, poco a decir. Es lo que hay, y si no nos gusta, a esperar otros cuatro años, si llegamos.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. saps, no he visitat mai el museu del rellotge, deures pendents a fer.


      Salut

      Elimina
  4. Al final eres el resultado de la suma,donde naces,donde comes y el añadido de tus circunstancias.Prefiero una ciudad grande,aunque ahora me sobra,porque no voy a cines,ni teatro,ni,ni.....Soy un ni-ni,pero cuando joven era lo contrario,me era insuficiente todo,los restaurantes,los cines,me quedaba pequeña Barcelona y mira ahora me sobra,ya te digo las circunstancias.
    Consejo,no añores,no vuelvas la vista atrás,si lo haces es que quieres cerrar el círculo de tu vida , me pasa igual.

    ResponElimina
  5. no añoro, rememoro un poco al consultar quien habia ganado las elecciones a la alcaldía de mi pueblo. No soy de añoranzas ni nostalgias, el pasado pasado està.

    ResponElimina
  6. Y que le den, FRANCESC, nos quedan tres telediarios, y de noche. A estas alturas no vamos a defender lo que tienen que hacer con uñas gente 50 más joven. Tu hiciste lo tuyo hace tiempo, De eso viene que ellos ahora puedan votar, aunque sea encontra lo que tu votaste.
    El tiempo es el de ellos, nosotros a verlas venir, eso si, mirando lo mal que lo hacen estos tipos de la obra. Yo me he apoyado en una que no tiene desperdicio. Creo que el encargao viene a buscarme para consultar a donde poner un cable...os dejo...es que....Ya voy coño ¡¡¡ si no fuera por mi...¡¡¡

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada