MANUAL PER A POLÍTICS




El partit liberal del Japó reparteix als seus dirigents un text amb regles per no ficar la pota en parlar. Recordar que entre altres perles el seu ministre de Finances va dir que els jubilats havien de "donar-se pressa a morir. Per cert, a Meritxell Budó, li fa falta urgentment llegir-se aquest manual".

"No donis la teva visió personal sobre certs episodis històrics controvertits. No diguis obertament el que penses sobre els drets de les dones o la comunitat LGTB. Evita comentaris que restin importància al sofriment de les víctimes d'accidents i desastres. Tampoc ho facis sobre les malalties i la gent gran. i fuig de les bromes o expressions que et puguin posar en un compromís o que facin que la gent es rigui de tu.
En els últims temps, una sèrie de comentaris desafortunats i enutjosos de polítics nipons han aixecat butllofes en la societat, fins al punt que diversos dels seus ministres s'han vist forçats a renunciar. Cansats de veure com la incontinència verbal dels seus dirigents fa estralls a les seves files, el governant Partit Liberal Democràtic (PLD) del Japó ha optat per prendre cartes en l'assumpte. Per a això, no ha trobat millor remei que la distribució entre les seves files d'una guia per evitar ficades de pota quan parlin en públic.
Certes frases desafortunades han arribat a causar dimissions en el Gabinet de Tòquio - Sota el títol Manual de prevenció d'errors, el text, d'un foli d'extensió, acompanyava una guia més àmplia amb consells per parlar en públic que el partit va lliurar recentment a seus legisladors nacionals, caps de prefectures i als possibles candidats a les properes eleccions a la cambra alta. "Les notes tenen com a fi instruir (als polítics) perquè evitin malentesos. Se'ls aconsella que triïn les paraules amb cura i que comuniquin amb precisió el que volen expressar perquè s'entengui correctament", va assegurar una font anònima propera al PLD al diari local Japan Times.
En primer lloc, la guia adverteix que han de ser conscients que els comentaris es poden "trossejar" per treure'ls fora de context. Per evitar-ho, aconsellen fugir dels discursos monòtons i expressar-se amb oracions curtes, en discursos en què abundin les comes i punts, el que dificultarà que les seves declaracions siguin retallades. Tot seguit, el text enumera els cinc temes sobre els quals han de ser especialment curosos a l'hora d'abocar un comentari i recorda a manera d'advertència que, "fins i tot d'una trobada privada, algú pot ser capaç de filtrar fotos i vídeos".
La guia sembla feta a la mida de polítics com el ministre de Finances, Taro Aso, un dels pesos pesants de l'Executiu, que, als seus 78 anys, encadena una pífia després d'una altra. Si en el 2008, sent primer ministre, va demanar als pensionistes "xarucs" que cuidessin millor de la seva salut per alleujar les càrregues de l'Estat, el 2013 va declarar que les persones grans "s'han de donar pressa i morir" per alleujar les despeses que genera la seva atenció mèdica. Ja en el 2017, Aso la va tornar a liar després de dir que encara que Hitler no era bo, "la seva motivació era correcta", mentre que al febrer d'aquest any, va sumar la seva última polèmica fins a la data després de culpar del preocupant declivi demogràfic a les dones que no han tingut fills.
Tampoc li hauria anat malament el manual a Yoshitaka Sakudarea, el ministre responsable dels Jocs Olímpics 2020 que va dimitir l'abril passat després de diverses declaracions desafortunades, incloent un comentari vist com ofensiu cap als afectats pel terratrèmol i tsunami del 2011 que van provocar el desastre de Fukushima.
No obstant això, a la iniciativa de publicar aquest document no li han plogut precisament lloances. Per Ichiro Ozawa, antic líder d'un partit opositor, el problema no rau tant en els errors, sinó en les actituds i ideologia que hi ha darrere ells. Tampoc la gent del PLD es mostra molt contenta. Perquè, com va resumir algú proper al partit al diari The Mainichi, el fet que la publicació d'un manual d'aquesta naturalesa sigui necessari mostra "el patètic estat de les coses". (Toshifumi KITAMURA / AFP) ISMAEL ARANA HONG KONG, CORRESPONSAL.

5 Comentaris

  1. car res

    ¡Ay!.El sentido del humor se pierde,somos muy sensibles.Una palabra,una frase,un guiño ,una palmadita y puede representar tu ruina.Han hecho bien esos políticos en editar un librillo de buena educación,como pasaba cuando teníamos pocos años,aún los recuerdo.Es verdad los viejos estorbamos,mira a mi hace un par de días me han robado la bici,la segunda que me roban,el de turno la vería y habrá dicho,este viejo que se quede en casita,pá mi la bici y tan tranquilo,bueno que la aproveche y sea feliz con ella,ya he hecho mi obra de caridad,pensando que se la ha llevado un necesitado de movilidad.¡Que cabrón!,jajajjaja.

    Reply Delete 31 de maig, 2019
  2. Francesc Puigcarbó

    ¿por que no la atas con la cadena reforzada?, o da igual, si quieren se la llevan, además ¿la tuya es eléctrica, no?, vale un pastón, ¿no se puede asegurar contra robo?

    Reply Delete 31 de maig, 2019
  3. car res

    El candado que llevaba pesaba un kilo,es que son muy llamativas las eléctricas.Bueno,me he inscrito a Bicibox para guardarla en esa especie de contenedor,que han puesto por el Área Metropolitana.Es que a veces olvido la disciplina de seguridad y me cazan,pero bueno esta me ha durado tres años,no está mal.Me costó 1200 euros,Tucano que es un precio medio y le hice 5000 kilometros.No hay seguro de robo,porque roban muchas,la tienes que llevar contigo a todas partes,por eso el patinete está haciendo furor en este tipo de movilidad,barato,potente y fácil de llevar,pero no mueves las piernas,por eso no me gusta.
    Lo que tengo claro es que no voy a cambiar mis costumbres,para moverme por el
    Área,así que tomaré menos cafes y postres,para ahorrar.

    Reply Delete 31 de maig, 2019
  4. Francesc Puigcarbó

    EN CERDANYOLA HAY DE ESTOS BICIBOX, pero me da que el dia que quieran pillarlas, las pillaran igual.
    Yo tengo una bici de Decathlon de segunda mano que me costó 70 euros, no me la roban de momento, aunque procuro no darles pábulo...

    Reply Delete 31 de maig, 2019
  5. Tot Barcelona

    En Barcelona no hay ni una sola bici eléctrica liga a nada.
    desaparecen e menos de media hora, te lo puedo asegurar, CAR RES.
    Me sabe mal.
    Lo siento

    Reply Delete 31 de maig, 2019
Més recent Anterior