Arribas Castro va encunyar una frase que va fer molta fortuna: 'La ciudad es un millón de cosas', i es podria afegir... i unas cuantas cosas más. A NacióDigital parlen amb els responsables del perfil de Twitter anònim nascut fa un mes, que llança avisos de presumptes delictes a la capital catalana sense estar sotmès a cap control públic:"Detectades tres carteristes d'una màfia organitzada d'Europa de l'Est a [la parada de metro] Universitat". Aquest és un dels últims missatges que el perfil de Twitter Helpers BCN ha emès, el 7 de juny a un quart de tres de la tarda. El perfil es va activar el 14 de maig amb un tuit en què alertava d'un narcopis a Ciutat Vella. NacióDigital ha contactat amb els responsables del compte, que defensen la necessitat de crear un grup on la ciutadania pugui "col·laborar" en la detecció de fets delictius. Ho fan sense cap control públic, difonent fotografies dels presumptes delinqüents i alertant en temps real de suposats delictes comesos.
En la conversa no revelen la seva identitat i asseguren que tres veïns de Ciutat Vella van impulsar la iniciativa. S'emmirallen en els Guardian Angels que operaven a mitjans del segle passat a Nova York amb el funcionament d'una patrulla ciutadana i comparen la situació d'inseguretat al districte amb la del Bronx. Segons el seu relat, la plataforma compta amb 46 col·laboradors habituals i un centenar de persones que hi col·laboren de manera eventual. "Som 292 ulls posats al carrer a Ciutat Vella", presumeixen.
Emmirallats o no en el precedent de Nova York, a Barcelona una altra patrulla ciutadana també actua al metro per detectar furts i assenyalar els presumptes responsables, actuant com una patrulla policial. Ho fan mentre llueixen samarretes amb les sigles ROAR, corresponents al lema "Organització de veïns contra el robatori" en anglès.
La inicitativa pot semblar que està bé, però crec que correspón a aquests ciutadans vetllar per la seguretat dels seus conciutadans: "Qui té les competències de seguretat són els cossos policials, així com la capacitat i les eines per intervenir sense estigmatitzar", argumenten des de la policia local. Piulades com la que encapçala aquest article o una altra publicada el 31 de maig en què es denunciava un intent de robatori per part de cinc nois "d'aspecte àrab" han generat crítiques per la utilització de clixés xenòfobs.
SOS Racisme es mostra crític amb la plataforma. "Si molts cops la seguretat pública ja és discriminatòria o actua a partir de prejudicis, encara ens fa més por quan aquesta seguretat no es gestiona des de la professionalitat", explica la directora de l'entitat, Alba Cuevas. "A les persones racialitzades se'ls pressuposa una motxilla criminal per la seva aparença", afegeix. Cuevas insta les administracions a "revisar" iniciatives com la de Helpers.
En la mateixa línia que SOS Racisme s'ha expressat la CUP. "Assenyalar perfils ètnics com a sospitosos és racisme", assegurava a través de Twitter l'assemblea dels cupaires a Ciutat Vella, a més d'acusar Helpers de "fomentar la divisió de la classe treballadora", mentre que la plataforma responia acusant els partits de vincular pobresa i delinqüència.
Parlen sovint de la inseguretat que hi ha a Barcelona, sobretot per atacar a Ada Colau, o possiblement s'en preocupen nomès per aquest motiu, i Barcelona es tan segura o insegura com qualsevol altre ciutat del seu nivell a Europa, màxime amb l'allau de turistes que cada dia omplen els seus carrers i places, i la solució no passa segons em sembla a mi pels Helpers, que per més bona voluntat i interés que hi posin, no estan ni preparats per aquesta tasca, ni és aquesta la seva funció, que correspón a la policia municipal a als Mossos d'esquadra. Que n'hi ha pocs? cert, que no en posaran més? possiblemente tambè és cert, peró no crec que incrementar la vigilancia policial serveixi pert rebaixar la delinqüència, sobretot mentre la Justicia no actui d'una altra manera amb els lladregots de poca monta.
Fa anys, en una curt d'un diari hi havia una noticia que en principi sorprenia. "Condemnat a 10 anys un home per robar un tros de pizza a un nen". Caram! vaig pensar, si que se l'agafen en paper de fumar a California, que era on varen passar els fets, pero la condemna tenia el seu sentit, l'home portava acumulades més de 90 detencions totes per furts petits, i el jutge va considerar que no tenia remei i l'ùnica manera que hi havia d'evitar les seves petites malvestats era engarjolarlo una temporada una mica llarga a veure si es redimia i recapacitava sobre la seva manera d'actuar. Aqui, de gent enxampada en petits furts ni ha uns quants a BCN, la Policia els coneix per activa i per pasiva, i cada vegada que els detenen passa alló que tant s'ha dit: "entren per una porta i surten per l'altra". He llegit en més d'un a ocasió que algún d'aquests lladregots
portàven 80 0 90 detencions, i no els passa res.
I és que la Justicia desconcerta sovint a la gent amb les seves decisions no massa ajustades a dret. Hi ha molts casos, aquest en seria un d'ells, però que es repeteix bastant sovint. Podria semblar que a l'home al que demanaven any mig de presó per robar mitja barra de pa, li podria fins i tot interessar la condemna, tindria un lloc on dormir i el plat a taula un any i mig, coses que no té en la seva vida diaria, però perdria el més important a la vida, la llibertat, i no crec que li agradés molt que el condemnessin.
Potser, ma dura amb aquests delinqüents seria una manera de fer-los fora de ciutat, Jesús Gil i Gil ho va fer a Marbella i s'en va sortir prou bé, llàstima que el principal delinqüent que precisament era ell, es va quedar a la ciutat.
No llegeixo aquestes notícies ni tampoc sóc de les que pren precaucions, alguna vegada al metro m,han dit, tancat el bolso que el portes obert, com si això evités que qui vulgui robar-me ho tindrà més difícil així..si es cert que segons per on vas observes més i si la teva intuïció t,ho diu canvies d,acera pero jo no sabría viure pensant en tot el que em podria passar, si et volen robar et roben, si et volen matar o sedar-te per abusar de tu, ho faran, fa unes setmanes ho van fer enmig del passeig de gràcia, ens hem d,acollonir? Em d'alertar a tothom? No es feina de la policia vigilar i protegir al ciutadà dels delinqüents? Quant de cert hi ha en les informacions que difonen? Els taxistes saben moltes coses on estan els punts conflictius, si ho sap un taxista perquè no ho sap la policia?
ResponEliminaaixó del bolso ober, és una batalla que tinc sovint amb la Nuri i no hi ha manera que el tanqui.
EliminaNo el tancarà no veus que si li volen robar li robaran igual, com més el tanqui més pensaran que hi porta coses interessants. Si vols que no li prenguin porta'l tu el bolso jajaaj
Eliminadoncs mira, potser si, pero a SBD no tenim tants robatoris, aqui tots ens coneixem, quasi.
Elimina13´30 de la tarde. Domingo 9 de junio. Cal Pinxo. Barceloneta. Mi señora, una sobrina y yo.
ResponEliminaTerraza exterior. A la señora de la mesa de al lado le dan un empujón y le roban el bolso que lo tenía en la silla de al lado. El ladrón sale corriendo, pero tropieza con una silla. Un tipo fornido que está sentado en la otra parte de la terraza, viene corriendo y le da una patada; el ladrón suelta el bolso.
El maitre del Cal Pinxo llama a la G.U. Se presentan inmediatamente (tres minutos). No ha habido sangre. El bolso está en el poder de su dueña. No se lo pueden llevar. El maitre (Sr Miguel), se desespera. Ya no vienen a cenar porque a la noche es peor (me comenta) y la gente ya no se acerca por aquí. Llevamos un par de años con esto.
El ladrón se sienta en un banco público casi enfrente de nosotros, sin sacar la vista al que casi una hora antes le ha dado la patada, lo que pasa es que este va acompañado de tres tios igual de fornidos que él. A la hora y media larga le vemos como viene con otro bolso al cuello y desaparece por la calle Sant Carles.
Ya tiene el jornal cubierto.
Esta es la seguridad que hay.
la seguridad que hay, que habia y que habrá en cualquier gran ciudad
EliminaY és que tampoco te dejan invadir la calle de sillas para que los ladrones tropiecen, así es que algo han de hacer los polis aparte de venir en tres minutos, pero claro, si no hay intimidación tu bolso es tan tuyo como del ladrón, la ley es insuficiente pero si es más drástica no resolvemos tampoco el problema, un delincuente de este tipo entra y sale de la cárcel y no sé si la cárcel les soluciona el problema real que arrastran de marginación laboral y social, esto no justifica que sean delincuentes pero es un fracaso social y como tal pienso que no se arregla con entradas y salidas de la cárcel.
ResponEliminano, però mentre estan a la presó no roben, encara que tampoc es penedeixin ni regenerin...
ResponEliminaEntonces ¿cuál es la solución?
ResponElimina1) La señora del bolso acojonada
2) la GU sin poder hacer nada porque entran y salen
3) El dueño del restaurante pagando impuestos y deseando trabajar, y no puede hacerlo como debiera
4) La imágen de la ciudad por los suelos
5) La sensación de inseguridad y de desamparo se hace total
Haber...¿cuál es la solución?
1) enviarlos a su país si no son de aquí?
2) meterlos en la trena durante x tiempo?
3) Personarles continuamente bajo la promesa de que no lo harán más
4) Intentar ponernos en su lugar y darles caridad constantemente?
5) Reinsertarlos ? En donde? Con qué dinero? Bajo el amparo y la subvención de: Ayuntamiento, Estado, Diputación, Generalitat?
Lo que está claro es que esa señora, que era de fuera, no se de que lugar, pero era de fuera, (creo que Valencia), dijo que ya era lo que le faltaba para llevarse una imágen nefasta de la ciudad.
PD: a tener en cuenta de que depués de robarle, la policía lo dejo suelto y ella volvió a ver como sustrajo otro bolso, tal como lo vimos los demás. Eso no es facil de digerir, no lo es.
la detenció express no funciona, entren y surten, potser el que dic de condemenes a la prsó per reiteració en petits furts seria una de les semi solucions. De fet, no hi ha remei, es el peatge a pagar per viure en una ciutat cosmopolita curulla de turistes. A Sabadell, al meu barri no recordo cap robatori i com al meu barri a qualsevol barri fins i tot de Barcerlona si no és al rovell de l'ou.
ResponEliminaDentro de la ley,hay soluciones para todo,pero hay que ponerlas.Por supuesto que no vas a matar un mosquito con un cañón,como no vas a meter en la cárcel a un tío por el robo de un bolso,sencillamente porque no hay tantas plazas carcelarias.
ResponEliminaMe pasó un caso,en Milán,habiendo tomado todas las precauciones,no hablar con mi mujer en español(que no se notara que era de fuera),no ir en manada de turistas(donde los lobos van a la caza),nunca dejar que te toque nadie,llevar una bolsita de tela en el pecho con el dinero y el carnet.Mi mujer es débil y dejó que se acercara una chica que le dió una ramita de romero en la mano y la otra parecía como que le daba una palmadita en la espalda,todo muy rápido.Me acerqué y le dije ya te han robado-no, dijo-metió la mano en la pechera y efectivamente le habían robado.Se hartó de llorar,porque estaba advertida.
Lo curioso fue,que al cabo de cinco minutos,la misma chica que le había robado,vino con lo robado y lo devolvió pidiendo incluso perdón.
La única explicación posible es que algún policía de paisano,observara y le dió la orden de devolución,para que no hubiera consecuencias.
El efecto seguimiento,control tutorial de los grupos problemáticos es la solución.Aquella chica,conocida por la policía tendría más beneficios sociales a perder,que el robo.
Los grupos problemáticos,son conocidos,al igual que sus componentes,pero no se hace una buena labor tutorial de seguimiento y de ayudas sociales,por lo que se ve.En un pueblo es más fácil el seguimiento tutorial y se suelen dar soluciones,pero Barcelona es muy grande.
de acuerdo en lo e la cárcel, de hecho no deberían existir cárceles más que para casos extremos, porqué sabemos que la cárcel no rehabilita al individuo. La única solución seria la solución Bolsonaro, todos armados y liándose a tiros con los ladrones, pero como eso es un disparate, no hay solución que valga, ni personal suficiente para este control tutorial de grupos que si que podría llegar a ser efectivo. Es uno de los problemas de vivir o visitar en una gran ciudad, que tiene sus ventajas pero también sus inconvenientes.
EliminaFrances,hace ya muchos años que se hace esta función de seguimiento y tutorial,con beneficios sociales.Cuando trabajaba en un instituto cerca de Montserrat,participaba en ellos,de eso hace ya sus años,ahora ya no sé cómo está el asunto,que seguirán porque habrían más problemas de los que hay y se hacen eco los periódicos.En una democracia,las soluciones no pueden ser policiales,lo son sociales.Desde luego no me gustan esas soluciones de particulares, haciendo de policías,por su seguridad y por los errores que puedan cometer y además está la señalización de etnias,nacionalidades,color de la piel,no trae nada bueno.El otro día un monitor de la piscina a donde voy(origen africano),decía que observaba mucho racismo,por el simple color,que él se andaba con cuidado y que evitaba lugares de la ciudad.Había aumentado,el hecho de pedirle el DNI.
ResponElimina