Arribas Castro va encunyar una frase que va fer molta fortuna: 'La ciudad es un millón de cosas', i es podria afegir... i unas cuantas cosas más. A NacióDigital parlen amb els responsables del perfil de Twitter anònim nascut fa un mes, que llança avisos de presumptes delictes a la capital catalana sense estar sotmès a cap control públic:"Detectades tres carteristes d'una màfia organitzada d'Europa de l'Est a [la parada de metro] Universitat". Aquest és un dels últims missatges que el perfil de Twitter Helpers BCN ha emès, el 7 de juny a un quart de tres de la tarda. El perfil es va activar el 14 de maig amb un tuit en què alertava d'un narcopis a Ciutat Vella. NacióDigital ha contactat amb els responsables del compte, que defensen la necessitat de crear un grup on la ciutadania pugui "col·laborar" en la detecció de fets delictius. Ho fan sense cap control públic, difonent fotografies dels presumptes delinqüents i alertant en temps real de suposats delictes comesos.
En la conversa no revelen la seva identitat i asseguren que tres veïns de Ciutat Vella van impulsar la iniciativa. S'emmirallen en els Guardian Angels que operaven a mitjans del segle passat a Nova York amb el funcionament d'una patrulla ciutadana i comparen la situació d'inseguretat al districte amb la del Bronx. Segons el seu relat, la plataforma compta amb 46 col·laboradors habituals i un centenar de persones que hi col·laboren de manera eventual. "Som 292 ulls posats al carrer a Ciutat Vella", presumeixen.
Emmirallats o no en el precedent de Nova York, a Barcelona una altra patrulla ciutadana també actua al metro per detectar furts i assenyalar els presumptes responsables, actuant com una patrulla policial. Ho fan mentre llueixen samarretes amb les sigles ROAR, corresponents al lema "Organització de veïns contra el robatori" en anglès.

La inicitativa pot semblar que està bé, però crec que correspón a aquests ciutadans vetllar per la seguretat dels seus conciutadans: "Qui té les competències de seguretat són els cossos policials, així com la capacitat i les eines per intervenir sense estigmatitzar", argumenten des de la policia local. Piulades com la que encapçala aquest article o una altra publicada el 31 de maig en què es denunciava un intent de robatori per part de cinc nois "d'aspecte àrab" han generat crítiques per la utilització de clixés xenòfobs.
SOS Racisme es mostra crític amb la plataforma. "Si molts cops la seguretat pública ja és discriminatòria o actua a partir de prejudicis, encara ens fa més por quan aquesta seguretat no es gestiona des de la professionalitat", explica la directora de l'entitat, Alba Cuevas. "A les persones racialitzades se'ls pressuposa una motxilla criminal per la seva aparença", afegeix. Cuevas insta les administracions a "revisar" iniciatives com la de Helpers.
En la mateixa línia que SOS Racisme s'ha expressat la CUP. "Assenyalar perfils ètnics com a sospitosos és racisme", assegurava a través de Twitter l'assemblea dels cupaires a Ciutat Vella, a més d'acusar Helpers de "fomentar la divisió de la classe treballadora", mentre que la plataforma responia acusant els partits de vincular pobresa i delinqüència.
Parlen sovint de la inseguretat que hi ha a Barcelona, sobretot per atacar a Ada Colau, o possiblement s'en preocupen nomès per aquest motiu, i Barcelona es tan segura o insegura com qualsevol altre ciutat del seu nivell a Europa, màxime amb l'allau de turistes que cada dia omplen els seus carrers i places, i la solució no passa segons em sembla a mi pels Helpers, que per més bona voluntat i interés que hi posin, no estan ni preparats per aquesta tasca, ni és aquesta la seva funció, que correspón a la policia municipal a als Mossos d'esquadra. Que n'hi ha pocs? cert, que no en posaran més? possiblemente tambè és cert, peró no crec que incrementar la vigilancia policial serveixi pert rebaixar la delinqüència, sobretot mentre la Justicia no actui d'una altra manera amb els lladregots de poca monta.
Fa anys, en una curt d'un diari hi havia una noticia que en principi sorprenia. "Condemnat a 10 anys un home per robar un tros de pizza a un nen". Caram! vaig pensar, si que se l'agafen en paper de fumar a California, que era on varen passar els fets, pero la condemna tenia el seu sentit, l'home portava acumulades més de 90 detencions totes per furts petits, i el jutge va considerar que no tenia remei i l'ùnica manera que hi havia d'evitar les seves petites malvestats era engarjolarlo una temporada una mica llarga a veure si es redimia i recapacitava sobre la seva manera d'actuar. Aqui, de gent enxampada en petits furts ni ha uns quants a BCN, la Policia els coneix per activa i per pasiva, i cada vegada que els detenen passa alló que tant s'ha dit: "entren per una porta i surten per l'altra". He llegit en més d'un a ocasió que algún d'aquests lladregots
portàven 80 0 90 detencions, i no els passa res.
I és que la Justicia desconcerta sovint a la gent amb les seves decisions no massa ajustades a dret. Hi ha molts casos, aquest en seria un d'ells, però que es repeteix bastant sovint. Podria semblar que a l'home al que demanaven any mig de presó per robar mitja barra de pa, li podria fins i tot interessar la condemna, tindria un lloc on dormir i el plat a taula un any i mig, coses que no té en la seva vida diaria, però perdria el més important a la vida, la llibertat, i no crec que li agradés molt que el condemnessin. 
Potser, ma dura amb aquests delinqüents seria una manera de fer-los fora de ciutat, Jesús Gil i Gil ho va fer a Marbella i s'en va sortir prou bé, llàstima que el principal delinqüent que precisament era ell, es va quedar a la ciutat.