De manera lenta però constant, es va obrint pas un discurs que explica tots els mals actuals de la humanitat en base a l'univers d'internet. Fa uns dies, un estudi sentenciava que els adolescents accedien a publicacions pornogràfiques a través d'internet als 14 anys. Si canviem internet per les revistes de paper, és evident que no hi ha cap novetat en el tema. O és que nosaltres d'adolescents no vèiem revistes 'verds', que es deia llavors; un dels llocs era al saló de l'enllustrador on la revista anava dins d'un diari corrent o una revista diguem seriosa, o el mateix més o menys succeïa a la barberia, tot i que potser hauria de explicar-los als milenials que era un saló de limpiabotas o una barberia. Que ho busquin a Google.

I el mateix ha passat amb el enverinat debat de les fake news, com si la mentida fos un adveniment digital. ¿Ningú recorda ja les imatges fake de les armes de destrucció massiva que Colin Powell va mostrar en el Consell de Seguretat de l'ONU el 2003? O aquell 'cometes' d'Aznar a les edicions d'urgència dels diaris de paper sobre els atemptats de l'11-M: "ha estat ETA"? L'únic nou és que mentir a les xarxes és més barat i més eficient, en el sentit que es distribueix més de pressa la desinformació i amb menys costos. També és cert que hi ha menys filtres, l'absència digital del reconeixement a la figura dels editors és una tragèdia, però també hi ha més transparència i les moticies falses tenen cada vegada més ulls que les vigilen amb possibilitat de denunciar-les.

Expliquen a elperiodico.cat que La Sala Penal del Tribunal Suprem del Regne d'Espanya acaba de sentenciar que "el bitcoin no són diners". Ho ha dit a propòsit d'una estafa practicada amb la moneda digital, però la indemnització s'haurà de pagar amb "moneda de curs legal". Sort que no se'ls ha ocorregut dir que no es podrà pagar amb una moneda virtual, perquè per aquest camí acabarien demanant que el condemnat fos a cercar l'or al Banc d'Espanya. Cada dia, es realitzen milers de transaccions a tot el món amb bitcoins. Les monedes obtenen el seu valor en el canvi. Les físiques i les virtuals, sinó és que considerem que de fet, totes les monedes són virtuals en tant que són "representacions". En fi, que a internet i a les xarxes hi ha els mateixos mals que allà on pobla el gènere humà des de l'inici dels temps: estafadors, explotadors sexuals, mentiders, i Donald Trump, i també hi ha totes les grandeses encara que en menor mesura. Amb menys filtres, la qual cosa de vegades és millor i altres pitjor, encara que en aquest cas dels bitcoins, el més probable és que La Sala Penal del Tribunal Suprem del Regne d'Espanya no sàpiga exactament que és el bitcoin, o això sembla arran de la seva peculiar sentència. Segueixen les seves senyories estàtiques ancorades en el segle XIX, després de crist això si.