La Junta d'Andalusia, on governen el PP i Ciutadans, amb el suport de Vox, ha retirat de les lectures recomanades de batxillerat 'Los girasoles ciegos', d'Alberto Méndez. Ho explica llucia Ramis a la vanguardia.
'Los girasoles ciegos', és un llibre de relats sobre la repressió franquista ambientats en la Guerra Civil i la postguerra. I clar, no interessa que els joves coneguin la història del seu país, no fos cas que adquireixin esperit crític, faltaria més. El preocupant és que, en saber-se la notícia, proliferen els que diuen que, total, les lectures obligatòries no serveixen per a res, i que no hi ha millor manera d'odiar una obra que quan els teus professors et l'ensenyen.
Aquest és l'únic llibre que va escriure l'autor, el va publicar Anagrama i el 2005 va guanyar el Premi Nacional de Narrativa i el Premi de la Crítica, un d'aquells llibres que sense proposar-s'ho va arribar gairebé immediatament l'estatus de "clàssic contemporani". El llibre va ser posteriorment convertit en una pel·lícula amb guió del propi autor i del gran Rafael Azcona.
Es pot llegir per entreteniment, per coneixement, i quan tots dos es combinen, sorgeix la passió. Però és difícil arribar fins aquí: si llegeixes, ets una rata de biblioteca. Si a sobre dius que llegeixes, ets un pedant. Si mai et acostarías amb algú que no llegís, ets un esnob. Per estimar alguna cosa, has de conèixer-lo. El desinterès provoca incomprensió, que deriva en rebuig, convertit en por i després en odi: en por cap a alguna cosa que és incontrolable per desconeguda; en odi perquè això dóna sensació de vulnerabilitat, interpreta el desconegut com una amenaça o l'enemic.
En comptes de conrear-se i estudiar la informació per sentir-se segur, l'ignorant es referma en les mancances, de les que es mostra orgullós. S'empara en les dades falses que s'ajusten a la seva veritat i en altres milers d'ignorants que menyspreen als pocs que no ho són.
El desinterès provoca incomprensió, que deriva en rebuig, convertit en por i després en odi. Res resulta més atractiu per a un adolescent que la prohibició, tant de bo 'Los girasoles ciegos' sigui de nou un best-seller, per l'efecte Streisand.
Com estic convençut de que els polítics actuals són pràcticament analfabets (em tronxo de riure cada estiu quan surten articles sobre quins llibres porten a la maleta o quan els veig passejar, arrossegant els peus, per la Fira del Llibre), pensaven alguns que no tocarien la cultura. Doncs no és cert, de fet la cultura en totes les seves vessants, és el primer que censuren els règims dictatorials.
H estado el finde fuera.
ResponEliminaLa Junta de A es idiota.
Es más que recomendable, diría que obligatorio
salut
fins ara ho era de lectura obligatoria, a Andalusia ja no....
EliminaTener prejuicios -que es tanto como carecer de juicio- es un hábito muy extendido.
ResponElimina...sobre todo en la Junta de Andalucía actual. La ignorancia campa a sus anchas y con ella el desprecio hacia la cultura.
EliminaProhibir la recomendación, me suena a la de aquí de que los profes prohíben hablar en castellano en los recreos.
ResponEliminaUsted perdone, pero es que en los recreos solo se habla castellano, o muy mayoritariamente en castellano, por lo menos en Sabadell. Deme una prueba de que en algun colegio se prohíbe hablar en castellano en el recreo, porque no la hay, o quizás sea un caso excepcional...
EliminaEn ninguno,claro,por supuesto,aplícalo a prohibir la recomendación de una lectura.Es que esto de las noticias,hay que ser precavido,llevan mucha intencionalidad,porque según como la lees puede parecer una cosa y luego es otra.
EliminaCompara:alguna vez un profe de catalán,de buena fe dijo a un alumno-practica el catalán en el patio-, le cayó el San Benito,de que obligaba a sus alumnos a no hablar en castellano en el patio,joé como cambia la intencionalidad.Mira, yo me obligo hablar en catalán con mis nietos.¿Cómo suena? .Según como,muy mal.
Yo hablo en catalán con mis nietos, aunque Roberto es más de hablar en castellano, quizás por qué en la escuela a la que va, de catalanes hay apenas un 20%, de hecho, el habla con sus abuelos paternos (cordobeses) en castellano y con nosotros en catalán.
ResponEliminaPues igual pasa en casa,si es que esa es la normalidad.
EliminaUna normalidad que se ha forjado en la escuela catalana, tan denostada.
EliminaLa lengua catalana goza de un desmerecimiento cuyo origen se me escapa. ¿Anomalía democrática?
Eliminano, ignorancia mesetaria.
EliminaEspaña si que es una anomalía democrática, y piensa que el catalán es anterior al castellano, o ¿por donde entraron primero los romanos en la Península?
Elimina