La Junta d'Andalusia, on governen el PP i Ciutadans, amb el suport de Vox, ha retirat de les lectures recomanades de batxillerat 'Los girasoles ciegos', d'Alberto Méndez. Ho explica llucia Ramis a la vanguardia. 
'Los girasoles ciegos', és un llibre de relats sobre la repressió franquista ambientats en la Guerra Civil i la postguerra. I clar, no interessa que els joves coneguin la història del seu país, no fos cas que adquireixin esperit crític, faltaria més. El preocupant és que, en saber-se la notícia, proliferen els que diuen que, total, les lectures obligatòries no serveixen per a res, i que no hi ha millor manera d'odiar una obra que quan els teus professors et l'ensenyen. 
Aquest és l'únic llibre que va escriure l'autor, el va publicar Anagrama i el 2005 va guanyar el Premi Nacional de Narrativa i el Premi de la Crítica, un d'aquells llibres que sense proposar-s'ho va arribar gairebé immediatament l'estatus de "clàssic contemporani". El llibre va ser posteriorment convertit en una pel·lícula amb guió del propi autor i del gran Rafael Azcona.
Es pot llegir per entreteniment, per coneixement, i quan tots dos es combinen, sorgeix la passió. Però és difícil arribar fins aquí: si llegeixes, ets una rata de biblioteca. Si a sobre dius que llegeixes, ets un pedant. Si mai et acostarías amb algú que no llegís, ets un esnob. Per estimar alguna cosa, has de conèixer-lo. El desinterès provoca incomprensió, que deriva en rebuig, convertit en por i després en odi: en por cap a alguna cosa que és incontrolable per desconeguda; en odi perquè això dóna sensació de vulnerabilitat, interpreta el desconegut com una amenaça o l'enemic.
En comptes de conrear-se i estudiar la informació per sentir-se segur, l'ignorant es referma en les mancances, de les que es mostra orgullós. S'empara en les dades falses que s'ajusten a la seva veritat i en altres milers d'ignorants que menyspreen als pocs que no ho són.
El desinterès provoca incomprensió, que deriva en rebuig, convertit en por i després en odi. Res resulta més atractiu per a un adolescent que la prohibició, tant de bo 'Los girasoles ciegos' sigui de nou un best-seller, per l'efecte Streisand.
Com estic convençut de que els polítics actuals són pràcticament analfabets (em tronxo de riure cada estiu quan surten articles sobre quins llibres porten a la maleta o quan els veig passejar, arrossegant els peus, per la Fira del Llibre), pensaven alguns que no tocarien la cultura. Doncs no és cert, de fet la cultura en totes les seves vessants, és el primer que censuren els règims dictatorials.