La censura moderna pot ser més perillosa que el totalitarisme obert, ja que es troba oculta i incorporada a la rutina, va comentar el filòsof eslovè Slavoj Zizek, pel que fa a la filtració d'informació privilegiada de Google.
Aquesta setmana, el grup conservador de transparència Project Veritas  ha publicat documents lliurats per Zachary Vorhies, un exempleat de Google. Els documents semblaven confirmar que Google pot augmentar o reduir la classificació de les fonts de notícies d'acord a un conjunt de regles internes aparentment esbiaixades. Vorhies també va filtrar un document que detalla la "llista negra" de Google on es troben enumerats gairebé 500 llocs webs, inclosos mitjans conservadors i esquerrans.
L'intel·lectual creu que la "falsa elecció" entre la censura políticament correcta i el liberalisme radical és un parany. "Tots sabem que hem de censurar les coses en algun nivell, però la regla principal per a mi és que el procés ha de ser transparent. No de la manera -estic parlant de l'Occident desenvolupat- de la qual es fa ara, quan de sobte algú està prohibit i ni tan sols se li permet debatre ", explica Zizek.
També va explicar que no defensa l'anarquia en línia, i en comparar-la amb pel·lícules d'estil 'snuff' o pornografia 'hardcore', exposa la necessitat de crear alguna regulació per bloquejar el contingut que pugui resultar ser nociu a Internet. No obstant això, una de les coses que més li preocupa Zizek és la supressió de veus en línia per motius polítics.
Zizek va afirmar a RT que Google probablement no sigui l'única mega corporació tecnològica amb aquest tipus de control estricte sobre el menú digital dels seus usuaris, però "el procés no és una espècie de trama fosca", sinó una caiguda discreta "en una societat nova i controlada". Ja no saps "si hi ha policies secrets que et segueixen o hi ha algú que llegeix els teus correus", sosté, en explicar que el control modern està ocult i no declarat.
"El que és aterridor és que ni tan sols ho percebem com una cosa controlada. Simplement fem servir les xarxes socials, comprem coses, anem al metge, i totes les dades sobre nosaltres són allí. Però aquestes són les coses que percebem com la nostra llibertat. Llavors, el que percebem com a llibertat es converteix en la forma en què som controlats", conclou el filòsof.