Començarem un nou curs polític tant a Catalunya com a la resta d'Espanya amb l'habitual esperit aspre, malhumorat i antipàtic. Les nostres elits polítiques han fabricat la discòrdia, i han menyspreat les grans oportunitats de progrés econòmic que Espanya hauria aconseguit funcionant amb diversos motors, a l'estil alemany. Han envejat el motor únic de França.
"Madrid se'n va", deia Maragall fa vint anys. ¿Espanya capital París o Espanya capital Mèxic DF? Aquest estiu s'ha aprovat el pla Madrid Nou Nord. La ciutat avança cap a l'ideal que Ana Botella va descriure en una entrevista: "La megalòpolis del sud d'Europa, una capital de 20 milions d'habitants". Quant tardarà l'Espanya buida o buidada en adonar-se que el seu buit és conseqüència del creixement elefantiásic de la capital?
Segurament mai no podrà donar-se compte de la seva buidor, perquè l'atractiu del Gran Madrid és un imant per a tot espanyol de províncies amb talent i ambició. Les elits provincials defensen el model del Madrid colossalista perquè esperen fer negocis allà, triomfar allà, destacar allà, igual que desitjaven triomfar a París els més llestos i decidits francesos del segle XIX (aquells grans personatges de novel·la: el Julien Sorel de Stendhal, o el Lucien de Rubempré de Balzac).
La inèrcia del Gran Madrid és inmoderable. I la resistència de Barcelona a ser engolida i provincializada també. Aquest és un dels fonaments del conflicte, que persistirà. Mentrestant, el món accentua el seu neguit: a més de les pors econòmiques, de les grans corrents migratories i de la manca d'estabilitat mundial, en aquest estiu ha cristal·litzat el temor a un apocalipsi climàtic. Sembla estrany, oi ?, que enmig de tantes inquietuds mundials, a Espanya no es pugui acordar un mínim patriòtic. La lògica de la política ens exigeix abandonar tota esperança. Volen que la malaltia sigui crònica. Estem a l'hospital, els metges es barallen i s'ha anat la llum. - A.Puigverd, lavanguardia. Madrid s'en va, però Espanya s'en va a la merda.
Un bon article, carregat de seny i raó. Salut!
ResponEliminaUn somero vistazo a los firmantes del acuerdo aprobado permite sopesar sus intenciones.
ResponEliminacoge el dinero y corre, digo yo....
ResponEliminaPues creo que es muy triste que siempre estemos mirando a Madrid para compararnos. Por lo que parece necesitamos de un enemigo para sentirnos "algo". Eso de "I la resistència de Barcelona a ser engolida i provincializada també", me parece cuanto menos de mal gusto.
ResponEliminaLa culpa es fea y nadie la quiere, y pocos se han puesto a pensar que hemos hecho de esta ciudad una aldea grande.
La huida empezó hace mucho tiempo, no es de ahora. Empezó cuando la incumplida promesa del exhonorable al profesor Oró, al presentarlo por CiU al Congres en 1980, bajo promesa de ponerle a su disposición un laboratorio para investigación. Se quedó un par de años y se marchó a EEUU, a su cátedra al ver el engaño de como lo utilizaron. Pero tenemos la memoria frágil y nos gusta poner el ventilador apuntando al paralelo 50.
¿ Un sólo escritor catalán de los grandes que se nos haya quedado a vivir en nuestra tierra en esta última generación?...ninguno. No Marsé no, ni Mendoza, Carme Riera tampoco, que tienen el premio Cervantes. ¿Zafón? no...
Alguno de la generación latinoamericana ? Y eso que la Tusquets se los traía todos a vivir a la calle Caponata, en Sarriá.
Un investigador catalán que haya hecho lo mismo ?...ninguno
Algún filósofo (Linz en Yale y Castells en California...)
La alegría final no tiene desperdicio : "Madrid s'en va, però Espanya s'en va a la merda"...¿y?, ¿eso nos hace más grandes?, o nos empequeñece como personas.
Cuando una persona hace una crónica como esta se lo ha de hacer mirar.
No te res a veure la fugida y tot el que dius, simplement Puigverd esbossa la situació del creixementr desmesurat de Madrid, sense ordre ni control, el de Espanya s'en va a la merda - es meu - es refereix a la despoblació rural vers la capital del regne, que si arriba als 20 millons que pronosticaba la Botella vol dir molta despoblació, molta.
ResponEliminaPos no te res a veure tot el que dic. Ja está.
ResponEliminaJa saps que desvario. Amén
No desvaries, tot el que dius es prou cert, nomès que no té res a veure amb l'article de Puigverd.
EliminaSalut, i compte amb l'anisakis
Un escrit molt lucid, Puigverd és una persona moderada i intel·ligent, bescantada sovint per radicals emprenyats, de molts costats de l'espectre hispànic, Catalunya inclosa. Miquel, crec, com Francesc, que no té res a veure, repassa l'article. A banda de què Puigverd, precisament, no té aquesta mena de males intencions comparatives, si el segueixes una mica veuràs que és així.
ResponEliminaPer cert, Puigverd diu coses que gent de les espanyes ja percep de sobres, recomano un llibre que ja porta unes quantes edicions, La España vacía, de Sergio del Molino, madrileny, per cert, i lliure de sospites comparatives.
ResponEliminahttps://elpais.com/cultura/2016/04/19/babelia/1461071676_157409.html
el conec aquest llibre de la España vacía, en vaig parlar fa uns mesos, i es aixó al que es refereix Puigverd
ResponEliminaah, doncs aquell dia no et devia llegir, llàstima, busco el comentari
ResponElimina