En el seu infatigable viatge metafòric arreu d’aquest món, la família convergent ha aterrat aquest estiu a Hong Kong. Abans van passar unes setmanes a Ucraïna, acampats a la plaça Maidan de Kíev. S’ha evitat l’assolellada i annexionada península de Crimea, però hi va haver una bonica excursió a les boques de Kotor, l’extraordinària badia de Montenegro, balcó dels multimilionaris russos a la Mediterrània. Durant uns mesos, els catalans vam ser montenegrins. I abans kosovars. L’enclavament de Kosovo, baula perduda de la Gran Albània, terra humil i aspre, seu de la base militar més important dels Estats Units a l’ Est d’Europa, també va figurar a l’àlbum de les metàfores.
Encara es reben postals de Kosovo a Barcelona. Va ser una excursió arriscada, ja que sota la direcció de Jordi Pujol, expert viatger, el nacionalisme català dels noranta va evitar que el seu relat s’endinsés en el sagnant mosaic iugoslau. Pujol va fugir de Iugoslàvia i de la Lliga Nord italiana. Umberto Bossi no va trepitjar mai el Palau de la Generalitat i no va ser per falta de ganes. Les vegades que ho va demanar! Els hereus de Pujol ben aviat van posar la secessió d’ Eslovènia com a exemple per a Catalunya i van obrir relacions amb la Lliga Nord. El masover de Bossi, Roberto Maroni, va entrar al Palau de la Generalitat el 2014, convidat per Artur Mas. I el successor de Maroni, Matteo Salvinies va fotografiar unes quantes vegades amb la bandera estelada abans transformar la geniüda Lega Nord en el Front Nacional Italià. “ Salvini? No el conec pas!”, diuen ara alguns a Barcelona.
Amb Pujol, el nacionalisme català va anar a Lituània, Estònia i Letònia a finals dels anys vuitanta, quan les tres repúbliques bàltiques van començar a trencar amb Moscou, accelerant el col·lapse de la Unió Soviètica. “Catalunya és Lituània, però Espanya no és l’URSS”, va dir llavors Pujol, en una de les seves frases memorables. L’excursió catalana a Vílnius, capital de Lituània, no va agradar gaire al Politburó del Partit Comunista de la Unió Soviètica, però això no va impedir que Mikhaïl Gorbatxov visités el Palau de la Generalitat el 1990, en aquells temps olímpics en què tots els viatges d’ Estat a Espanya acabaven amb una visita a Barcelona. Amb Pujol també hi havia boniques postals de Baviera.
Evidentment, el Quebec, Flandes i Escòcia han ocupat sempre un lloc primordial a l’àlbum. Ara torna Escòcia. I podria tornar amb molta força. Segons com evolucionin les coses al Regne Unit, Escòcia podria convertir-se en un exemple veritablement interessant per a molts catalans no estrictament independentistes.
Joaquim Torra va dir ahir a Madrid que les protestes a Hong Kong contra Pequín inspiraran la resposta independentista a la sentència del Tribunal Suprem, si és condemnatòria. Si fos rigorosament cert, seríem davant un gir espectacular, ja que la propaganda independentista va fer córrer la brama que Catalunya disposaria d’un gran crèdit pont de la República Popular de la Xina per finançar els primers mesos de la República catalana. Es parlava d’11.000 milions d’euros. Les urnes de l’1 d’octubre del 2017 es van comprar a la Xina. Fa dos anys, oferien Barcelona com a perla de la Ruta de la Seda. Ara declaren la guerra a l’ Imperi del Centre. Robert Kaplan, apòstol de la geopolítica, aquesta no te l’esperaves!
En realitat, Torra va anunciar ahir a Madrid que el legitimisme convergent llançarà sorra propagandística de Hong Kong als engranatges electorals d’ERC, ara que Gabriel Rufián (155 monedes de plata) parla mandarí i adula el PSOE.
Postal de Hong kong
Enric Juliana
la vanguardia.
Compte que les postals de Hong Kong
a vegades arriben amb molt de retard
com la solució del procés...
a vegades arriben amb molt de retard
com la solució del procés...
Aquest article és d'ahir divendres, però avui el Director de la Vanguardia Marius Carol també toca el tema de Hong Kong, l'enllaç és a la versió en castellà perquè la versió digital de la vanguardia en català va sempre, a part de molt descuidada, un dia enrere.
No deseo polemizar, sólo haré un apunte para no animar a las personas que te leen a que lean mis "tonterías".
ResponEliminaSi el 155 hubiera estado aplicado por un gobierno al estilo chino en Catalunya, hoy estaríamos de luto.
Si el Sr Puigdemont se cree que yendo a favor de Hong Kong (y contra la RPCh), se gana peso específico, es que no tiene idea de estrategia.
Si el sr Juliana piensa que Escocia será un referente, se equivoca. No hay ninguna nación NINGUNA en todo los 26 restantes miembros de la EU que aceptarán una independencia de ninguna de las partes (por paises miembros)interiores del conjunto de la comunidad, por el simple hecho de que podrían salir perjudicados. Así Alemania con Sajonia; Italia con el Venetto, la Lombardía y la Cerdeña; Francia con Córcega y el país vasco-francés; Bélgica con el eterno problema valón/flamenco; Grecia con su problema con la región autónoma de Monte Athos; y no hablemos del problema de la antigua Yugoeslavia y los estados autóctonos, no están para esas bromas y no quieren saber nada de nuestras historias.
Tampoco encontrará ayuda de las máximas potencias, EEUU tiene en el punto de mira a Texas y la Baja California; Rusia lo tiene en Crimea ; China lo tiene con Formosa (Taiwan) y Hong Kong; India está en estado de guerra con Cachemira y Bangla Desh desde que se independizaron de ella...
En fin, sólo he puesto lo que leo, lo que observo y lo que buenamente presiento, y lo que presiento no augura nada bueno.
salut
Més o menys Juliana ja diu aixó, de fet, es limita a descriure el desori dels convergentes o postconvergents en emmirallar-se en altres contrades, des de l'avi Pujol amb Letonia, Lituania i Estonia.
ResponEliminaA mí siempre me interesa lo que escribes, Miquel, aun cuando no exista reciprocidad.
ResponEliminaPor aquí ha llovido toda la noche y los pájaros (que son dinosaurios taxonómicamente hablando y creo que por eso no te gustan, Francesc), han roto a alborotar.
Si me gustan los pájaros, lo que no me gusta son las palomas, las cotorras y las gaviotas, mala gente. El otro dia andaba por ahí de rama en rama un jilguero que se debia haber extraviado.
ResponEliminaGracias CHILOÉ, lo se y me consta. No te des por aludida, no va por ahí la cosa, y si me he expresado mal pido disculpas de todo corazón.
ResponEliminaBarcelona padece un problema muy serio, CHILOÉ, cierto es que no viene de ahora, pero no es menos cierto que cuando uno/a se presenta a alcalde diciendo que los anteriores lo han hecho mal (que lo han hecho), el/la que se presenta bajo promesas de hacerlo mejor y acabar con lo anterior, y con el caríz de una persona joven, las personas que le han votado piden que al menos no se superen cotas anteriores de salvajismo. Y simplemente no es así.
Pertenezco a una AAVV, esta es de carácter socialista/independentista (yo no lo soy de independentista), pero la AAVV funciona; esta, está en conexión con la Federación de vecinos de Barcelona, con la AA de Comerciantes, con el SAC (otra asociación comercial...y todos convenimos en lo mismo, esto no funciona.
Entonces porlo que parece hay que seguir votando a la sra alcaldesa por simple simpatía, sólo por eso, y eso tampoco es lo bueno.
Gracias por leerme. Prometo hacer lo mismo contogo, CHILOÉ...tengas salut ¡