Hi ha notícies que et gelen el cor, més en l'època actual en què se suposa que hauríem de començar a ser i comportar-nos com a éssers civilitzats, però la notícia de la tragèdia del camió frigorífic descobert a Essex amb 39 cadàvers té un rostre, i és amarg, molt amarg. El d'una dona vietnamita de 26 anys, Pham Thi Treball May. Pham anava en el contenidor hermèticament tancat del qual no va poder escapar. Quan es va adonar que al final era a prop, va enviar amb el mòbil un punyent missatge a la seva família al Vietnam.
"Ho sento molt, mare, pare. El camí a l'estranger ha fracassat. M'estic morint, no puc respirar. Mama, papa us estimo molt. Ho sento de debò mama". El missatge està datat el dimarts a les 22.30 hores, dos ara abans que el contenidor procedent del port belga de Zeebrugge arribés a la terminal d'Purfleet, al comtat anglès d'Essex.
D'acord amb el seu germà, la família havia pagat 30.000 lliures (37.000 euros) als "organitzadors" perquè Pham arribés al Regne Unit. Una quantitat importantíssima en un país on el ingressos anuals per càpita, segons el Banc Mundial, se situen en 2.200 euros.
Per aconseguir els diners que demanaven els traficants havien hipotecat la casa. "He perdut a qui volia i els meus diners", ha declarat el pare. Pham no és l'única vietnamita que hauria perit en el camió. Almenys sis persones d'aquesta nacionalitat figurarien entre els morts. A la luctuosa llista estaria Anna Bui Thi Nhung, una jove de 19 anys i Nguyen Dinh teu, un home de 26. Amb aquest últim la seva dona va perdre contacte dilluns i està desesperada. "Tinc un gran deute de pagar, sense esperança, sense energia per fer res", es lamentava.
Es creu que bona part dels emigrants procedien Yên Thành, un districte rural molt pobre, a la regió de la costa nord central del Vietnam, amb una població d'una mica més d'un quart de milió habitants. "Tot el país està de dol", va declarar a la BBC el pare Anthony Dang Huu Nam, un sacerdot catòlic, en contacte amb les famílies dels desapareguts, que assegura haver parlat amb "més de 100" persones que van deixar aquesta província" a la recerca d'una nova vida ".
L'organització VietHome, al servei dels vietnamites al Regne Unit assegura que hi ha prop de 20 persones denunciades com desaparegudes en dates que coincideixen la tragèdia.
La policia a la República d'Irlanda va confirmar dissabte la detenció d'un home en connexió amb les morts, amb ell ja són cinc, quatre homes i una dona, els arrestats. Els investigadors a Essex, després de tres dies d'interrogatori, han acusat el conductor del camió, Maurici Robinson, de 25 anys, d'homicidi involuntari. - "M'estic morint, no puc respirar" - Begoña Arce - elperiodico.com -

El que no acabo d'entendre d'aquest trist cas, és com es poden pagar 37.000 euros per viatjar en aquestes condicions, quan per molt menys diners es pot arribar a Europa amb avió, com arriba una gran part de la immigració.