Hi ha una cosa que si ens diferencia als Catalans dels Espanyols, i no és l'estètica sinó l'ética. Fixeu-vos en com mentre aqui analitzem la situació del dret i de l'inrevès, amb els seus pros i contres, enfrontant-no's al problema des de diferents opinions i punts de vista en tertulies assenyades i plurals, articles als diaris, etc, a Espanya van a pinyó fix amb el seu pensament únic imposat al seu dia per José Maria Aznar, sense a penes dissidents; potser per aixó és que a Espanya no existeix una expressió com:botifler.
CATALUNYA NO ÉS UN SOL POBLE - JAUMEV AROCA - LAVANGUARDIA.COM
"Catalunya no és un sol poble", va afirmar categòricament Pedro Sánchez a la roda de premsa després de l'última cimera de Brussel·les. També Pau Casado el dia 21 d'aquest mes va abundar en aquesta qüestió. Va dir: "Que Catalunya és un sol poble és un somieig totalitària". Ningú li va respondre. Sembla que ja no importa.
En un altre moment de la nostra història política ambdues afirmacions haurien rebut la rèplica immediata dels líders catalans. Que Catalunya era un sol poble va ser durant molt temps un axioma.
Superada, després del desastre de la Segona Guerra Mundial, la visió etnicista de la pàtria, aquest concepte rector de la política catalana, encunyat per Josep Benet en els anys seixanta, suggeria que Catalunya era un sol poble en la seva diversitat. En la diversitat d'orígens, classes i conviccions. Benet reivindicava a Catalunya com un subjecte polític complex. Complex però únic en si mateix.
Perquè s'entengui la diferència conceptual: mentre que Sánchez i Casado afirmen que la Catalunya actual no és un sol poble per subratllar la divisió interna de la societat catalana, Benet proposava fa mig segle precisament el contrari: que Catalunya era un sol poble tot que en el seu si convivien visions molt diferents del que significava ser català. Aquesta va ser la base de l'acord que va facilitar el retorn de la democràcia i l'autonomia a Catalunya en els anys setanta.
Bé és cert que el pacte polític al que va donar peu la idea d'un sol poble va ser clarament desigual en les condicions de partida. Les classes subalternes, els centenars de milers de treballadors del camp que van arribar a Barcelona abans i durant el franquisme, van acceptar participar en la devolució del poder arrabassat a la Guerra Civil a les classes rectores de Catalunya a canvi que aquestes compartissin amb els nouvinguts el progrés i els permetessin, amb la seva força de treball, endreçar els seus barris, construir els centres de salut i edificar les escoles que necessitaven els seus fills.
Ha passat gairebé mig segle. - A Catalunya han crescut com a mínim dues generacions des que Benet va il·luminar la idea que va forjar el pacte de la unitat a Catalunya. Avui els actors són ben diferents. Ja no hi ha classes rectores en els termes en què les vam conèixer -mesures en la distància política i intel·lectual que separa el mateix Josep Benet o Pasqual Maragall de Quim Torra-. De la mateixa manera que les classes subalternes són unes altres. A la seva manera, aquelles que van participar en el pacte i els seus descendents han progressat i s'han emancipat. Alguns dels seus fills i néts, avui, són independentistes perquè tampoc per a ells el projecte polític espanyol va resultar atractiu. (Paradoxa del present: els mateixos que han debilitat l'Estat, venent-la al millor postor en fines rodanxes, exigeixen des de les seves tribunes un Estat fort per respondre al desafiament de Catalunya.)
Al temps, la precarietat -aquest no és una dada menor per entendre els violents aldarulls de les passades setmanes- és avui un fenomen interclassista, afecta per igual als nous immigrants i els fills de les classes mitjanes. Bona part de la societat catalana viu comprimida a la base. Els seus salaris, els seus barris, les seves escoles i universitats i, sobretot, les seves expectatives no prosperen com ho van fer en la segona meitat del segle passat. Potser vivim llavors els millors moments de la nostra història.
Ara som una societat d'enorme complexitat. L'independentisme, que va trencar l'acord original, ha posat al descobert la precarietat dels consensos interns del país. Avui Catalunya és una nació avariada en massa coses.
Potser aquesta és una de les raons per les que costa tant fer marxa enrere als errors polítics comesos en els últims temps. Perquè ja no només estem discutint el si o no a la independència. En aquest sentit, que Catalunya aconsegueixi ser un país independent és una qüestió contingent. És una cosa molt més profund del que està en discussió, que s'arrossega del passat i amenaça el futur. Ja no és possible recuperar els consensos i el vell ordre social del qual emanava el principi rector d'un sol poble.
Ara, potser no queda més que avançar cap a altres aspiracions menys ambicioses, a altres representacions polítiques, socials i territorials potser més efectives. Potser aquí hi hagi la sortida. Amb independència de la independència.
No lo somos. Esto no es Jaén, ni Badajoz, ni Palencia. Esto es campo que da al mar. Origen de mil y una migración. Fenicios, griegos, romanos, judios, vándalos, moros y demás han poblado y despoblado cien y una vez el contorno. Y siguen. Aquí nadie es catalán de segunda generación, como en Berga, Vic, Manlleu o Taradell, esto es mil leches, y la gente tiene familiares en toda España, América y Europa.
ResponEliminaLas señas de identidad se están perdiendo, las une el idioma del colegio y el futbol, eso es cierto, pero poco más. A la salida, los moros ayunan, los chinos celebran su año nuevo, los bolivianos toman mate y los colombianos se van a bailar la bachata.
¿Has mirado la portada de todas las manifestaciones?, si parece un desfile de la Inserso pidiendo viajes más baratos a Alicante.
Esto, se lo quiten de la cabeza, lo alimentan mil familias que tienen el poder y se siguen juntando los fines de semana en el Liceo, pero poco más.
Quien se crea que dentro de tres generaciones habrá una república independiente, se lo quite de la cabeza, porque es más probable que haya la Confederación de Estados de Europa, y se nos mande desde Bruselas, Amberes, Berlín o Paris.
Salut
així és, pero cal veure-ho i n'hi ha que no ho volen veure de cap de les maneres. Son el que parlen del mandat de poble amb un 47% dels votants.
ResponEliminaSalut
Leo eso de que:
ResponElimina"Hay algo que si nos diferencia a los Catalanes de los Españoles, y no es la estética sino la ética. Fíjese en cómo mientras aquí analizamos la situación del derecho y del revés, con sus pros y contras, enfrentándose no s al problema desde diferentes opiniones y puntos de vista en tertulias sensatas y plurales, artículos en los periódicos, etc, en España van a piñón fijo con su pensamiento único".
Es que de descojono. ¿Ética?, jajajajajajajaja, es que me descojono.
No tenéis remedio, de verdad, por favor, independencia ya.
¿Sabes lo que es un divorcio con unas malas condiciones cuando no aguantas los desprecios del otro hijo de puta de pareja? No, no lo sabes. Lo quieres lejos de tu vista, por favor, mira a ver si puede ser lejos de mi puta vista. ¿TYenéis más ética que los españoles? Sois prepotente gentuza, y perdón otra vez por la gentuza.
Abrazo, porque sé que esto lo publicas para demostrar a tus conciudadanos subnormales sus carencias, y por eso te lo agradezco, campeón.
Perdona, pero me gustaria que escucharas las tertulias de cualquier radio o leyeras los artículos de opinión en los periódicos, como este mismo que he publicado hoy. Hay una pluralidad que en el resto de España no existe. Si Pitt, ética i estética, te guste o no lo entiendas o no, pero así és.
ResponEliminasaludos
PITT:
ResponEliminaPor aquí no : " tus conciudadanos subnormales", por aquí no. Todo tiene límites, y más si la página no es la nuestra. Pero jamás me he metido con personas que tienen un amor hacia los demás, aunque su coeficiente intelectual sea menor que el de la media.
Salut
También tienes razón en esto, a veces olvido que ETA podía matar y pedir diálogo, que en Alsasua se manifiestan contra la sentencia por una paliza a un ciudadano y que hay que dialogar con unos y otros, que el diálogo a la solución pero no se pueden decir según que palabras y de censuran los pezones en instragram.
EliminaPor favor, independencia ya. Seguiremos escuchando que España tiene la culpa de pedir el pasaporte o de los aranceles para una mierda de cava que se hace en cualquier sitio, perdón igual no se puede dexir mierda, ah, sí, la etica, me aprovecharé que no tengo ética al menos.
Después de la independencia de dirá que España pone problemas para que ingreséis en la UE, segurirá así per secula seculorum, porque sois superiores, más éticos.
NO es la primera vegada lo dels subnormals, a vegades la gent no es conscient del que escriu, pensava que aixó era cosa de TWITTER, on l'insult va a dojo.
ResponEliminaYa te definí ese término. Por favor, consulta el diccionario.
EliminaEn el diccionario no hay ni respeto hacia según que personas ni ética, eso que a mi me sobra y a ti creo que te falta. No acepto el diccionario como animal de compañía, y lo sabes, aunque sea por una vez, reconoce que no has usado un termino correcto al tratar a alguien de subnormal, como tampoco lo es de tratar de hijo de puta a alguien.
ResponEliminaMezclas PITT, la educación con el lenguaje. Cada vez que pones "subnormal" no tienes ni idea del daño que haces a los que tienen en la familia personas con el Síndrome de Down. A veces, deberías revisar lo que escribes en vez de darle al enter sin pensar, porque estoy seguro que lo haces sin maldad, pero eso no te salva, ya eres mayor para dejar caer algunas cosas que hieren.
ResponEliminasalut
Bueno, yo soy de BUrgos, señor Pitt y no soy precisamente independentista, ni forofo de independentistas, ni leches que lo pinto. No soy simpatizante de ETA y Otegui me parece un criminal y me parece por que lo es, tan sencillo como eso. Eso es un cosa y otra muy diferente creerse eso de que "somos un pueblo" ya sea España o Cataluña o las Islas Azores, como tampoco dice mucho de la capacidad de nadie englobar a todas las personas de una region con los mismos atributos. No todos los de Burgos somos altos, guapos, inteligente y bien dotados sexualmente, no se crea, aunque parezca imposible, les hay pequeños,feos, tontos e incluso (no se lo va a creer) impotentes (o eso me han dicho), como en todos los sitios, lo demas es un reduccionismo un tanto infantil, creo yo.
ResponEliminaUn saludo
Copio y pego
ResponEliminaEl Viernes Santo de 1910 cayó el 25 de marzo y Baroja dio una conferencia en la Casa del Pueblo del Partido Radical en Barcelona. Entre otras cosas dijo:
“Cataluña es, hoy por hoy, un pueblo grande, un pueblo culto, que no ha encontrado los directores espirituales que necesita… porque una nube de ambiciosos y petulantes, más petulantes y ambiciosos que los que padecemos en Madrid, han venido a encaramarse sobre el tablado de la política y de la literatura y a pretender dirigir el país”. Esos “geniecillos pedantescos”, concluía, “son los que necesitan cerrar la puerta de su región y de su ciudad a los forasteros; son los que necesitan un pequeño escalafón cerrado, en donde se ascienda pronto y no haya miedo a los intrusos".
Un saludo