La CUP ha fet pública una carta enviada a Felip VI en la qual donen els seus motius pels quals van declinar la seva participació a la ronda de consultes després de la qual el Rei va encomanar a Pedro Sánchez la formació de Govern.
La formació independentista, que comptarà per primera vegada amb representació a les Corts espanyoles, comença la missiva denunciant la repressió de la Dinastia dels Borbons a sang i foc des de fa segles:

"Nos habría gustado hablar del dolor que ha perpetrado su estirpe en "els Països Catalans" a lo largo de la historia, un mal que desde Felipe V nunca ha sido reparado. Felipe, de triste memoria, abolió las instituciones, reprimió al pueblo rebelde, que aun hoy le canta en su contra, y empezó la persecución de nuestra lengua. Seguramente, usted [Felipe VI] reina con el mismo nombre como el mensaje que sus padres decidieron mandarnos a todos los catalanes y catalanas. Han pasado los siglos, pero no así la función represora de la monarquía española contra nuestro pueblo".

I seguint aquesta mateixa línia repressiva dels Borbó, des de la CUP fan referència també a el moment actual, amb un descrèdit total i absolut de la família reial a Catalunya fruit de l'discurs del 'A por ellos' del 3 d'octubre de 2017'. Un discurs incendiari i que donava via lliure a l'atac brutal de l'155 contra les llibertats democràtiques després de la celebració del 'Referèndum de l'1-O.

"Su popularidad está por los suelos, y aun más después de que el 3 de octubre de 2017, cuando el pueblo catalán se sentía golpeado por las agresiones policiales, usted avaló la represión y nos dijo que la unidad de España es el único valor que interesa de verdad. En esto, usted y su padre han sido extremadamente fieles al dictador que los restituyó en el trono".

En aquest mateix sentit, la formació cupaire defensa també a tants que han estat represaliats i han vist com se'ls coartava la llibertat d'expressió simplement per ser contraris a la monarquia:

"Igualmente podríamos hablar del aumento de la represión contra decenas de personas por el simple hecho de adoptar una posición contraria a la monarquía y, aunque después la mayoría acaban en absolución, porque se trata de una muestra de la libertad de expresión ganada a pulso -como cuando se queman sus fotos-, obligan a pasar por el trance del proceso por injurias a la corona".

D'altra banda, la CUP fa una denúncia d'allò del lligat i ben lligat com a continuació de la dictadura franquista: Corrupció i vincles amb els lobbies empresarials i l'Ibex 35, o les amistats i llaços amb altres dictadures encara vigents, ...

"También podríamos hablar de la corrupción crónica que salpica a su familia, empezando por su padre, con una fortuna calculada en 2.000 millones de dolares, y siguiendo con la vergonzante absolución de su hermana Cristina. Los vínculos entre la monarquía y las empresas más importantes del Ibex 35; o la participación activa de la casa real en los negocios de venta de armas hacia dictaduras como la de Arabia Saudí. Todo en su conjunto, es una muestra de la continuidad profunda de los intereses representados por la corrupta dictadura franquista -a la que ustedes continúan otorgando títulos nobiliarios- gracias a su reconversión en monarquía parlamentaria: una continuidad que su padre desarrolló como figura central del nuevo consenso tras su protagonismo en el golpe de Estado del 23F; un consenso que consistió en un lavado de cara de la oligarquía política y económica del Régimen, así como también el mantenimiento de las fueras represivas y judiciales".

I el mateix denuncia la CUP quan Felip VI visíta Catalunya:

"Usted se rodea de aduladores que utilizan su figura como mascota de un régimen caduco. Empresarios, políticos y periodistas cortesanos que nada tiene que ver con los anhelos de la inmensa mayoría de nuestra sociedad: la libertad de expresión, los valores republicanos y el derecho a la autodeterminación".

Per finalitzar, la CUP assenyala que en lloc d'acudir a la ronda de consultes amb la seva Majestat, celebrarà un acte de denúncia a la monarquia al costat de diferents moviments socials i forces polítiques de l'esquerra de Madrid sota el títol d'El poble vol ser rei (El poble vol ser rei). https://www.izquierdadiario.es/La-CUP-publica-una-carta-desnudando-las-maldades-de-la-monarquia

Però hi ha més cartes adreçades a persones, com aquesta a Suècia al Sr. Nobel: CARTA A SUECIA



Distingit senyor Nobel:

Demano humilment que em sigui concedit el premi que porta el seu nom. Els meus motius són els següents:

Treballo com a comptable en una oficina estatal i, en l'exercici de les meves funcions, he escrit uns quants llibres, a saber: el Llibre d'entrades i sortides, el Llibre de balanços i el Llibre major. A més, en col·laboració amb el magatzemista, he escrit una novel·la fantàstica titulada Inventari.
Crec que li agradarien perquè són llibres escrits amb imaginació i tenen molta gràcia (són autèntiques sàtires). Si desitgés llegir-los, podria prestar-los, encara que per poc temps, perquè estan molt sol·licitats. Qui té més interès és l'inspector d'Hisenda, ja puc sentir la seva veu al despatx del costat.

Parlant de l'inspector, preveig que tindré certes despeses perquè em temo que els llibres no seran del seu gust. Precisament li escric a vostè aquesta carta perquè el premi em permeti sufragar-los. Si us plau, enviï el gir al meu domicili. Deixaré una autorització a nom de la meva dona, per si jo no fos a casa el dia que vingui el carter. En aquest cas, els diners serviràn per pagar a l'advocat o... Esperi un moment, senyor Nobel, acaba d'entrar l'inspector...

Ja ha marxat. ¿Sap què li dic, senyor Nobel? Envieu-me millor dos premis. No té vostè ni idea de com s'han disparat els preus. Carta per Suècia - Slawomir Mrozek


O la mare de totes les cartes que se'escriuen i es desescriuen, el model de redactat de carta que haurien d'haver pres com exemple els de la CUP i Zozek, la carta...



Mercaderies Generals Abelman Kansas City, Missouri Estats Units
Senyor I. Abelman, cavaller mongoloide:

Hem rebut per correu els seus absurds comentaris sobre els nostres pantalons. Comentaris que revelen clarament la seva total falta de contacte amb la realitat.
Si tingués major consciència del món, ja sabria o comprendria que aquests problemàtics pantalons es van enviar amb ple coneixement nostre de que eren inadequats pel que fa al llarg es refereix.
«Per què? Per què? »Vostès, amb la seva xerrameca incomprensible, són incapaços d'assimilar conceptes mercantils progressistes a la seva visió del món, lamentable i passada de moda.
Els pantalons que els enviarem eren un mitjà de comprovar el seu esperit d'iniciativa (una empresa mercantil més intel·ligent i més desperta seria capaç d'aconseguir que els pantalons de camal tres quarts es convertissin en prototip de la moda masculina. És evident que tenen vostès uns programes de publicitat i comercialització molt deficients) i són un mitjà de posar a prova la seva capacitat per complir amb els requisits bàsics del distribuïdor d'un producte de tanta qualitat com el nostre. (Els nostres lleials i diligents distribuïdors poden vendre qualsevol pantalon que porti l'etiqueta Levy, per molt abominable que sigui d'hechura i disseny. Pel que sembla, vostès són gent sense fe.)
No volem que ens molestin en el futur amb queixes tan insulses. Si us plau, limitin vostès la seva correspondència exclusivament a comandes. Som una organització activa i dinàmica, només podran obstaculitzar la nostra missió i les seves vexacions i insolències. Si torna vostè a molestar-nos, senyor, sentirà el mossegar del fuet en les seves espatlles repugnants.


                                                       Colèricament seu, 

                                                        Gus Levy, president


Señor I. Abelman, Caballero mongoloide.
LA CONXORXA DELS NECIS - JOHN KENNEDY TOOLE


El nexe en comú de les tres cartes és que cap d'elles es seriosa, o potser ho seria si de cas l'última.