Les sardines han creuat les fronteres d'Itàlia. Un mes després de la concentració inaugural a Bolonya contra el líder de la Lliga, Matteo Salvini, el moviment va celebrar protestes aquest dissabte a 23 ciutats de tot el món en suport a la manifestació de Roma. Madrid va estar entre les 14 capitals europees que van intentar reunir no només a emigrats italians a Espanya, sinó també a tots els que no es conformen amb el llenguatge "racista, xenòfob i populista" de la ultradreta.
Amb el lema "som més que VOXotros", les sardines de Madrid han volgut demostrar que es tracta d'un problema que també afecta als espanyols, com recorda un dels organitzadors, Erik Zanon: "No és per anar en contra d'una persona o un partit sinó una idea política que respon a les tripes de les persones, que a Espanya està representada per Vox. Les Sardines diuen com s'hauria de fer política però és la política que s'ha d'ocupar de que això es faci", afirma.
Al voltant de 400 sardines s'han concentrat a la Porta de Sol des de les cinc de la tarda. Mentre alguns intenten etiquetar amb una posició o un partit, a les places les banderes polítiques són vetades. Fins i tot les del Partit Democràtic (PD), que s'ha mostrat molt partidari de les protestes, tot i que el seu secretari a Madrid, Michele Testoni, figura entre els organitzadors: "El bonic d'aquest moviment és que és lliure, espontani, amb continguts generals i per això anem sense banderes. No es pot parlar de qüestions burocràtiques a les places. Qui diu que s'hauria és perquè li fa por", sosté.
El moviment ha aconseguit omplir al llarg de l'últim mes més de 30 places italianes que es reconeixen en els valors antifeixistes del seu manifest. Aquest dissabte el Bella Ciao, el popular himne partisà d'alliberament del feixisme, ha tornat a ressonar en cadascuna de les ciutats un cop més. A la Porta de el Sol, ho va cantar en versió flamenca Noelia La Negri, una cantant d'origen gitano, com a mostra de suport a les minories.
La protesta de les sardines va impactar als emigrats a Europa i els EUA: París, Londres, Berlín i Brussel·les es sumaven, a poques hores de l'esdeveniment, a més de 1.000 persones a les xarxes i Amsterdam i Sant Francisco a més de 500. Però la massa és heterogènia i mescla a persones de diverses ideologies polítiques. A Madrid, els entrevistats, des d'estudiants Erasmus fins a persones de 50 anys, van declarar votar partits d'esquerra com el PD o +Europa però hi havia també electors de el Moviment 5 estrelles. Per a les sardines aquesta és la riquesa del moviment, per la Lliga és la seva pitjor debilitat.

NACE EL MOVIMIENTO DE LAS SARDINAS: 

Italia asiste con expectación y curiosidad a un nuevo fenómeno de masas denominado las “sardinas”. Se trata de un movimiento que ha nacido para despertar una conciencia política contra el populismo, en particular contra la retórica de la Liga de Matteo Salvini. Todo partió de Bolonia, el 14 de noviembre, una semana antes de que llegara el exministro del Interior, haciendo campaña electoral para las elecciones de Emilia-Romagna, tradicional feudo de la izquierda, que se celebrarán el próximo 26 de enero. VER MÁS EN ABC.ES