L'OMS no recomana avui cap mena de suspensió de viatges. Tot i que un nou virus és sempre un problema, com a societat no podem permetre que condicioni el nostre mode de vida - Antoni Trilla 

- Ningú s’ho esperava fa unes quantes setmanes. La normalitat del pròxim Mobile World Congress (MWC) s’ha vist afectada per l’epidèmia d’infecció pel nou coronavirus 2019-nCoV a la Xina i per algunes decisions adoptades per diferents protagonistes relacionats amb el MWC.
La Xina, i en concret la província de Hubei i la seva capital, Wuhan, pateixen una epidèmia que estan intentant controlar amb esforços titànics. El 99% de casos d’infecció per coronavirus, avui ja més de 40.000, amb un miler de morts, s’han registrat a la Xina. D’aquests, gairebé el 70%, a Hubei. Només un 1% de casos s’ha registrat fora de la Xina, a 24 països (incloent-hi Espanya), amb cadenes de transmissió (casos secundaris a partir d’un primer cas importat) molt curtes fins ara. Per situar les coses en perspectiva, tot i que potser inexacta, el nombre de casos d’infecció per coronavirus a la Xina és inferior a 3 casos/100.000 habitants. La grip, a Catalunya, aquesta setmana ha assolit xifres de 360 casos/100.000 habitants: més de 120 vegades superior a la incidència d’infecció per coronavirus a la Xina. Els dos casos d’infecció per coronavirus detectats a Espanya entren dins del que es podia esperar. El nostre sistema d’alertes i emergències sanitàries funciona, es treballa en equip i s’apliquen els protocols establerts a la UE: detectar el cas, aïllar-lo, tractar-lo i seguir tots els seus possibles contactes. D’aquesta manera és molt probable que la cadena de transmissió es pugui controlar adequadament. Hi ha moltes coses que no sabem amb certesa d’aquesta malaltia, però la majoria de casos (80%) són lleus. Els casos greus i la mortalitat (2%) s’aniran ajustant a la baixa amb seguretat en les pròximes setmanes, quan augmenti la detecció de casos lleus. Hi ha dades de l’OMS que indiquen que les mesures de control estan alentint l’epidèmia a Hubei i controlant millor la situació a la resta de la Xina.

Malgrat tot, la sensació de risc i el nerviosisme s’estenen pel món. Algunes companyies multinacionals han adoptat una actitud d’aversió extrema al risc, respectable però que no es basa en evidències científiques, i no acudiran al MWC. L’OMS no recomana avui cap mena de suspensió de viatges. L’organització del MWC ha decidit adoptar mesures especials per reduir el risc en totes les seves instal·lacions durant el congrés, extremant les precaucions de neteja i prevenció, fins i tot prohibint l’entrada al MWC als participants procedents de Hubei (si és que algun pogués venir) i als procedents de la Xina que portin menys de 14 dies fora del seu país.
No podem garantir que alguna cosa no podrà passar mai. Podem garantir que sabem al que ens enfrontem i com gestionar-ho i controlar-ho, amb la seguretat addicional que ens proporciona la confiança en el nostre sistema sanitari i tots els seus professionals.
Estem preparats (abans, durant i després del MWC) per fer front a l’eventualitat que es pugui detectar un cas d’infecció per coronavirus en un participant del MWC, igual que en un turista, en un visitant ocasional o en qualsevol altre ciutadà del món, incloent-hi tots els que vivim o treballem cada dia aquí.
Ja ho sabeu, en cas de dubte, cal escoltar al Dr. Trilla.