ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

FRAGILITAT


Mentre l'atenció del món continua absorbida pel coronavirus del que diuen que en 18 mesos ja tindràn una vacuna, una epidèmia per a la qual sí que hi ha vacuna, ha matat més de 4.000 nens a la República Democràtica de Congo. L'Organització Mundial de la Salut fa mesos que demana ajuda, però la situació s'ha perdut en l'oblit. Es tracta del xarampió. El xarampió és una malaltia provocada per un virus. La seva marca característica són les taques vermelloses a la pell. La majoria de la gent que la pateix es recupera, però en alguns casos pot causar inflamació en els pulmons i al cervell que maten el pacient.
La grip mata cada any més de sis mil persones a Espanya, i la pneumònia infantil, aquesta malaltia, gairebé sempre provocada per pneumococs per als que hi ha vacuna i antibiòtics -tot i que també la causen virus i fongs-, provoca cada dia la mort de més de 2.000 nens menors de 5 anys. Una mort cada 39 segons. Més de 800.000 l'any passat. I hi ha mes casos de diferents tipus en aquest món globalitzat, a part de camps de refugiats, els rohynas i les guerres no guerres que s'estenen pel tercer món. 
Però a nosaltres només ens preocupa el Coronavirus de Wuhan, el Covid-19 com l'han batejat. I ens preocupa per motius merament econòmics o polítics, aquí no hi ha compassió ni ànim d'ajuda, ens preocupa per què impedeix que se celebri el Mobile World Congress, o perquè les empreses tèxtils Espanyoles que fabriquen alli molts dels seus productes no saben si els podran rebre i ja estan buscant proveïdors per altres llocs.
A aquesta mesquina societat ens ha conduït la globalització, a una societat egoista i mercantilista que prioritza els seus problemes i atencions a la pura necessitat material, potser per això anem com anem de Guatemala Guatepeor, i potser per això tenim els polítics que tenim que no deixen de ser un fidel reflex de nosaltres mateixos i amb ell de la nostra mesquinesa.

Sempre he pensat que la nostra espècie no es mereix un final digne com a tal, res grandiloqüent com lluitar contra alienígenes que ens volen destruir, o contra fenòmens naturals com els tsunamis, grans terratrèmols o apocalipsis per l'estil que cada dos per tres ens anuncien la fi del món. Seria millor un simple microbi, un bacteri, una cosa petita molt petita com nosaltres, que allunyats de tota grandesa ens exterminés, i crec que aquest és el motiu del pànic que ha generat el Covid-19, la seva petitesa que ens mostra cruament la nostra impotent fragilitat.

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Que en España hayan muerto 6000 personas por la gripe no quita para que ayer hayan muerto sólo en las 24 horas, 242 personas en el epicentro de la provincia china donde nació la epidemia.

    Comparar las muertes de la fiebre española, la peste bubónica, la gripe asiatica, la común o la viruela con lo que hoy está pasando es una mala comparación.

    las enfermedades nuevas traen el desconcierto porque no hay vacuna que la contrarreste, y mientras no se sepa el foco primigenio no habrá solución.

    Anular el Mobile no es prohibirlo, es tomar medidas a favor de la población. Se pierden 500 millones de euros, cierto, pero nadie dice cuanto se perdería si se da un sólo caso positivo en nuestra ciudad.

    No calculamos ninguna magnitud simplemente porque no tenemos datos. Hacemos de jueces, abogados defensores, fiscales, notarios , administradores de justicia, albaceas e incluso portavoces de algo que desconocemos, que lleva a 1200 muertos oficiosos (no se sabe nada porque a los muertos chinos se les impide velarlos), que tiene 70.000 personas en observación, 11 millones de personas secuestradas en una ciudad sin poder salir ni entrar; la potestad de eliminar al ministro de sanidad chino (ayer a la noche) y la seguridad de que que es sumamente contagiosa.

    ¿Vale la pena arriesgarse porque la economía lo necesita?
    El ser humano ha convertido la vida en un espectáculo, y la valora como tal. Creo que lo prudente es acabar con la epidemía, no hacer conjeturas de aficionado y posponer un congreso que sólo afectaría a la población en general y por ende a la marca de la ciudad.

    Como decía Lopez Rodó cuando le preguntaban que es lo que se tenía que hacer, con Paco de cuerpo presente: Ahora, lo más urgente es esperar.

    ResponElimina
  2. No s'ha suspès cap altra fira enlloc, fixa't amb l'EIS a Àmsterdam, el Covid-19 és l'excusa, no el motiu, i potser el Mobile no és tant important com semblava, i els motius de la cancelació d'empreses són més econòmics o polítics que altra cosa.

    ResponElimina
  3. Miquel siempre habla claro y, dejando a un lado su aversión hacia mí, he de reconocer que a veces con lo que dice se sale. Lo borda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estás equivocada, CHILOÉ. Y me pesa. No esa la imagen que deseo darte, y si la doy el errado soy yo.
      Lo siento y pido disculpas; en muchas ocasiones lo que se escribe se mal interpreta, o se escribe mal (puede ser este el caso).
      La palabra "adversión" es muy dura. Discrepamos, pero nada más.

      Una demostración de que lo que te comento es cierto ha sido una entrada en este bloc de hace tres o cuatro días, en la que me dirigí a ti sin ningún tipo de problemas y de la que dejo el anexo.

      https://blocfpr.blogspot.com/2020/02/una-societat-fragil.html

      Salut, CHILOÉ.

      Elimina
    2. No me había dado cuenta, Miquel. Gracias. Soy una perfecta idiota.

      Elimina

  4. Como dice Miquel que decía López Rodó cuando le preguntaban que es lo que se tenía que hacer, con Paco de cuerpo presente: Ahora, lo más urgente es esperar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Salut, FRANCESC.
      También tu y yo discrepamos....pero poco más. No podemos estar de acuerdo en todo, es que es imposible, como tampoco nos gusta todo lo de Cervantes. Debatir sin insultar; poner puntos de vista equidistantes; no intentar hacer cambiar de idea al oponente. No desear la victoria en el bis a bis...se trata de eso, de ver puntos de vista y de respetarnos.
      Una abraçada i a veure si la cosa se apaña.
      salutte

      Elimina
  5. Discrepar es bo, però cal saber fer-ho, no és fàcil en aquests temps de tensió permanent.

    ResponElimina