ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

UNA SOCIETAT FRÀGIL


La societat anomenada democràtica, un cop establerta a l'estadi de l'espectacular integrat, sembla ser admesa a tot arreu com la realització d'una perfecció fràgil. Així doncs, no ha de ser exposada a atacs ja que és fràgil; d'altra banda no és atacable ja que és perfecta com mai ho va ser cap societat. És una societat fràgil perquè ha de realitzar un gran esforç per dominar la seva perillosa expansió tecnològica. Però és una societat perfecta per ser governada; i la prova d'això és que tots aquells que aspiren a governar volen governar en ella, amb els mateixos procediments, i mantenir-la gairebé exactament com és. Per primera vegada en l'Europa contemporània, cap partit ni fracció de partit intenta ja fingir que tractarà de canviar alguna cosa important. La mercaderia no pot ser criticada per ningú: ni com a sistema general ni com una pacotilla determinada que als empresaris els ha convingut col·locar en aquest moment al mercat.
A tot arreu on regna l'espectacle les úniques forces organitzades són aquelles que desitgen l'espectacle. Així doncs, cap pot ser enemiga del que existeix, ni transgredir l'omertà que fa a tot. S'ha acabat amb aquella inquietant concepció, que va dominar durant dos-cents anys, segons la qual una societat podia ser criticable i transformable, reformada o revolucionada. I això no s'ha aconseguit amb l'aparició de nous arguments sinó simplement perquè els arguments s'han tornat inútils. Amb aquest resultat es mesurarà, més que el benestar general, la terrible força de les xarxes de la tirania.
Mai la censura ha estat més perfecta. Mai a aquells a qui en alguns països encara se'ls ha fet creure que són ciutadans lliures, se'ls ha permès menys donar a conèixer la seva opinió, ja que es tracta d'una elecció que afectarà la seva vida real. Mai ha estat permès mentir amb una falta de conseqüència tan perfecta. Se suposa que l'espectador ho ignora tot, que no mereix res. Qui sempre mira per saber la continuació, no actuarà mai: i aquest ha de ser l'espectador. Sovint se sent citar l'excepció dels EUA, on Nixon va acabar per patir un dia una sèrie de negacions massa cínicament barroeres; però aquesta excepció totalment local, que tenia antigues causes històriques, manifestament ha deixat de ser certa, ja que els presidents posteriors han pogut fer recentment el mateix amb impunitat. Tot el que mai ha estat sancionat està veritablement permès. Resulta arcaic doncs parlar d'escàndol. S'atribueix a un rellevant home d'Estat italià, instal·lat simultàniament en el ministeri i en el govern paral·lel anomenat P2, Potere Due, una frase que resumeix profundament l'etapa en què -amb una mica d'avançament Itàlia i EUA- ha entrat el món sencer: "hi havia escàndols, però ja no n'hi ha." - GUY DEBORD 

Publica un comentari a l'entrada

8 Comentaris

  1. Mira, me coges con La sociedad del espectáculo, del autor que haces referencia.
    Voy por su segunda lectura, porque se, me he perdido la mitad de las cosas por el camino.

    Insiste en la teoría de la alienación (enajenación, más bien), que no es más que el tiempo que te roba todo lo que te distrae, y ese es el precio a pagar.

    Viene a cuento por China, insisto yo, porque han cambiado abalorios (todo lo lúdico) por tiempo más control.
    Ahora ya no es Mao quien los tiraniza, sino la Visa, y necesitan trabajar para adquirir dinero con el que pagar ocio.
    China es un paradigma, y ha sucumbido al capitalismo más brutal.
    Si puedes lee el libro que te he reseñado.
    salut

    ResponElimina
  2. L'estic rellegint Miquel, i cert és que a cada nova relectura descobreixes matisos que se t'havien escapat.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Pues a mi me parece muy interesante, fíjate que lo estoy releyendo en pdf, que no és demasiado cómodo.

    ResponElimina
  5. Olvídalo. No se trataba de eso, aunque sin pretenderlo me das la razón, el sistema blogspot está en mantillas. Otra cosa que me intriga: ¿Que opináis sobre Mobile World Congress de Barcelona? ¿Estamos vendidos a los intereses de terceros? -por supuesto que sí- ¿Creéis que se debe celebrar?

    ResponElimina
    Respostes
    1. El escrito que publicaré mañana precisamente va sobre el Mobile.

      Elimina
  6. CHILIOE:
    Tengo mi particular idea del mismo

    http://totbarcelona.blogspot.com/2020/02/el-gobierno-catalan-el-mobile-y-los.html

    Salut.

    ResponElimina