Aquesta primavera es complirà un lustre de el començament de la crisi de gestió del refugi en les fronteres europees. Llavors la Unió Europea no va ser capaç de donar una resposta basada en drets al drama humanitari que estava succeint en el seu propi territori. Europa va decidir mirar cap a un altre costat. Es van escoltar els cants de sirenes que van proposar la signatura d'un acord mitjançant el qual, a canvi d'una bona suma de diners, Turquia s'oferia a contenir els fluxos migratoris procedents del conflicte sirià. Aquest acord, tal com van advertir en el seu moment les organitzacions de drets humans, encara que va reduir el nombre d'arribades a través del mar Egeu, però, va incrementar exponencialment la mortalitat d'aquells que intentaven fer el pas. Novament, Europa va mirar cap a un altre costat, només es va fixar en els freds números i va pensar que aquest procés d'externalització fronterer havia estat una gran idea.
Turquia, o millor dit, el seu president Erdogan, va decidir, com era d'esperar, utilitzar com a arma geopolítica a tota aquesta població que vol escapar d'un conflicte que ja dura massa a Síria. La seva apel·lació a l'absència de suport a la regió per part dels seus aliats de l'OTAN és el seu argument. És curiós, si no fos tan dramàtic, que en una època de sofisticació tecnològica, de guerres híbrides i postmodernes, estiguem sent testimonis de la utilització d'una de les armes més poderoses, les poblacions, com a element de pressió política.
Amb l'excusa de l'arribada de refugiats sirians, Erdogan ha obert la frontera amb Grecia, la policia grega va reforçar ahir els seus efectius a l'altre costat de la reixa i va repel·lir amb gasos lacrimògens i fins i tot trets a l'aire els successius intents d'assalt, per part d'homes joves de nacionalitat afganesa, pakistanès, iranià o iraquià, entre d'altres. Mentre, grups d'ultres grecs ataquen les llanxes, amb la intenció de trencar el motor, abocar tota la gasolina a la mar, punxar l'embarcació o remolcar-la fins a aigües turques. "Els apunten amb pistoles, vestits amb uniformes negres. A vegades a la nit i de vegades a plena llum del dia", relata a El Mundo Eva Cosse, l'autora de l'informe de Human Rights Watch. Amnistia Internacional també ha documentat situacions molt similars a la frontera de Evros.
El més sorprenent i insultant del que estem sent testimonis són les mesures que estan adoptant alguns dels països europeus en relació amb aquesta nova crisi humanitària. Lluny de revertir la dinàmica d'externalització, criminalització i militarització de les polítiques migratòries, ara a tot això li sumen la utilització del dret comunitari per a negar el dret d'asil. Grècia ha estat el primer a suspendre l'asil, però no serà l'últim, ja que Brussel·les li ha donat suport sense fissures. Si hi havia por a una onada iliberal a Europa, sens dubte, això li dóna encara més ales. Una vegada més, Europa ha traït els seus principis, aquesta Europa que tant lloen Puigdemont i Comín potser per qué els hi convé, és cómplice dels assasinats de migrants que s'están produïnt a les costes de Grecia i Turquia. Com deia Llach a Campanades a mort: Assassins de raons, de vides, Que mai no tingueu repòs en cap dels vostres dies. I que en la mort us persegueixin les nostres memòries.
No nos confundamos, somos nosotros, tu y yo y el resto los que propiciamos esto. ¿Quien esta dispuesto a repartir su riqueza? la respuesta es sencilla, nadie y eso nos abarca a todos, algunos, por lo menos, lo reconocemos, otros creen que son buenos.
ResponEliminaHace poco hemos visto que algunos "solidarios" daban el dinero que recibían de los presupuestos del estado al partido, ahora ya se lo quedan integro y eso que les da más que de sobra para repartirlo, ¿lo han donado a causas humanitarias? no, ¿Lo han donado a instrumental medico? no, se lo han quedado, como hago yo.
Europa somos los europeos y no somos diferentes en algunas cosas al hombre primitivo que buscaba acaparar alimentos para el futuro, aunque se le pudrieran. Europa es un conglomerado de buenas intenciones, que solo son validas para los que estamos dentro, asi de sencillo y todos, y cuando digo todos es todos, queremos que siga siendo asi. ¿Quien renunciaría a un 20% de sus ingresos para acoger a gente? la respuesta es sencilla, nadie.
No es eso Daniel, no hay que repartir nada, solo acoger a esta gente, una gente que en muchos países además los necesitan como mano de obra, aunque sea barata. Y luego solucionar los problemas de origen para evitar estas migraciones producidas por conflictos externos. Y eso si que es de nuestra responsabilidad, o de nuestros Gobiernos.
EliminaSí señor. Es imprescindible dejar de enfocar el tema de la inmigración desde el ángulo de la solidaridad, cuyo reverso implícito abocaría dicen los menos informados en una insostenibilidad del sistema con la consiguiente desestabilización de la sociedad. Hay que sacarlo del ámbito de la caridad y empezar a verlo como lo que realmente es: Una oportunidad. Una oportunidad en nuestro propio interés, en interés de la despoblada y envejecida Europa. La resistencia podría parecer lógica, pero todos los estudios e informes internacionales sobre la materia coinciden en señalar que el impacto de la inmigración sobre la cultura social y política de los países receptores es insignificante, y que las ventajas exceden con mucho a sus costes. Hay que cambiar el registro. Son los tópicos y la información sesgada, errónea o manipulada los que invirtiendo los términos convierten en problema lo que debería ser oportunidad. Y todo ello sin olvidar que el hecho de abandonar un país en guerra, corrupto o con grandes dosis de violencia o violación de derechos humanos, constituye -como derecho inalienable que es- uno de los reductos primordiales y básicos de libertad que pertenecen a todo ser humano de manera natural.
EliminaAsí es como deperia de ser, recuerdo que hace muchos años Jordi Pujol sugería que habia que industrializar el norte de Àfrica (FÍJATE QUE POCOS INMIGRANTES TUNECINOS HAY), y en vez de eso se han dejado de la mano de dios o más bien del demonio a todos estos Países desgobernados en medio de guerras de tribus, gobernados por títeres de Europa o EUA, lo que Rumsfeld diria, nuestros hijos de puta, puesto que los hem os colocado ahí nosotros.
EliminaEn el fondo se trata como decía Tagore, que en vez de darles pescado hay que enseñarles a pescar.
Esto sí que es bueno: La criminalización de los extranjeros ilegales "indeseables" y su deportación secularmente auspiciada por el más peligroso de todos los gremios.
ResponElimina...el gremio del capital.
EliminaCreo que está todo comentado.
ResponElimina