Ahir vaig tornar a veure Contagio de Soderbergh, i és que la pel·lícula reflecteix molt bé el que ens està passant amb el coronavirus, fins i tot en la figura del blocaire Jud Law, una premonició més sobre el que ens ha sobrevingut. Però no sé si tinc encara plena consciencia del que està passant, ajuda el fet fins ara de no tenir cap familiar afectat pel virus i que el confinament no altera massa la meva vida normal. Llevat de sortir al matí una hora i mitja a caminar o amb la bicicleta, la resta del dia ja estaba confinat a casa voluntàriament, i aquest fet vulguis que no ajuda a superar el confinament o hibernació que deia un destacat líder sindical.
La sensació es que estem vivint una pel·lícula de ciència-ficció, patint un atac planetari a la nostra convivència, reclosos sense sortir de casa per no augmentar el perill que ens pot destruir. Els carrers són buits. La gent només surt per aplaudir el soldat desconegut que intenta salvar-nos del malson. Radio i televisió transmet dia i nit els comunicats de guerra: el nombre de morts i ferits, aquí i a la resta del món. També apareixen a la televisió el capità mèdic i alts càrrecs dels exèrcits de terra, mar i aire, que informen de les baixes i de la construcció de més hospitals de campanya. Aquest quadre que ens descriu Lluís Bassat no és del tot cert, com sempre, el comportament de la societat va per barris, i al meu barri, potser pel fet que en un radi molt petit hi ha el Mercat Municipal, un Dia, un Condis, un Consum i el que en queda del Supermercat Juma, a banda de tres fruiteries i la Farmacia, la veritat és que pel matí hi ha prou moviment, passejants de gossos a banda, si que per la tarda es redueix molt el moviment de la gent.
També n'hi ha que encara no se'n deuen haver assabentat del confinament, aquest mateix matí dues noies assegudes a un banc sota casa a la Plaça Junqueres l'han fet petar més d'una hora sense mascaretes ni gos per justificar-se.
Deu ser el que deia, no tenim plena consciència del que està passant, i el pitjor que encara està per venir, quan acabí la pandèmia i comenci el drama econòmic que serà duríssim i ens acabarà afectant a tots. En certa manera ens fem l'orni i amaguem el cap com un estruç covard, i és potser això, aquesta actitud el que ens salva, admetre la gravetat de la situació en el seu tot seria terrible, difícil d'asumir, i en aquest sentit si que s'hauria d'agrair als Governs, tant l'Espanyol com el de la Generalitat que ens hagin anat avisant de la magnitud del problema mica en mica sense plantejar-nos la gravetat de cop, fet que ens ha ajudat a relativitzar-ho i pair-ho.
La gent gran, els que hem fet setanta anys o més, intentem per tots els mitjans no ser preses de l’atac del virus, perquè els nostres metges ja ens han dit que donaran prioritat a salvar la vida dels joves amb més anys al davant. Lògic, però dur, ¡ és el que pertoca, encara que a nivell de geriàtrics és podia haver fet alguna cosa més, però per aquesta pandèmia com per la vida no hi ha manual d'instruccions i de fet tots els Governs han caigut més o menys en els mateixos errors, improvisant mesures sobre la marxa amb major o menor encert, i no és ara el moment de demanar responsabilitats als Governants, i possiblement quan passi tot tampoc hauria de ser-ho, però aquí em temo que ja apareixerà la miseria política de l'oposició per intentar treure redit de la situació.
Aquesta pel·lícula de ciència-ficció, no acabarà bé, guanyarem l’enemic perquè som més forts que ell, pero no recuperarem el món en el que viviem, ho deia molt clar Manuel Castells: "No és la fi del món. Però és la fi d'un món. Del món en el que havíem viscut fins ara". Aquest món ja no tornarà, i començarem una nova era, no sé si millor, però si més racional i menys agresiva amb la natura i amb nosaltres mateixos.
Dons tal com dius la peli acaba be, meyns mal, De fet cada dia es un dia nou si volem tot pot cambiar al nostre entorn
ResponEliminaSAlut
Exacto. No es el fin del mundo, es el fin de un ciclo. Ciclo que retornará otra vez, porque el sistema se disfrazará de nuevo. La cuestión es que haya consumo, y masa para que compre y mueva el dinero, y dinero para que nos creamos que progresamos mientras consumimos lo que producimos y lo pagamos a plazos.
ResponEliminaDame diez años y te invento otra burbuja¡
Salut
Tens tota la raó del món. Això els que ho puguem explicar...
ResponEliminaMira, amic, la edad nos da ventaja. Hace diez años fue la burbuja del ladrillo; esta será la del futbol tal como lo conocemos y la de los viajes y compañías aéreas (todo es a términos de tres meses vista y el dinero es plástico que no se ve), hasta que nos recuperemos, que lo haremos. Mientras, hipotecaremos en pagarés del Tesoro a nuestros nietos con otro billón de euros a su costa, pero nosotros volveremos a salir y Rayanair se reinventará, y volveremos a pedir péstamos alñ banco para irnos de vacaciones, y el banco, que vive de eso, nos los dará, al módico 7% tae. Y nos volveremos a endeudar cambiando la moto por el auto y el autito por el Audi (Mujica)...
ResponEliminaCuidemos ahora, Francesc, que no hay respiradores, ni en Catalunya, ni en España, ni en EEUU, ni en Turquía. Se ve que en Togo hay uno sólo y está en una caja fuerte por si se jode el general que manda por allí ...Esto da para una novela
salut
Lo de Togo és de manual. Ara, de respiradors ja n'estan fent a la SEAT i altres empreses, uns 300 setmanals, la resta, com dius RYANAIR, VACANCES, SEXE DROGUES I ROCK&ROLL.
ResponEliminaMi trabajo se encuentra incluido en el listado de servicios esenciales. A pesar de que la Ciudad de la Justicia está cerrada a cal y canto y sin actividad (excepto el Juzgado de Guardia), el trabajo con pymes, autónomos y trabajadores se han disparado debido a la nueva legislación surgida y a su repercusión en los ámbitos laboral y fiscal. Además, el tráfico marítimo de mercancías con China se está reanudando por aquí y los transitarios y navieros precisan ayuda jurídica. Lo que estoy viendo me aporta esperanza, después dudas y a continuación muchas preguntas, pero pienso que (llegado el momento y si España se endeuda barato), la economía sí se va a poder reactivar. Ya sabes, cuando se va la luz en casa hay que salir al rellano para ver el alcance del apagón.
ResponEliminaCuando se va la luz en casa hay que salir al rellano para ver el alcance del apagón. Esta frase la encuentro genial, porqué es exactamente lo que hacemos todos y en caso de duda preguntar al vecino o vecina si también está sin luz.
ResponEliminaA vegades les coses són i no ho semblen; a vegades semblen i no ho són.
ResponEliminaEn aquestes tesitures convé discernir, però no el que és realment perquè això és dificil d'entreveure a hores d'ara.
El món es desvetllarà d'aquí uns dies, d'aquí un temps... llavors prendrem partit per allò que més ens convingui, si hem sobreviscut.
Salut, Francesc Puigcarbó, ara més que mai.
Anna Babra
De fet tenim temps per endavant per decidir com ens hem de comportar després de la pandèmia. Ja es veurà.
ResponEliminaSalut.