Les ovelles més fortes són les que demanen més llibertat; poc els
importa que el llop delmi els membres més dèbils del ramat.
La immunitat del ramat - Andreu Claret
Davant de casa meva hi ha una pintada que demana ‘+ Corona i – Virus’. Molts li fan fotos per penjar-les a les xarxes i expressar, suposo, la seva adhesió a l'anhel de més llibertat que recorre mig món. Més llibertat i menys confinament clamen Díaz Ayuso i Pablo Casado, davant els qui demanen més respecte al virus, com Pedro Sánchez o Emmanuel Macron. A Itàlia, on fa un mes vam veure camions militars portant taüts al cementiri de Bèrgam, les regions també exigeixen ara el final de l'excepció, tot i que els morts passin de 240 al dia. Demanen llibertat davant un govern que consideren presoner d’una OMS que Trump, Orbán i Bolsonaro qualifiquen de comunista.
Davant de pastors tan erràtics, és lògic que el ramat vagi desorientat. On fins fa uns dies prevalia la por de morir, ara preval el terror a una crisi apocalíptica que castigarà l'economia i delmarà la classe mitjana. Davant la crisi: ¡llibertat! El crit és tan vell com els arguments d'Adam Smith, però el coronavirus l'ha renovat. Mentre uns exigeixen llibertat al barri de Salamanca amb roig-i-groc, d'altres ocupen els carrers de Stuttgart, cridant contra la Merkel i, de passada, contra els jueus, i a Maryland es manifesten amb fusells d’assalt. No tots els que demanen llibertat són feixistes, ni tan sols extremistes, però Vox (i el PP d’Aznar), Nova Alemanya o l'antic Tea Party han trobat una mina. Ramats poc immunitzats atents a solucions expeditives.
Entre els qui demanen cautela davant dels estats d'alarma també hi ha gent que necessita treballar i liberals autèntics, per descomptat. L'australià John Keane, autor d'un llibre sobre el Nou Despotisme, ha alertat del perill d'un totalitarisme de nou encuny com a resposta a la pestilència. No li falta raó. El còctel que constitueixen el populisme, les 'fake news', les xarxes, les teories conspiradores i l'aversió a les vacunes és letal. Perquè actua sobre un ramat que ha perdut la immunitat i perquè opera sobre societats que han banalitzat el mal, com ens va recordar Hannah Arendt. Sobretot quan la mort ronda per altres barris.
Per això els pastors més raonables ho tenen difícil per formular propostes respectades per tot el ramat. No totes les ovelles són iguals. I les més fortes són les que aspiren a més llibertat. Poc els importa que el llop delmi els membres més dèbils del ramat.
En estos momentos de confusión, como en tantos otros, echar mano del sentido común y desterrar maniqueísmos debería ser una idea a tener en cuenta. Porque si no se crece en ese sentido, ¿cómo creceremos entonces? ¿Hacia ningún lado o bajo tierra?
ResponEliminaEl problema es que nos hemos quedado sin pastores para conducir el rebaño a buen puerto. El lobo acecha y no tiene prisa, tiene la presa segura.
ResponEliminaPersonalmente pienso que el Gobierno esta muy despistado en este tema, que va a trompicones, como eso de pedir un mes más y llegar hasta el 5 de JUlio, como el 30 de Junio se acaba el periodo de sesiones, pues tenemos estado de alarma hasta Septiembre, que curioso. ¿Quien se fía de Pedro Sanchez? el presidente de todo color más mentiroso de la democracia y no es insultar, es referir hechos ciertos y continuados. ¿Quien se fía de un mentiroso?, yo no, y en quien se preocupan y de que, los que condicionan su apoyo a este atropello por poner una mesa u otras negociaciones rastreras. Si el estado de alarma es bueno para las personas, sera con mesa y sin ella, y si es malo, también lo sera con mesa y sin ella, digo yo, he aquí una muestra de la preocupación de los políticos por "el pueblo".
ResponEliminaCuando la imagen de los políticos en este país es la que es, es porque se la tienen muy trabajada, mentirosos, informales y sectarios. Todavía no han pagado a muchos ciudadanos que están en ERTE, ayer por lo menos no, porque en mi pueblo hay varios que no hay cobrado, ¿es eso formalidad?, ¿ a esto lo llaman seriedad?, por favor, son unos incompetentes y esta situación, como el puesto, les viene muy grandes. Menos mal que nos queda Portugal, que el año pasado acabó con superávit, por cierto.
Un saludo
han dicho que no que a partir del 25 de Mayo ya aflojaran con el estado de Alarma. Esto de Portugal es lenguaje independentista: 'la autonomia que ens cal és la de Portugal', decian y aún dicen.
ResponEliminaDecia alguien el otro dia: Este és un problema muy grande para unos hombres muy pequeños.