Henry David Thoreau
Recentment, un programa de televisió, Late Motiv, començava una entrevista recuperant l'escenari del cèlebre llibre '1984'. Una de les obres literàries de ciència ficció més citades i referenciades, el record creix a mesura que avancem cap al suposat futur. El presentador, Andreu Buenafuente, utilitzava aquesta obra distòpica per presentar la periodista Marta Peirano, autora de «L'enemic coneix a sistema» (Debate, 2019). És inevitable trobar similituds entre la creativitat literària d'Orwell després de la publicació de Gran Germà al 1949, i el control social des de la tecnologia en el 2020.
El conductor de Late Motiv, Andreu Buenafuente, alertava al públic que possiblement deixarien de riure un cop finalitzés l'entrevista. Segurament va ser cert. El terreny descoratjador era propiciat per l'obertura de la cortina de qui està darrere de la nostra addicció a les pantalles. Marta Peirano oferia una visió crítica sota un rigor expert i documentat sobre l'ús de la tecnologia i la intel·ligència artificial en una societat digitalitzada que es transcriu a través les dades.
- LATE MOTIV | Marta Peirano. L'enemic coneix el sistema | # LateMotiv657
Amb 16 minuts d'entrevista només es podia intuir la gran quantitat d'informació que conté l'obra «L'enemic coneix el sistema. Manipulació d'idees, persones i influències després de l'economia de l'atenció». Llibre que, per cert, recomanem moltíssim, i que intentarem resumir, si es pot, en cinc grans titulars:
- La xarxa no és lliure, ni oberta, ni democràtica. L'enemic coneix el sistema però els usuaris no. Estem submergits en un sistema digital en el qual confiem i que no sabem com opera.
- L'economia de l'atenció o el capitalisme de vigilància guanya diners aconseguint la nostra atenció. Com més dades generis, més valor obté el seu banc de dades.
- Les aplicacions estan dissenyades com escurabutxaques amb la finalitat de generar addicció, aconseguint en conseqüència un increment d'informació i dades.
- Les dades emeses pels usuaris de la tecnologia i els dispositius digitals deriven en un gran poder de vigilància i control social aparentment invisible que alimenta algoritmes i sistemes de futur.
- La vigilància és una eina per a la predicció social, econòmica, política, democràtica ... i la predicció és una eina per a la manipulació, que està en mans de grans corporacions amb objectius privats.
"Sobretot, les grans plataformes utilitzen aquestes dades per alimentar algoritmes predictius i intel·ligència artificial. És a dir, les nostres dades individuals valen molt poc (...), però l'important és el valor col·lectiu de totes les dades. Els algoritmes el que fan és predir tot. El seu treball en realitat és el futur. La seva economia és el futur. "
- Marta Peirano
Marta Peirano manifesta especial èmfasi en la gran exposició de les dades dels usuaris i l'accés de les grans corporacions a ells. Els mòbils i els dispositius intel·ligents ho diuen tot de nosaltres: què comprem, què ens passa, on som, etc. Un mal ús d'aquestes dades podria derivar en un control exhaustiu de la societat, a una manipulació massiva o a una discriminació social elevada, per exemple, una distinció de privilegis en la sanitat privada. O bé, a una manipulació social i política, com l'escàndol de Cambridge Analytica que, sorprenentment, no ha tingut la repercussió que potser es mereixia. Quin tipus de societat digital podem esperar amb aquestes premisses?
Aquesta entrevista a Marta Peirano a Late Motiv es podria connectar amb la recent notícia sobre Idealista i 6 plataformes immobiliàries més expedientades per una suposada irregularitat en els seus algoritmes, que provoquen (de manera intencionada) la pujada del preu de l'lloguer i fomenten la bombolla de la habitatge. Una crisi alarmant que encara no té solució. Un cop més, si això fos cert, darrere d'aquestes plataformes digitals ha un conjunt de decisions que només contemplen el benefici individual per sobre del benestar col·lectiu, vulnerant un dels drets més fonamentals: el dret a un habitatge digne. No hi ha cap discussió que està sobre la taula un repte ètic i social. Un exemple més, de el mal ús de la tecnologia i la intel·ligència artificial quan està en mans de corporacions privades. El capitalisme digital opera amb unes lleis d'un mercat depredador. Quin paper té l'ètica en aquest escenari? - UOC
Completamente de acuerdo con la autora.
ResponEliminaLa Ética no juega ningún papel. En España, y por ende en Catalunya , donde se tienen todas las competencias dadas en Educación , la Filosofía importa una mierda, o sea el aprender a pensar y el saber hacer preguntas (pues según como se hagan se puede atrapar al entrevistado), está mal visto.
El sistema se encarga de tener los canales de distribución del pensamiento en perpetuo servicio para la comunidad, y los hay dirigidos directamente a ellos. Así pueden existir y complementarse Mediapro-Mediaset-Tve3-Tvmadrid-etc, etc...pues aunque sean competidoras son complementarias, y lo interesante es la masa, el conjunto, el colectivo, que no la unidad.
Quedan pocas células de resistencia, pero cada vez quedarán menos, los dejan para que exista como en EEUU (concretamente con sede en NY) el partido comunista, los dejan, insisto, para que creamos que tenemos "libertad".
Salut
I a més els cedim alegrement les nostres dades cada dos per tres.
EliminaY para colmo quieren quitar el dinero en efectivo, con la disculpa de perseguir el dinero "negro". Esa es la clave, si sabemos lo que compras, sabemos quien eres.
ResponEliminaUn saludo
A eso van, el dinero negro no les interesa, sobre todo porqué la mayor parte la tiene el poder en sus paraisos fiscales. Lo que quieren es saber exactamete eso, que. cuando y como gastamos nuestro dinero hasta el último euro.
Elimina(Para mi amigo François, que siempre fue reticente y hasta hace muy poco ni siquiera se había atrevido a comprar online)
ResponEliminaAl principio la contraprestación de internet parecía estar clara: Servicio gratuito a costa de privacidad (es decir, de esos datos que tan alegremente regalamos con solo cliquear). Pero resultó que detrás de eso había mucho más. Además de pagar también con la desinformación que aceptamos sin apenas rechistar, los valores de justicia, libertad, iguadad, etc., están viéndose afectados. Habrá que hilar fino, es imprescindible, lo cual en ningún caso significa volver atrás.
En realidad lo único en mi vida que he adquirido por internet, fué el libro El Parc i les Ombres de Júlia Costa, a través de Amazpn, y en este encierro involuntario las cápsulas de nespresso. Safidebaracalaufi.
EliminaDe internet, ya decia en el Marmessor que estaba en la época del Salvaje Oeste, pero que ya se cuidarian los Gobiernos de controlarlo y por lo tanto de controlarnos. Con lo que no contaba es con lo algoritmos, y a estos no se quien los controla si es que alguien lo hace y sabe interpretarlos correctamente. El problema de los datos, de controlar toda esta información, es que aún no han resuelto como hacerlo correctamente, se limitan a almacenarlos sin saber aún como sacarles todo su rendimiento.
De todos modos, los ciudadanos siempre podemos escapar a su control, por el mòvil, conmigo lo tienen dificil y por el PC juego bastante al despiste de manera consciente. Digamos que pueden tener vagas ideas pero no una certeza de mis movimientos.