A vegades et trobes amb algú la principal virtut del qual és també el seu defecte. Són intensos. Passa amb alguns líders, també amb els bojos. En Julio Anguita aquesta circumstància es donava i la raó per la qual brillava, la mateixa que el perdia, era una: la passió.
Així que quan el Califa Roig, que “ahorita se nos fue”, com diria Chavela, parlava amb vehemència, els dits ficats a la nafra i la memòria col·lectiva de les cicatrius franquistes bullint, podia agradar-te o no, però era impossible apartar-ne la mirada.
La pandèmia posarà en marxa un nou feixisme per gestionar l’escassetat, va dir Anguita,
Fa poc més d’un mes, el 13 d’abril i de propina, ens va regalar la seva darrera premonició. “Les noves pandèmies posaran en marxa un nou feixisme per gestionar l’escassetat”, afirmava en una entrevista. Ja ho estem comprovant.
Alerta, doncs, a la premonició d’aquest malagueny nascut el 1941 que va ser alcalde de Còrdova, va resistir diversos infarts i a qui van matar un fill amb un míssil a Bagdad. Era un home culte. De Marx a Tolstoi i d’Engels a la Bíblia –segons un amic–, ho va llegir tot. Als joves amb fam ideològica, el xaman podia abduir-los.
En alguna ocasió es va referir a les eternes batusses entre Bakunin i Marx, que es van passar mitja vida a matadegolla. Una rivalitat tan franca i poc dissimulada que en podrien prendre nota alguns dels nostres polítics. Bakunin, el filòsof de l’anarquisme, va arribar a descriure-ho: “Els nostres temperaments no se suportaven. Ell em deia idealista sentimental, i tenia raó; i jo a ell, vanitós i pèrfid, i també tenia raó”.
Mikhaïl Bakunin va fundar una societat secreta, l’Aliança Internacional de la Democràcia Socialista, amb membres de diversos països. D’això fa exactament 160 anys i era, en essència, la concreció de molts dels seus pensaments.
Perquè en el món Bakunin els governs no serien necessaris, va proposar suprimir-los. La societat s’organitzaria per federacions de productors i consumidors coordinats i no caldrien sistemes legislatius o executius que monopolitzessin la violència. També tenia respostes per a la religió. “Déu? Un amo al cel és la millor excusa per tenir-ne mil a la terra”.
El filòsof de l’anarquisme el van enterrar a Berna, en un cementiri avui envoltat de contaminació d’autopista. El 2016, els dadaistes del Cabaret Voltaire el van adoptar i canviaren la inscripció de la tomba. Avui, en el seu honor, diu així: “Qui no s’atreveix amb l’impossible, no aconseguirà mai el que és possible”. Però això segur que Anguita ja ho sabia. - Premonicions d’un califa - Núria Escur
Me ha sabido muy, muy mal...
ResponEliminasalut
Cuando hay miedo, siempre se tiende a buscar "protección", aunque el precio a pagar por la supuesta protección sea mayor del mal que te puede venir si vives sin ella. Pero los gobiernos quieren hacerse imprescindibles, y para ello no hay nada mejor, ni más efectivo que meter miedo al personal en el cuerpo. "Quien renuncia a su libertad por seguridad, no merece ni libertad ni seguridad" decía alguien en algún sitio, y yo añadiría que no obtendrá, ni lo uno, ni lo otro.
ResponEliminaUn saludo y salud.
la frase que citas define muy bien lo que sucede, y eso Abascal lo sabe y se aprovecha de ello.
ResponEliminaHay locos muy locos, sin ataduras mentales, tan locos que tienen una especie de sismógrafo que conecta corazón y cerebro y deja esos fuegos de artificio tan gastados y adulterados de lado, para decir cosas reales prescindiendo de permutaciones de ideas y palabras vacías. Hay demasiada gente que se dice cuerda y equilibrada. Basta no tener muchas luces para esgrimir el título. No rasques en su superficie, puede que no encuentres ni unas tristes pantuflas.
ResponEliminaLíbrenos alguien de los cuerdos y los equilibrados. La verdad solo la dicen los niños y los locos, que ni son niños ni estan locos. Vázquez Montalban intentó entrevistar sin éxito a Julio Anguita, que la verdad es que era muy suyo, en vista de que no lo conseguía escribió un artículo sobre su NO entrevista, que a dia de hoy se estudia en las facultades de periodismo.
Elimina