Cooper contra Cooper. Així s'ha denominat aquest assumpte, tot i que una i altre no guarden parentiu i la seva trobada es va limitar a uns minuts a Central Park. Casualment els dos tenen el mateix cognom i diferent color de pell, detall clau en un país que transpira el racisme. Amy Cooper es va negar a lligar el seu gos a Central Park, com li havia demanat un observador d'ocells.


Aixó s'evidencia un cop més aquests dies amb les explosions de ràbia als Estats Units per la mort de George Floyd a Minneapolis, després de ser detingut i que un policia blanc li pressionés la gola amb el seu genoll gairebé nou minuts, sense atendre el crit de "no puc respirar".

Amy Cooper -a partir d'aquí se la cita pel nom, per evitar confusions- es va sentir ofesa després que l'afroamericà Christian Cooper, de 57 anys, llicenciat per Harvard en Ciències Polítiques i observador de ocells, li demanés que lligués a el seu gos (és obligatori sempre en aquesta zona anomenada The Ramble). Com ella es va negar, va començar a gravar-la amb el seu telèfon.
Això encara va disgustar més a Amy, de 41 anys i titulada en negocis per la Universitat de Chicago. Va trucar a¡ 911 per denunciar que "un afroamericà m'està amenaçant". Quan la policia li va respondre en aquest número d'emergència, va adoptar un to de veu melodramàtic, de risc imminent.

"Ella va expressar el seu gran enuig com només una persona blanca pot fer, desafiant el dret a que li facin aquesta petició", va escriure Joan Walsh a The Nation.

En el seu article, Walsh va afirmar que Amy va recórrer "a l'última arma en l'arsenal d'una senyoreta blanca donat l'historial de respostes violentes de la policia sobre reclamacions davant perillosos homes negres".

En una de les senyes d'identitat d'aquests temps d'ubiqüitat de càmeres, el seu cara a cara de dilluns passat va quedar registrat, va aparèixer a les xarxes socials -el va penjar la germana de Christian- i va entrar en aquest procés en que alguna cosa es fa viral, que en aquest cas vol dir que desenes de milions de persones han vist aquestes imatges. Fins al punt que Amy va exclamar a la CNN: La meva vida ha estat destruïda.

Cal acceptar que ella se senti desgraciada. Aquesta breu trobada ha tingut la conseqüència que l'han acomiadat de la seva feina com a vicepresidenta de l'empresa Franklin Templeton, on, segons el seu perfil a Linkedin, gestionava la cartera d'assegurances. Ha perdut el seu gos -en Henry, un cocker spaniel, reclamat per l'organització que l'hi va donar en adopció- i la seva reputació ha quedat més que malmesa. No només això. Fins i tot hi ha hagut peticions que se li prohibeixi l'entrada a perpetuïtat en el majestuós bosc de Manhattan -el seu jardí particular-, com a resident a l'Upper West sideral, la Comissió de Drets Humans de l'Ajuntament li ha obert una causa i s'ha reclamat que es la investigui criminalment per fer una denúncia falsa.

"Si es pot actuar per fer sonar l'alarma de bombers, podem actuar contra algú que intenta destruir l'existència d'una persona innocent", va remarcar l'afroamericà Eric Adams, president de districte de Brooklyn. El mateix alcalde Bill de Blasio va donar suport aquesta investigació. "Penso que és una qüestió més que vàlida si algú truca a la policia per la falsa reclamació d'un delicte", ha sostingut.

Aquesta història es podria reduir a una disputa entre els Cooper, Amy i Christian, una dona que passeja un gos i un home a què l'apasionen els ocells des de nen. Però s'ha convertit en molt més, en una radiografia social en diversos aspectes, inclòs el poder de control que ofereix la càmera d'un telèfon.

"Hi ha racisme i odi en aquest incident", ha insistit De Blasio. "Aquesta situació ens diu el molt més que tots hem de fer", ha afegit.

La dona va emetre un comunicat en què va demanar perdó a Christian. "Espero que uns pocs segons mortificadores als 40 anys no em defineixin davant els seus ulls i espero que accepti la meva sincera disculpa", ha recalcat.

"Qualsevol pot cometre un error, no necessàriament un error racista, però un error", va replicar Christian, exeditor de Marvel Comics que ara treballa en comunicació.

"S'ha posat molt el focus en ella -va subratllar- quan es tracta del problema subjacent del racisme que ha infestat aquesta ciutat i aquest país per segles. Tristament ha estat a costa d'ella". lavanguardia.com