Cal felicitar l’alcaldessa Ada Colau per la decisió d’impedir la demolició de la icònica estàtua de Cristòfor Colom al final de la Rambla de Barcelona. Quan Jordi Basté va preguntar ahir a RAC1 a Colau sobre què s’hauria de fer amb l’escultura del descobridor d’ Amèrica, no vaig poder fer altra cosa que contenir l’ alè tement-me el pitjor. Les declaracions prèvies de la seva companya de formació, Jéssica Albiach, i la campanya desfermada a les xarxes socials per centenars d’usuaris en contra de l’estàtua, presagiava un mal final per al monument. L’alcaldessa va fer una finta i va proposar la col·locació d’una placa “amb una explicació crítica sobre a quina ciutat responia, amb un poder burgès, amb una determinada visió del món...”. Però li va salvar la vida a Colom. Per sort.

El revisionisme de la història ens pot portar a prendre deci­sions que van molt més enllà del sentit comú i freguen el ridícul. L'estàtua de Colom, un símbol mític de la ciutat, no pot ser ara dinamitat per protestar contra el racisme existent en la nostra societat. Tot el nostre esforç i suport per erradicar aquesta xenofòbia del present però no perdem l’energia en accions propagandístiques que miren al passat. Deixem Colom amb el seu dit assenyalant cap a la bocana del port i preocupem-nos pels sis mossos d’esquadra que presumptament van vexar, van insultar i van agredir un jove negre a Manresa. Els agents, com expliquem a la secció de Viure, haurien atacat el jove de forma absolutament gratuïta fa més d’un any i no s’ha pogut aclarir encara la seva identitat. Els sis agents es van negar a declarar i davant el dubte dels seus comandaments per determinar qui havia estat l’autor concret, es va prendre la decisió de canviar-los a tots de destinació. El conseller Miquel Buch va deplorar ahir aquests fets i va anunciar que anirà al Parlament a petició pròpia per informar-ne.

Jéssica Albiach que ja ha fet marxa enrere, no sap on s'ha ficat. I tot per la seva ignorància i desconeixement de la historia. Que no sap la senyora Albiach que Cristòfor Colom era Català? Català de sóc arrel, nascut a Rupit, o entre Blanes i Cadaquès, com molt bé ens va informar al seu dia el doctor no doctorat Jordi Bilbeny. Clar que aquest senyor fa català a qui faci falta, desde Santa Teresa de Jesús de Natzaret del Vallès, a Cervantes, Da Vinci, el sumsum i el corda. 
El descendent directe de Cristòfol Colom, l'Àngel, nascut tambè a Rupit, actualment en parador desconegut, fundador del PI de les dues branques, -l'altre era la Rahola -, podria corroborar la versió de Bilbeny, però en no saber on para, no ha estat possible preguntar-li si és cert o no l'origen del seu antecessor. Per cert, parlant de la Rahola, és l'ùnica persona dins del món tertulià, que aconsegueix que apagui la radio o canviï de canal a la tele amb la seva molesta i verborreica aparició.

Francament, començo a estar una mica fart de puristes de cap de setmana, amos del políticament correcte i defensors de les essències pàtries. El millor que podrien fer es deixar tranquil a Colom al seu lloc i que es vagin cagant al seu cap els seus homònims alats, pels segles dels segles. Amén.