Imaginin per uns minuts que vostès ocupen el Ministeri d'Economia i que tenen la lloable missió de portar els comptes d'una Administració que es diu Espanya. En una columna posen els ingressos i en l'altra, les despeses. Arriba la pandèmia i de cop s'han de comptabilitzar 11.000 milions d'euros que no tenien previstos per sufragar les ERTO que són els que permeten a milers d'empreses mantenir-se vives. Però, al mateix temps, la inactivitat econòmica provoca que deixin d'ingressar aproximadament 40.000 milions d'euros en impostos que estaven previstos com a ingressos. I quan es van a buscar la guardiola per trencar-la a la recerca de diners es troben que està buida i amb un paperet que diu que el deute global de la casa (el conjunt de totes les administracions públiques) se situa en més de 1,2 bilions d'euros, la més gran de la història, i que ja no hi ha més possibilitats d'endeutar-se.

Aquest és el panorama que presenta avui Espanya. Amb milers de veus que demanen més ajudes per al turisme, l'automoció, la cultura o la sanitat. Veus des de les comunitats autònomes que demanen, al seu torn, un tracte més just i igualitari. Tothom demana diners i a l'Executiu de Pedro Sánchez només li queda mirar a Europa i esperar que en la propera cimera s'aconsegueixi un bon acord que permeti l'arribada de recursos en quantitat i sense excessives condicions.

Però això no serà suficient. Per això el Govern ja ha anunciat una reforma impositiva que sota l'eufemisme de buscar "una major justícia social" amaga un augment de la pressió fiscal en tota regla. La CEOE ja es va afanyar ahir a rebutjar la pujada impositiva amb l'argument que "no era el moment". Segurament la patronal té raó, i el moment actual és més adequat per incentivar el consum privat i no castigar en excés la butxaca de contribuent, però el Govern no té moltes més alternatives per treure aquests diners de sota les pedres. Mentre es debat si es va a gravar més o menys a les grans fortunes, no tinc dubtes que la pujada acabarà afectant als de sempre, a les classes mitjanes. En tot cas, estarem encantats d'augmentar encara més els nostres impostos, però només demanarem una cosa a canvi: que es reinverteixin molt millor. - JORDI JUAN - lavanguardia.com