Científics de la Universitat de Nottingham han calculat que a la Via Làctia, on s'allotja el nostre sistema solar, podria haver-hi en l'actualitat 36 civilitzacions intel·ligents amb capacitat per a comunicar-se. De moment, cap d'elles ens ha enviat un missatge -o potser no ens n'hem assabentat-. Però la notícia, publicada per The Astrophysical Journal, i comentada a la vanguardia, arriba en bon moment. Perquè l'estupidesa d'alguns grans líders mundials, o la sovint indisciplinada reacció col·lectiva davant l'emergència climàtica, ens indiquen que la vida intel·ligent s'està retirant gradualment de la Terra, si és que mai la ha habitat. I, en tan penós tràngol, consola saber que queda algun encara en l'espai exterior a un mínim d'intel·ligència. Potser és per aixó que no es manifesten.
I el problema no rau en el comportament de la majoria dels dirigents dels països, que fan ús de la seva indigència mental la gran majoria, i no només els abanderats de l'estultícia com Trump, Bolsonaro o Johnson. La ciutadania, els segueix fervorosament. A molts joves nord-americans els ha donat per organitzar festes en què es convida a un infectat per coronavirus i en què es prescindeix de qualsevol protecció. Cadascun dels alegres presuicides paga uns diners per participar, que s'acumulen en una guardiola comuna. Se l'emportarà el primer que demostri haver contret la covid-19. Fa uns dies, va morir un jove de 30 anys que va assistir a una d'aquestes festes.
I no només els nord-americans, aquí moltes infeccions vénen de reunions en grups per celebrar festes com a Córdoba on en una festa de 400 persones 73 estan infectades de moment i més que n'hi haurà. L'altre dia va sortir per una platja eivissenca un nodrit grup de pancartes vociferants. Les agitaven nens, adolescents i adults. Tots ells amb somriures i feliços per rebel·lar-se contra l'ordre de Govern balear de portar la mascareta en els espais públics. Altres ni tan sols es manifesten. No se la posen i punt. "Que us divertiu, doncs! Viviu, I beveu, prínceps de la insensatesa", Contagiem-nos, que la vida és curta i, a més, no importa. Contagiem-nos fins a morir.... d'estupidesa.